Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 20:11:22

Міжконфесійна злагода – запорука миру в Україні. ЗВЕРНЕННЯ

16.04.2014   08:25

Саме такою була тема зустрічі голови обласної державної адміністрації Володимира Івашка з членами обласної Ради Церков і релігійних організацій.

Розпочинаючи зустріч, очільник області привітав всіх християн з наступаючим світлим і величним святом Христового Воскресіння, а представників іудейських релігійних громад зі святом Песах.

Звертаючись до присутніх, Володимир Івашко підкреслив: сьогоднішні завдання, які постали перед суспільством у цей непростий час, не можна вирішувати без духовності, моральності, без активної діяльності церков та релігійних організацій. Саме віруюча людина, громадянин держави, має стати джерелом її сили, свободи і розквіту.

«Ми з великою пошаною і повагою ставимося до священнослужителів, Церков і релігійних організацій, які виконують важливу духовну місію в суспільстві. Особливого значення це набуває сьогодні, в період загострення відносин в державі. Голос Церкви зараз важливий як ніколи. Просимо, Вас, шановні священнослужителі, поширювати прагнення служити Богу через служіння Україні і її народу.

Чернігівщина багата духовно-релігійними традиціями. Сьогодні вона, як і вся Україна – багатоконфесійна. Тому для нашої області, надзвичайно важливо, керуючись принципом свободи совісті та віросповідання, забезпечити мирне співіснування різних церков та релігій з тим, щоб усі діючі релігійні конфесії стали могутнім духовним засобом для консолідації, співпраці, творення миру і любові», - наголосив голова облдержадміністрації.

За його словами, державні органи влади захищають і будуть захищати відповідно до Конституції та чинного законодавства України права і свободи своїх громадян і узгоджувати інтереси різних релігійних об’єднань, які й складають громадянське суспільство.

«Сьогодні нам треба усвідомити за все власну відповідальність, власну причетність до всього, що навколо нас відбувається. Тому будь-які замахи на соціальну стабільність, будь-які спроби створити атмосферу ворожнечі й безправ’я повинні викликати у нас рішучий осуд.

Тож давайте разом зробимо все, щоб багатшими ставали душі наших земляків, щоб Чернігівщина й надалі залишалася землею миру, любові і злагоди», - зауважив Володимир Івашко.

Висловивши стурбованість подіями, що відбуваються в країні, керуючий Чернігівською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій зазначив, що церква та священнослужителі ні в якому разі не повинні втручатися у політичні справи.

«Наш святий обов’язок, наша місія – творити мир і добро. Ми повинні трудитися і молитися – за мирі спокій, порозуміння, за душі загиблих», - наголосив він.

До думок владики Амвросія приєдналися й інші учасники зустрічі.

За словами керуючого Чернігівською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія, нині співпраця влади і церкви повинна бути спрямована проти провокацій, насильницьких дій та розпалювання ворожнечі.

«Ми маємо бути виваженими у словах і діях. Між конфесіями повинен бути діалог та порозуміння на користь нашого спільного дому – Чернігівщини», - зауважив він.

Справами, а не лише розмовами показувати прагнення до суспільного миру і міжконфесійної злагоди закликав учасників зустрічі керуючий Ніжинською єпархією Української Православної Церкви єпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней. На його переконання, в нинішніх складних умовах почуття не повинні брати верх над здоровим глуздом, а священики мають виконувати свій духовний обов’язок – вести людські душі до спасіння.

Свої думки та пропозиції, які пообіцяли врахувати голова облдержадміністрації та члени обласної Ради Церков і релігійних організацій, висловили члени Комітету з питань духовності і релігій Громадської Ради ОДА.

Наприкінці заходу було прийнято звернення обласної Ради Церков до віруючих області, яке підписали усі присутні.


Звернення Чернігівської обласної Ради Церков і релігійних організацій до віруючих усіх віросповідань, жителів Чернігівської області

Шановні співгромадяни! Будучи невід’ємною частиною українського суспільства та відчуваючи духовний обов’язок і громадянську відповідальність, ми, керівники релігійних організацій області, члени Чернігівської обласної Ради Церков і релігійних організацій вважаємо за необхідне звернутися до всіх віруючих та жителів області в тяжкий час для нашої країни.

Нині ключовим завданням для держави є забезпечення соборності, єдності й консолідації нації, збереження миру та спокою в країні, у вирішенні якого повинні відігравати важливу роль, на наше переконання, і церкви та релігійні організації з тим, щоб, на засадах релігійної моралі утверджувати мир та соборність різних регіонів України.

Просимо всіх жителів Чернігівської області, незалежно від політичних переконань, бути мудрими і відповідальними.

Закликаємо спрямувати спільні зусилля органів державної влади, релігійних та громадських організацій, всіх віруючих та жителів області для збереження миру в Україні і збереження територіальної цілісності і суверенітету Української держави. Будемо продовжувати пошуки шляхів та засобів спільного вирішення проблем з тим, щоб наш край був землею миру, злагоди, любові, високої духовності.

Церкви і релігійні організації – з народом України.

Молимося за нашу Батьківщину, за її народ, мир, злагоду та порозуміння в суспільстві.

Віримо, що спільними зусиллями ми зможемо подолати всі труднощі.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.