Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 13:24:06

Україна отримала шанс провести зразкові вибори – Олександр Черненко

04.04.2014   18:19Агенцiя

3 квітня в дискусійному клубі «Експертна думка» відбулася прес-конференція генерального директора Комітету виборців України Олександра Черненка.

Керівник КВУ на початку спілкування з пресою запевнив всіх, що виборча кампанія йде в штатному режимі, і загроз для її зриву ні в законодавчому полі, ні у внутрішній ситуації в країні наразі немає. 


Щодо виборів президента

Головними проблемами на минулих виборах було застосування адміністративного ресурсу та підкуп. Цього разу, на думку Олександра Черненка, такого не буде. І причина не в тому, що партія влади (на сьогодні – це «Батьківщина») не є монополістом, а тому примусити більшість голосувати «як треба» не зможе, а те, що змінилася країна, змінилися люди, котрі не дадуть узурпувати владу.

«Україна отримала шанс провести зразкові вибори» - відзначив пан Олександр. І головне, аби в гонитві за результатами кандидати забули про власні амбіції та думали про Україну. Адже велика довіра вимагає великої відповідальності.


Про роль ЗМІ

За словами О. Черненка: «Основна боротьба зосередиться в інформаційному полі». І в законодавчому полі було обмежено вплив комунальних та державних ЗМІ, а саме: заборонено критикувати виборчі програми. Це було зроблено, щоб зменшити поширену практику використання засобів масової інформації на користь одного кандидата хоча б серед джерел, котрі фінансуються самими громадянами. Але незалежних ЗМІ в Україні досить для об’єктивного висвітлення громадської думки. Та небезпека використання ЗМІ як засобу пропаганди все одно лишається, і в цьому випадку слід апелювати до етичних норм журналістики.


Проблема Криму

На території автономії проживає 1,8 млн. громадян, більшість з яких має право голосу, але відкрити дільниці на території півострова навряд чи вдасться. Альтернативою може стати організація голосування для кримчан на території прикордонних областей. Подібним чином голосують громадяни в Грузії. Але велику роль у нас відіграє відстань, - щоб дістатися до дільниць, людям доведеться долати сотні кілометрів. Можливо слід внести зміни до законодавства і виділити кошти. Та об’єктивно – такою можливістю скористаються дуже мало жителів Криму.


Про місцеві вибори

Разом з виборами президента країни в ряді міст відбудуться ще й вибори до місцевих органів влади, зокрема, на Чернігівщині мерів вибиратимуть в Ніжині і Прилуках. Та ось тут і починаються проблеми. Закон «Про місцеві вибори» дуже недосконалий, а тому відкриті шляхи для можливих фальсифікацій. Наразі законопроект про зміни процедури проведення місцевих виборів розглядається Верховною Радою. «Якщо не буде змінено закон, ми не отримаємо чесних місцевих виборів», - відзначив керівник Комітету виборців України.


Про напрями роботи КВУ

В цьому році планується провести більше сотні тренінгів для представників правоохоронних органів на всій території країни. Міліціонерів поінформують щодо дій на виборах: на що звертати увагу на дільницях, як реагувати та діяти в правовому полі.
Також проводиться довготривале спостереження за виборчим процесом, перші результати якого мають бути невдовзі представлені громадськості. Планується організація гарячої телефонної лінії та інтернет-ресурсу для бажаючих бути спостерігачами на виборах. Загалом спостерігати за виборами буде більше п’яти тисяч людей.і це тільки від КВУ, враховуючи волонтерів, котрі оформлять відповідну заявку.

Загалом ситуація в країні сприяє тому, аби волевиявлення українців стало поворотним пунктом в історії країни. Велику рольвідіграє підвищення активності громадян, патріотичність їх поглядів, згуртованість, яка має забезпечити високу явку населення на вибори. За попередніми підрахунками на дільниці з’явиться більше 70 % виборці.
 

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.