Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:17:35

Обговорено проблеми сміттєзвалищ, законність їх існування, вплив на навколишнє природне середовище, здоров’я населення

17.10.2013   11:12

Проблеми сміттєзвалищ, законність їх існування, вплив на навколишнє природне середовище, здоров’я населення та пошуки шляхів їх вирішення обговорено 16 жовтня на спільному засіданні постійних комісій обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів і з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС.

У засіданні, яке провів голова постійної комісій обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів Арсен Дідур, взяли участь заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, голова постійної комісії обласної ради з  питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Валерій Зуб, члени постійних  комісій, запрошені.

Під час розгляду питання зазначалося, що сміттєзвалища є джерелом інтенсивного забруднення земель, атмосфери та підземних вод. Майже усі полігони потребують невідкладної санації та рекультивації. Крім того, у багатьох містах та селах утворюються несанкціоновані звалища твердих побутових відходів. Водночас спостерігаються тенденції до їх збільшення та відсутність можливостей у сільських, селищних та міських рад забезпечувати безпечне збирання, сортування, переробку та утилізацію відходів. Як повідомив голова постійної комісій обласної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів Арсен Дідур, відповідно до останньої інвентаризації місць видалення відходів, за даними обласної Державної екологічної інспекції, тверді побутові  відходи, що утворюються в області, складуються на 26  полігонах 771 сільських сміттєзвалищах, площа земель під цими об’єктами становить понад 640 га. Щорічна кількість відходів, які розміщуються на вказаних об'єктах становить біля 500 тис. тонн. А за інформацією головного управління Держземагентства в області обліковується близько 222 земельних ділянок, які використовуються для розміщення відходів, вони займають площу близько 390 га. А Департамент житло-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації повідомляє, що захоронення  відходів здійснюється на 26 полігонах та 808 звалищах. Щорічно на цих об’єктах накопичується більше 1 млн.м3 твердих побутових відходів. За словами головуючого, дані профільних служб дуже суттєво різняться і потребують уточнення.

Свої пропозиції по вирішенню цієї проблеми висловили начальник відділу земельних ресурсів та поводження з відходами і небезпечними речовинами державної  екологічної інспекції в області Олег Федоренко, директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сергій Горонович, директор департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Петро Головач, начальник управління представництва, захисту інтересів громадян та держави в суді прокуратури області Лілія Федорченко, представники Громадської ради при облдержадміністрації – Наталія Проскуріна, Валентина Седячко та інші. Про стан справ із сміттєзвалищами у територіальних громадах області розповіли представники органів місцевого самоврядування, зокрема, перед учасниками засідання виступили Горбівський сільський голова Куликівського району Оксана Трикашна, Ріпкинський селищний голова Сергій Гарус, інші запрошені. Враховуючи озвучені на засіданні пропозиції, постійні комісії прийняли рекомендації.

Далі постійні комісій перейшли до розгляду профільних питань. Зокрема, депутатами постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природних ресурсів розглянуто пропозиції по вдосконаленню чинного законодавства щодо державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, зокрема, державної реєстрації прав на земельні ділянки. Депутати у своїх виступах вкотре звернули увагу на складність та недосконалість процедури реєстрації, яка супроводжується значними фінансовими витратами, як для громадян-орендодавців  так і для  орендарів земельних ділянок. З цього питання депутатів проінформували та дали роз’яснення начальник реєстраційної служби Головного управління юстиції в області Віталій Баштовий та заступник начальника головного управління Держземагентства в області Ігор Пузан.

Окрім цього, постійна комісія ознайомилася з інформацією Деснянського басейнового управління водних шляхів щодо виконання Регіональної цільової програми розвитку водного господарства Чернігівської області на період до 2021 року. Серед проблем галузі названо питання забезпечення сільського населення якісною питною водою. Адже лише незначна його частина охоплена централізованим водопостачанням. Звернуто увагу на забруднення стічними водами водних об’єктів підприємствами ЖКГ, найбільшим з яких є КП «Чернігівводоканал». Також окреслено перспективи водогосподарської галузі. Суть яких полягає у виконанні робіт з берегоукріплення та регулювання русел річок, будівництва та реконструкції гідротехнічних споруд, захисних дамб, розчищення русел річок.

Далі на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС розглянуто хід виконання рішення обласної ради від 29 березня 2012 року «Про затвердження обласної Програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2012-2016 роки». На виконання заходів Програми торік спрямовано більше ніж 600 тис. грн. коштів місцевих бюджетів. У 2013 році передбачено 1394,3 тис. грн., з яких протягом восьми місяців поточного року виділено 838,2 тис. грн. Ці кошти спрямовувалися переважно на придбання препаратів для амбулаторного лікування онкохворих. Матеріально-технічна база диспансеру потребує покращання. Вирішення проблеми залежить від оснащення лікувально-профілактичних закладів області сучасною діагностичною апаратурою, підвищення рівня професійної підготовки медичних працівників з питань онкології, обізнаності населення з питань профілактики та ранньої діагностики онкологічних захворювань.

Наступне питання порядку денного стосувалось стану надання медичної допомоги комунальним лікувально-профілактичним закладом «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня». Постійною комісією відмічено, що основною метою діяльності обласної психоневрологічної лікарні є забезпечення висококваліфікованої психіатричної допомоги населенню області.

Заклад має вищу акредитаційну категорію, ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, з діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, а також ліцензію на діяльність з використання джерел іонізуючого випромінювання. На базі обласної психоневрологічної лікарні функціонують лікувально-діагностичний центр, реабілітаційний центр, організаційно-методичний консультативний відділ, клініко-діагностична лабораторія та допоміжні служби. На засіданні постійної комісії, яке відбулося під головуванням Валерія Зуба та за участю начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галини Василькової, розглянуто ряд інших питань.

За результатами обговорення питань порядку денного профільними постійними комісіями зроблені певні висновки та прийняті відповідні пропозиції та рекомендації.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини