Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:07:31

У Чернігові пройшов семінар "Відносини Україна–ЄС в умовах сучасних викликів"

06.03.2014   08:08Агенцiя

Фахівці від української і європейської сторін наводили аргументи і спростовували міфи щодо угоди про асоціацію, чимало з яких підкріпила й інформаційна війна, що розгорнулася в державі поряд з політичним та громадянським протистоянням.

Ситуація останніх трьох місяців в Україні змінила сам контекст співпраці з Європейським Союзом. Насамперед – завдяки утвердженню людських цінностей, задекларованих Європою.

Правник Геннадій Друзенко каже, що свобода, гідність – ці цінності задекларовані Європою. Але українці продемонстрували, що цінності тут вартують ще більше, ніж у тому ж Брюсселі.

Окрім контексту, події декількох «українсько-російських днів» змінюють і сприйняття цієї співпраці. Володимир Єрмоленко, директор європейських проектів Інтерньюз-Україна каже, що агресія чи ризик агресії з боку Росії зайвий раз підтверджують, наскільки важливим є інший напрям – цивілізаційного зближення з Європою. Наразі це зближення – питання незначного часу і значних фінансів.

На думку Геннадія Друзенка, єдине дискусійне питання, яке може виникнути – фінансове. Тобто наскільки швидко і в яких обсягах ЄС підкріпить підписання фінансовою допомогою, і на яких умовах (інвестиції, позика, безповоротні гроші), яке рішення буде в трійці ЄС-МВФ-США. І тоді можна говорити не лише про підписання символічного документу, а й про можливості його виконання.

Зона вільної торгівлі може запрацювати цьогоріч, очікують фахівці. Чи одразу це відчують українці? Ні. Але розпочнеться процес зрушень і змін.
Говорячи про можливості, фахівці спростовують і найпоширеніші міфи про Угоду. Приміром, що її підписання призведе до напливу товарів ЄС на національний ринок, а українські виробники не зможуть конкурувати з ними. Насправді ж Угода є «асиметричною» на нашу користь: тим часом як українські експортери майже одразу отримають доступ до європейських ринків, Україна відкриватиме свої кордони значно повільніше. Наразі чверть українських експортерів вже готові працювати за стандартами ЄС. Ще один міф – про те, що Угода перешкоджатиме вступу України до Митного союзу. На ділі все навпаки: якщо Україні вступатиме до Митного союзу, вона змушена буде припинити всі угоди про вільну торгівлю з іншими країнами. Натомість, якщо ми підтримуватимемо торгівельні відносини з ЄС, то зможемо робити це і з Митним союзом.

Українська сторона, що вела переговори про зміст Угоди з ЄС, максимально унеможливила свої ризики на двох тисячах сторінок.

Розмова про те, як далі можуть розвиватися стосунки між Україною та Євросоюзом, тривала три години і зацікавила не лише журналістів, активістів і підприємців. Послухати думку фахівців на семінар прийшов навіть голова обласної ради Микола Звєрєв.


http://chodtrk.com.ua/?p=13610

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини