Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 22:48:04

Чернігівщина готова стати пілотним регіоном по впровадженню європейських стандартів місцевого самоврядування. ВІДЕО

18.03.2014   08:12

Про це заявив журналістам голова обласної ради Микола Звєрєв на своїй прес-конференції, присвяченій реформуванню системи самоврядування, децентралізації влади та передачі фінансових повноважень на місця.

У своєму вступному слові до представників засобів масової інформації він, зокрема, зазначив, що критична ситуація в системі управління державою, в економічній та соціальній сферах спонукає до невідкладних заходів з боку нової влади. Адже немає часу на порожні дискусії, пошуки “крайніх” у минулих прорахунках та “вигадування велосипедів” - нових моделей розвитку. Такі моделі вже є і вони успішно працюють у наших сусідів-поляків, де публічну владу реформовано ще в дев’яностих роках минулого століття. І Чернігівщина їх запозичуватиме.

Сучасна політична та суспільно-економічна ситуація в Україні вимагає європейського самоврядування і, насамперед, делегування повноважень центральної влади безпосередньо на місця з правами самостійної фінансової, господарської та іншої діяльності, яка сприятиме якісному розвитку територіальних громад, територій і всієї держави.

Це дозволить приймати управлінські рішення в оперативному режимі, надасть можливість оперативно реагувати на зміну ситуації, нові виклики і загрози, краще бачити перспективу розвитку регіону.

Микола Звєрєв також розповів журналістам про перебіг робочої зустрічі голів обласних рад держави із Віце-прем'єр-міністром - Міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимиром Гройсманом, що відбулася минулої п’ятниці у Києві, під час якої було презентовано проект Концепції реформи місцевого самоврядування та проекти Законів України “Про співробітництво територіальних громад” та “Про право територіальних громад на об'єднання”.

Як наголосив керівник, в основі цих документів закладено три принципи: реформування органів місцевого самоврядування, децентралізація влади та передача фінансів на місця. Метою реформування є ефективне місцеве самоврядування та територіальна організація влади, які будуть спроможними створити й підтримувати повноцінне життєве середовище для громадян, максимально забезпечити надання якісних і доступних публічних послуг, становлення інститутів “демократії участі”, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території, узгодження інтересів держави та громад.

Микола Звєрєв також запевнив журналістів, що Чернігівщина вже сьогодні готова стати пілотним регіоном по впровадженню європейських стандартів місцевого самоврядування. Таке погодження за його ініціативи підтримано у Мінрегіоні, де була створена спеціальна робоча група з питань реформування місцевого самоврядування в Україні, до складу якої було включено голову Чернігівської обласної ради.

Під час прес-конференції Микола Звєрєв відповів на численні запитання присутніх, а також попросив журналістів донести до органів місцевого самоврядування Чернігівщини та їх посадових осіб те, що «спільними зусиллями ми децентралізуємо владу та створимо справжню європейську модель місцевого самоврядування, яка дасть громадянам України відчути себе господарями на своїй землі».


ВІДЕО "Чернігівський монітор".

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини