Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:07:39

Валерій Дубіль про агропромисловий потенціал Чернігівської області

15.05.2014   22:13Агенцiя

Народний депутат України від фракції «Батьківщина» Юлії Тимошенко Валерій Дубіль взяв участь у нараді щодо запобігання корупції та створення сприятливих умов для ведення бізнесу в агропромисловому комплексі області.

Серед основних проблем, які заважають розвиватися агропромисловому комплексу аграрії назвали: нестабільність конкурентних позицій вітчизняної сільськогосподарської продукції на зовнішніх ринках внаслідок незавершення процесів адаптації до європейських вимог щодо якості та безпечності харчових продуктів.

По друге – це низькі темпи техніко-технологічного оновлення виробництва,  наявність ризиків збільшення виробничих витрат внаслідок зростання рівня зношеності техніки.  По-третє переважання використання застарілих технологій, збільшення вартості невідновлюваних природних ресурсів у структурі собівартості виробництва вітчизняної сільськогосподарської продукції. Окрім того, сільськогосподарські товаровиробники не мають мотивації до дотримання агроекологічних вимог. В Україні, як і в області обмежена ємність внутрішнього ринку споживання сільськогосподарської продукції, що обумовлена низькою платоспроможністю населення. недостатня ефективність самоорганізації та саморегулювання ринку сільськогосподарської продукції, складність у виробленні сільськогосподарськими товаровиробниками консолідованої позиції щодо захисту своїх інтересів; непоінформованість значної частини сільськогосподарських товаровиробників про кон’юнктуру ринків та умови ведення бізнесу в галузі; незавершеність земельної реформи.

На думку Валерія Дубіля сільське господарство чи не єдина прибуткова сфера економічної діяльності в Україні. Але незважаючи на це розкриттю потенціалу сільського господарства заважають безліч проблем, які озвучили на цій нараді аграрії.

-   Україна посідає 1 місце у світі за експортом соняшникової олії, 2 – за експортом зернових культур, 3 – за експортом кукурудзи тощо, — вважає народний депутат. – Але сільське господарство не може сповна розкрити свій потенціал через те, що в нашій країні нерівномірно розвиваються  різні форми господарювання.  Тобто найкращі умови створені для великих підприємств-монополістів, тоді  як дрібні та середні за розміром виробники знаходяться на межі виживання.  Щоб поліпшити клімат в агропромисловому комплексі планується ухвалити закони, які дозволяють аграрному сектору економіки повноцінно працювати у європейському правовому полі, а нашій продукції постачатися на європейський ринок.

Так, парламентар, назвав основні кроки у напрямку реформування агропромислового комплексу, зокрема це законопроекти щодо безпечності та якості харчових продуктів, щодо забезпечення проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок, скасування обов’язкового технічного контролю.

-  Незабаром набуде чинності закон України, який скасовується 113 дозвільних документів і дозвільних процедур, зокрема у сфері сільського господарства. Наприклад, скасовується сертифікація зерносховищ та зерна. Зайва сертифікація була причиною чисельних простоїв автотранспорту, вагонів та суден, відтак створювала умови для корупції, — наголошує Валерій Дубіль.

За словами парламентаря, міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета зустрічався з  послом Нідердандів в Україні Кейсом Кломпенхаувером, під час якої йшлося про кроки розширення економічної співпраці двох країн.  Посол повідомив, що голландські інвестори зацікавлені вкласти кошти в сільське господарство.

Валерій Дубіль також сказав, що європейський банк реконструкції і розвитку надає кредит до 40 мільйонів доларів понад тридцятьом сільськогосподарським підприємствам та елеваторам.

Тобто, незважаючи на скрутне економічне становище в державі і скасування багатьох привілеїв і пільг для всіх видів економічної діяльності, нинішнього року АПК не переводитимуть на зальну суму оподаткування, однак відшкодування ПДВ з експортних операцій не буде.

Щодо земельної реформи, то Валерій Дубіль поінформував, що команда Юлії Володимирівни дотримується позиції, що треба продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель та одночасно забезпечити можливість продажу державі земельних паїв за ринковою ціною.

У  нараді взяли участь голови райдержадміністрацій, керівники обласних управлінь, установ та організацій, підприємств агропромислового комплексу, міські, селищні та сільські голови, представники громадських організацій.

dubil.org

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини