Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 05:29:11

Про мінімальний розмір заробітної плати на 2014 рік та індексацію грошових доходів населення

16.06.2014   14:08

Державою здійснюється регулювання оплати праці працівників підприємств, установ і організацій усіх форм власності, а також у роботодавців підприємців-фізичних осіб, які використовують найману працю, через встановлення мінімального розміру заробітної плати та інших мінімальних державних норм і гарантій. Основним законодавчим актом, що регулює питання розміру мінімальної заробітної плати є Закон України «Про Державний бюджет України».

Важливо знати, що відповідно до Закону України від 27.03.2014 № 1165-VII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» збільшення мінімальної заробітної плати протягом поточного року не передбачено.

Отже, мінімальна заробітна плата у 2014 році становитиме: у місячному розмірі – 1218 гривень; у погодинному розмірі – 7,3 гривні.

Звертаємо увагу спеціалістів всіх суб’єктів господарювання на те, що вiдповiдно до статтi 33 Закону України «Про оплату працi» в перiод мiж переглядом розмiру мiнiмальної заробiтної плати iндивiдуальна заробiтна плата пiдлягає iндексацiї згiдно з чинним законодавством.

Правила обчислення iндексу споживчих цiн та сум iндексацiї заробiтної плати визначено Порядком проведення iндексацiї грошових доходiв населення, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.07.2003 № 1078 (iз змiнами) (далi — Порядок).

Пунктом 2 Порядку визначено, що iндексацiї пiдлягає оплата працi найманих працiвникiв пiдприємств, установ, органiзацiй у грошовому вимiрi, яка включає оплату працi за виконану роботу згiдно з тарифними ставками (окладами) i вiдрядними розцiнками, доплати, надбавки, премiї, гарантiї та компенсацiйнi виплати, передбаченi законодавством, що не мають разового характеру.

Враховуючи зазначене, працiвникам, яким заробiтна плата пiдвищувалась у зв’язку з переглядом мiнiмальної заробiтної плати, тобто у груднi 2013 року, базовим мiсяцем при обчисленнi iндексу споживчих цiн для проведення iндексацiї вважається грудень 2013 року.

Виходячи з того, що iндекс споживчих цін перевищив встановлений порiг iндексацiї (101%), у травнi 2014 року виникло право на iндексацiю. Сума iндексацiї у травнi 2014 року становить 36,54 грн. Сума iндексацiї у червні 2014 року становитиме 77,95 грн.

У подальшому сума iндексацiї буде збiльшуватись з урахуванням фактичних iндексiв споживчих цiн за наступнi мiсяцi. Для проведення індексації індекс споживчих цін обчислюється Держкомстатом і не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним, публікується в офіційних періодичних виданнях.

Сума iндексацiї нараховується кожному працiвнику iндивiдуально в залежностi вiд пiдвищення його заробiтної плати.

Оскільки індексація грошових доходів населення є обов’язковою та належить до мінімальних державних гарантій в оплаті праці, то за порушення трудового законодавства винні особи можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини