Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:40:06

Микола Звєрєв: "Така позиція облдержадміністрації із зволіканням у вирішенні проблем…"

12.06.2014   18:02

Цю фразу з вуст голови обласної ради можна було почути неодноразово в ході засідання президії обласної ради. Як прогнозували місцеві експерти, та наголошував і сам Микола Звєрєв, він намагається проводити самостійну політику (хоча ще не є головою виконкому). А сьогодні у поле його критики потрапило не лише керівництво партійного осередку в області, але і перша особа області – голова ОДА. Та і київській владі дісталося.

Президія обласної ради розглянула 34 питання, які будуть винесені на найближчу сесію.

Першими були розглянуті найголовніші бюджетні питання: «Про звіт про виконання обласного бюджету за I квартал 2014 року» та «Про внесення змін до рішення обласної ради від 30 січня 2014 року «Про обласний бюджет на 2014 рік». Головним висновком обговорення стало те, що коштів на сьогодні катастрофічно не вистачає, навіть для того, щоб виплатити відпускні вчителям. Чого не було вже багато років. Причому навіть субвенцію на те, щоб покрити ці витрати взяти не можливо. За пропозицією голови постійної комісії з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності Миколи Стрільця, з якою погодився і керівник обласної ради, депутати підготують звернення до Кабінету Міністрів та інших владних структур. Головний принцип – не мовчати. Голова обласної ради повідомив, що зараз готується декілька запитів про повернення в область грошей, наприклад, відрахування за добуту нафту, оплата за експлуатацію доріг тощо.

Під час розгляду питання про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності органів внутрішніх справ на території області дехто з членів Президії наголошували на тому, що на даний час виникло багато запитань стосовно кадрових призначень, в тому числі і районах. Взагалі, виступ керівника управління МВС України в Чернігівській області на сесії обласної ради може стати одним із найцікавіших, особливо якщо будуть озвучені реальні факти корупції.

Перша досить жорстка дискусія розгорілася навколо обговорення обласної Програму створення регіональної системи опрацювання звернень до органів виконавчої влади на 2014 та 2015 роки. Чернігівщина – одна з чотирьох областей, яка досі не прийняла цього документа. Одні депутати висловлювалися за те, щоб його не приймати, бо немає коштів навіть на зарплати, інші вимагали прийняти, але фінансувати, коли з’являться кошти. Голова обласної ради наголосив: «Спочатку віддайте наше, а потім формуйте повноваження. Уряду потрібно – нехай віддає гроші». Микола Звєрєв запропонував зняти це питання з розгляду взагалі, аргументуючи тим, що область перейшла на жорстку економію всіх ресурсів.

Обласній владі дісталося під час розгляду Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки. Керівника обласної ради обурило те, що лист, який потрібний для вирішення цього питання й досі не підписаний головою облдержадміністрації.
Цю програму повині підкріпити ще два проекти рішень обласної ради – «Про затвердження переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2014 рік» та «Про затвердження додаткового переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2014 рік». Однак обласна держадміністрація поки що не надала їх на розгляд президії. Проте її члени дійшли згоди винести дане питання на розсуд всього депутатського корпусу обласної ради.

Голова постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів Арсен Дідур навіть пропонував зняти це питання. В ході обговорення пропозиції Президія вирішила, що якщо необхідні документи до засідання сесії з’являться,то їх буде розглянуто.
Як наголосив на засіданні Микола Звєрєв, дана Програма має відіграти велику роль в організації життєдіяльності територіальних громад, адже нею передбачено широкий фронт робіт по реконструкції та облаштуванню полігонів твердих і рідких відходів, їх утилізація, поліпшення каналізаційної системи тощо. Саме подібних соціально спрямованих програм і потребує сьогодні обласна громада.
Серед екологічних було розглянуто і питання створення комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина» Чернігівської обласної ради. Голова профільної комісії Арсен Дідур, знаючи про рішення громадськості, все ж таки запропонував на посаду керівника цього закладу депутата обласної ради Анатолія Мороза, який на даний час очолює київське ПП «Алекс Принт». Що стосується фінансування цього майбутнього комунального підприємства, то як зазначив заступник голови ОДА Сергій Журман: «У Києва не потрібно питати коштів, щоб не запороти субвенції». В свою чергу Микола Звєрєв переконаний, що обласна рада знайде кошти для фінансування цього важливого питання, яке є більше політичним, ніж економічним.

Також доповненням до вищезгаданого проекту рішення на пленарному засіданні планується розглянути і питання «Про клопотання до Чернігівської міської ради щодо надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для функціонування регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».

Президія обласної ради розглянула цілий ряд питань, що стосувалися комунального майна та звільнення-призначення керівників комунальних підприємств.

Вже після обговорення перед присутніми виступив голова постійної комісії
з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму Іван Чаус та повідомив про загрозу прихватизації ряду спортивних об’єктів в обласному центрі. Проте голова обласної ради запевнив і виступаючого і присутніх, що ці питання у нього на контролі.

По закінченню засідання Президії депутати розійшлися працювати у комісіях.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини