Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:12:05

Екологічна інспекція: порядок – місту, штрафи – бюджету

05.09.2013   11:30

Про роботу екологічної інспекції комунального підприємства “АТП-2528” Чернігівської міської ради розповів на розширеній нараді її начальник Володимир Грабовець.

Він нагадав, що екологічна інспекція як структурний підрозділ КП “АТП-2528” була створена в жовтні 2009 року. На даний час підрозділ налічує вісім співробітників. Робота інспекції ґрунтується на законах України, рішеннях місцевих органів влади. Основними принципами її роботи є законність і робота на позитивний результат та імідж влади.

Напрямки роботи екологічної інспекції – обстеження міської території, території підприємств, установ, організацій, контроль за виконанням схеми санітарної очистки міста Чернігова, дотримання екологічної безпеки при поводженні з відходами, виконанням підприємствами, установами, організаціями та окремими громадянами рішень Чернігівської міської ради та її виконавчого комітету, розпоряджень міського голови з питань екології та раціонального природокористування.

Якщо більш конкретно, то це такі питання:
– очистка від снігу та льоду власних, закріплених та прилеглих територій;
– виявлення причин і умов, внаслідок яких утворюються сміттєзвалища на території міста та ліквідація їх із притягненням винних до відповідальності;
– інвентаризація суб’єктів господарювання та перевірки їх щодо дотримання Закону України “Про відходи”, контроль за наявністю договорів на вивезення та знешкодження твердих побутових відходів;
– попередження скидання рідких відходів на території міста, врізка до зливової каналізації;
– складування на території міста будівельних матеріалів;
– їзда по газонах та миття машин у невизначених для цього місцях;
– робота щодо впорядкування розміщення оголошень, листівок;
– контроль за дотриманням паспорту фасаду магазинів, будинків, тощо;
– забруднення повітря через спалювання решток рослинності, гуми, сміття, тощо.

В. Грабовець акцентував увагу, що про напрямки роботи інспекції та зміни в чинному законодавстві населення інформується за допомогою засобів масової інформації.

Керівник екологічної інспекції підкреслив, що саме завдяки останнім змінам у нормативній базі інспектори отримали більш дієві важелі в роботі з потенційними порушниками та населенням. “І це поряд із нашою системною роботою вже дало позитивні результати”, – наголосив він.

Зокрема, останньої зими більшість суб’єктів господарювання, власників магазинів без нагадування очищали тротуари та прилеглі території від снігу та льоду.

Відносно порушників, які не реагували на зауваження, було складено 67 протоколів та накладено штрафів на суму 13 900 грн.

Навесні, напередодні травневих та пасхальних свят найбільш актуальним питанням стає захаращення території міста. Завдяки вжитим інспекторами заходам вдалось повністю ліквідувати стихійні сміттєзвалища в таких місцях як: перехрестя вул. Шевченка з вул. Кільцева та вул. Б. Гарамів; перехрестя вул. Толстого та вул. Сіверянська; перехрестя вул. Київська з провулком та вул. Дзержинського. Для цього в кожний будинок було рознесено інформаційні листи про поводження з відходами та відповідальність за порушення, розміщені таблички про заборону кидати сміття, влаштовувались чергування, під час яких на гарячому виявлялись порушники, відносно них складалися протоколи.

За словами В. Грабовця, аналіз роботи в цьому напрямку засвідчив, що сміттєзвалища влаштовуються там, де сміття вивозиться комунальними службами. А, наприклад, на вул. Сосницька, вул. Кривулевсього, вул. Попова та на деяких інших вулицях не кидають, бо знають, що не вивозять. Однак ще залишаються місця, де необхідно попрацювати з метою ліквідувати звалища – це вул. Кільцева; перехрестя вул. 1-ого Травня та вул. Ніжинська; перехрестя вул. В. Інтернаціоналістів та вул. Клари Цеткін, перехрестя вул. 1-ого Травня та вул. 8 Березня. За поточний рік за це порушення було складено 46 протоколів і накладено стягнень на суму 6 950 грн.

Чимало таких звалищ утворюється біля одноповерхових будинків, що обслуговують ЖЕКи, і не тому, що не налагоджена система видалення твердих побутових відходів (машина приїжджає 2 рази на тиждень) за 2,22 грн. чол./міс. Просто дехто вважає: “Якщо я плачу ці гроші, то нехай за мною прибирають”. Але порушники повинні пам’ятати, що є закон, і що штраф, який на них чекає, дає змогу законно оплатити послуги з вивезення ТПВ більше ніж на 12 років.

В. Грабовець відзначив, що в Чернігові встановлено найменший тариф за вивезення та знешкодження сміття для приватного сектору 2.50 гривні на місяць з однієї людини. Із 18 700 приватних помешкань 83% мають укладені та сплачені договори на вивезення твердих побутових відходів, з іншими ми продовжуємо працювати. Даний напрямок роботи згідно вказівки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіонбуд) знаходиться на постійному контролі.

За поточний рік було виявлено 49 домовласників, які не виконували законодавство щодо поводження з відходами. З’ясовується, що частіше це люди, які обміняли квартири на приватні будинки або переїхали з інших населених пунктів, чи їхні будинки зняті з балансу ЖЕКу.

Приватному сектору притаманне ще одне порушення: це складування будівельних матеріалів на території міста біля своїх парканів. Якщо в 2011 р. по вул. Київська було таких складів більше 20, то завдяки інформуванню населення, адміністративним заходам ця вулиця вже вільна від будівельних матеріалів. Якщо люди і привозять пісок, щебінь чи цеглу, то намагаються якнайшвидше занести їх на свою територію або ж отримують у дільниці з контролю за благоустроєм міста ордер на тимчасове складування будівельних матеріалів.

Договори на вивезення та знешкодження ТПВ згідно Закону України “Про відходи” повинні мати й юридичні особи, підприємці, організації, установи. В. Грабовець констатував, що на даний час 72% садових товариств і 83% авто кооперативів мають відповідні договори. В 2013 р. було перевірено більше 90% кіосків з ремонту взуття та годинників. Власники не могли збагнути, чому їх більше 15 років не перевіряли, а тут з’явилась інспекція. За поточний рік було виявлено 91 суб’єкт господарювання, які порушували законодавство в сфері поводження з відходами та складено протоколи. Більше 80% із них негайно уклали договори на вивезення та знешкодження ТПВ.

Згідно рішення виконкому, виконавцем послуг із вивезення та знешкодження ТПВ для мешканців приватної забудови визначено КП “АТП-2528” Чернігівської міської ради.

В порівнянні з минулими роками зростає кількість рідких відходів, що потрапляють до каналізаційних стоків. Показник реалізації талонів КП “АТП-2528” на злив рідких відходів через зливову станцію в 2013 році склав 6 534. Відтак, доходи КП “АТП-2528” від реалізації талонів збільшились за три роки в абсолютній цифрі з 10 998 грн. до 39 204 грн. тобто в 4 рази. Цьому передували загальні збори всіх надавачів послуг, накладання штрафів за порушення.

Однією з проблем міста залишається спалювання навесні та восени решток рослинності у приватному секторі. У безвітряну погоду смог може стояти до ранку. В цьому напрямку проводиться відповідна робота, було складено 14 протоколів на порушників-паліїв. Однак комісії часто накладають незначні стягнення або й зовсім виносять попередження. “Ми ж відстоювали і відстоюємо думку, що за такі порушення потрібно накладати не мінімальне, а максимальне стягнення, бо страждають не тільки алергіки чи астматики”, – висловив свою позицію керівник інспекції.

Під час обстеження території міста співробітниками екологічної інспекції було виявлено 103 несправних оглядових колодязі підземних комунікацій, із них 5 без кришок люків у місцях масового відпочинку людей.

Відповідні листи направлялися до КШБП, КП “Чернігівводоканал”, ПАТ “Укртелеком”, ТЕЦ, Облтеплокомуненерго. За поточний рік 63 з них відремонтовано. Також направлялися листи балансоутримувачам на виявлені заржавілі дорожні знаки, вивернуті під час прибирання снігу взимку бордюри.

Методично і цілеспрямовано проводиться робота з недопущення розміщення незаконної реклами та оголошень у невстановлених місцях (на стовпах, стінах будинків, зупинкових комплексах, тощо).

Так, із початку року екологічною інспекцією було знято більше 300 рекламних плакатів, цим самим було досягнуто декілька результатів: припинено порушення; матеріал передано до житлово-комунальних підприємств, що послугував для виготовлення табличок для розміщення оголошень, які в подальшому встановлені на під’їздах будинків. “Завдяки цьому і під’їзди виглядають охайно, і не псується житловий фонд”, – резюмував В. Грабовець.

За розміщення оголошень у невстановлених місцях було складено 108 протоколів та накладено штрафів на суму 21 150 грн.

Поки що в обласному центрі не вдавалося досягти бажаних результатів у проблемі малюнків та графіті на стінах будинків. Хоча були затримані міліцією деякі хулігани, їхні батьки притягнуті до відповідальності та понесли фінансові витрати на відновлення зіпсованих фасадів. В основному, як свідчить досвід інспекторів, цим займаються не сироти та й не бідні люди. Власники магазинів часто вже без попередження зафарбовують написи, але ситуація залишається досить напружена. Хоча результати є, але вони мізерні в порівнянні зі шкодою, що завдається міському господарству. Екологічною інспекцією встановлюються особи, які робили написи, матеріали направляються до органів внутрішніх справ для реагування.

З роками стає загрозливою ситуація з земельними ділянками, що відведені для будівництва багатоповерхових будинків, але будівництво там або заморожене, або взагалі не розпочиналось. Не скрізь, але в більшості таких місць, огорожа постійно падає, треба докласти просто титанічних зусиль, щоб спонукати власника її відремонтувати. В. Грабовець вважає, що в місті необхідно провести ревізію таких ділянок і зробити відповідні висновки відносно таких господарників.

Помітно, що кількість авто в місті з року в рік зростає. Логічно, що весь цей автопарк необхідно десь паркувати, і люди йдуть переважно шляхом найменшого супротиву. Заїжджають на газони, тротуари, прибудинкові території. Екологічною інспекцією виявляються такі порушники, на них складено 7 протоколів. Паралельно проводиться робота з комунальними підприємствами, приватними магазинами з метою встановлення фізичних обмежувачів для проїзду.

В інспекції відкритий телефон гарячої лінії 97-41-41, який анонсовано в засобах масової інформації та за яким громадяни можуть повідомити і повідомляють про порушення в місті.

За поточний рік до екологічної інспекції надійшло 46 заяв, скарг, повідомлень. Всі заяви розглядаються вчасно і на них надаються відповіді. При перевірці скарг співробітники екологічної інспекції завжди зустрічаються з заявником, в ході спілкування беруть пояснення, вникають у проблему. І приємно інколи чути слова (написала 4 адресатам-майже всі дали відписки, а співробітники екологічної інспекції єдині вийшли на місце і вивчали проблему).

За звітний період співробітниками екологічної інспекції було складено 588 протоколів, накладено штрафів на суму 102 892 грн. Стягнення в цьому році складає 32%.

В. Грабовець висловив подяку всім, хто співпрацює з екологічною інспекцією, і запевнив, що й надалі колектив інспекції відповідально працюватиме над наведенням порядку в Чернігові.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини