Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:28:29

Рудьковський ініціює проведення виборів до ВРУ за відкритими партійними списками

04.06.2014   09:48Агенцiя

Народний депутат України, позафракційний М. Рудьковський зареєстрував у Верховній Раді України законопроект № 4906-1 від 02.06.2014 «Про вибори народних депутатів України».

Відповідно до даного документу, автор законодавчої ініціативи, пропонує проводити вибори до ВРУ за відкритими партійними списками. Тобото, застосувати виборчу систему з регіональними виборчими округами з остаточним розподілом мандатів на загальнодержавному рівні (т.зв. «компенсаційний механізм»), що стимулює загальнодержавний характер політичних партій. Передбачається утворення певної кількості виборчих регіональних округів з максимально можливим дотриманням меж регіонів (у проекті пропонується утворити 28 таких виборчих регіонів). Партія, яка має намір брати участь у виборах, висуває на своєму з’їзді (зборах, конференції) кандидатів у вигляді єдиного списку кандидатів у загальнодержавному виборчому окрузі. З числа кандидатів, включених до загальнодержавного виборчого списку, партія на тому ж з’їзді (зборах, конференції) формує і затверджує регіональні списки кандидатів у депутати у кожному виборчому регіоні. Регіональний виборчий список партії повинен включати не менше п’яти кандидатів. Кожен кандидат у депутати, включений до загальнодержавного виборчого списку, повинен бути віднесений до одного з регіональних виборчих списків. Кандидат не може бути віднесений до двох чи більше різних регіональних виборчих списків. Черговість (порядкові номери) кандидатів у загальнодержавному виборчому списку та у регіональних виборчих списках кандидатів у депутати визначається на з’їзді (зборах, конференції) партії при висуванні кандидатів у депутати та формуванні відповідного списку.

«Основним завданням законопроекту є створення цілісної правової основи для підготовки і проведення виборів народних депутатів України із застосуванням моделі виборчої системи, яка дозволяє впливати виборцям на персональний склад Верховної Ради України при збереженні конституційної ролі політичних партій як загальноукраїнських носіїв політичних програм розвитку держави і суспільства», - говорить М. Рудьковський.

Новелою законопроекту є вимога при формуванні загальнодержавного та регіональних виборчих списків кандидатів у депутати забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і т.д.) кожного виборчого списку як чоловіків, так і жінок, спрямована на усунення дисбалансу між можливостями жінок і чоловіків реалізовувати рівні права, надані їм Конституцією, можливість застосування яких передбачена чинним законодавством (Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»). Голосування виборців у регіональному виборчому окрузі відбувається за регіональний виборчий список партії та (за бажанням виборця) за конкретного кандидата у цьому виборчому списку. До розподілу мандатів допускаються партії, які отримали на свою підтримку у межах загальнодержавного виборчого округу не менш як три відсотки дійсних голосів виборців. Кількість мандатів, отриманих партіями у кожному регіональному виборчому окрузі, встановлюється за допомогою методу квот. Невикористані голоси виборців, поданих за партію у регіональному окрузі, підсумовуються у загальнодержавному окрузі. На цьому рівні розподіляються мандати, які залишились незаповненими внаслідок розподілу мандатів у регіональних округах, між кандидатами, включеними до загальнодержавного списку. Порядок черговості кандидатів у регіональному виборчому списку партії визначається кількістю цілих відсотків голосів виборців, отриманих цим кандидатом. При рівній кількості відсотків голосів виборців вищий порядок черговості віддається кандидату, який мав вище місце у списку, встановлене партією при висуванні кандидатів. Кандидати, включені до загальнодержавного списку, отримують мандати у порядку черговості, встановленому партією при висуванні кандидатів, за виключенням кандидатів, визнаних обраними у регіональних виборчих округах.
 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини