Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 15:49:37

Збереження земель та вод є гарантією нашого спільного майбутнього

17.06.2013   09:59Агенцiя

17 червня відзначається людством, як Всесвітній день боротьби з опустелюванням та засухами

Щорічно 17 червня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з опустелюванням та засухами, який було проголошено Генеральною Асамблеєю ООН. Саме в цей день у 1994 році в м. Париж, Франція, була прийнята Конвенція Організації Об’єднаних Націй про боротьбу з опустелюванням у тих країнах, що потерпають від серйозної посухи або опустелювання, особливо в Африці. На сьогоднішній день її сторонами є 193 країни світу. Конвенція є однією з найбільших міжнародних угод природоохоронного спрямування.

Екологічні проблеми природно-антропогенного характеру в сфері з охорони земель і довкілля Чернігівської області є досить актуальними.

Складні екосистеми ґрунтового покриву найглибше руйнуються через інтенсивний розвиток ерозії. Вона є основним і найбільш небезпечним дестабілізуючим фактором екологічної ситуації в ландшафтах через розорювання земель та деградації лісосмуг. Вона призводить до видування верхнього родючого шару ґрунту, забруднення, замулення струмків, річок, ставків, посилення цвітіння окремих водойм нашого регіону.

Найбільше вітровій ерозії (дефляції) підпадають піщані та супіщані ґрунти легкого механічного складу. Найчастіше дефляція проявляється весною, на розораних ґрунтах великої площі за відсутністю будь-якої рослинності на них. Дефляційно небезпечні землі на території Чернігівської області поширені на площі 942,2 тис. га. що складає майже 29,5% від загальної площі області. Дефляційно небезпечні землі, за якісною характеристикою, поділяються на: слабодефляційні, які займають площу 689,4 тис.га; середньодефляційні – 237,7 тис.га; сильнодефляційні – 15,1 тис.га.

Найбільше дефляційні процеси проявляються на землях адміністративних районів області: Ічнянського, Новгород-Сіверського, Ріпкинського, Семенівського, Сосницького, Чернігівського та Щорського.

Водно-ерозійна небезпека на території області поширена на площі 71,4 тис. га. (що складає 3,5% від загальної площі області). В основному в північно-східних Новгород-Сіверському, Корюківському районах, та в південно-східних – Прилуцькому, Варвинському, Срібняському, Талалаївському.

Державними природоохоронними органами постійно ведеться робота для того, щоб охорона земель дійсно стала одним з політичних пріоритетів країни. Це знайшло відображення в Концепції національної екологічної політики України на період до 2020 року, затвердженій розпорядженням Кабінету Міністрів України (17.10.2007 № 880-р). Розроблено Порядок збирання, використання, поширення інформації про опустелювання та деградацію земель, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2006 № 998.

Здійснюються практичні землеохоронні заходи, наприклад, в рамках виконання Загальнодержавної програми формування Національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки та розвитку природно-заповідної справи, яка діє і на території Чернігівської області.

Збереження земель та вод є гарантією нашого спільного майбутнього.

Довідково: На сьогоднішній день понад 2 мільярди населення світу проживають у пустельних або посушливих районах. 90% цього населення – жителі держав, що розвиваються. Опустелюванням порушено 3,6 мільярди гектарів земель у всьому світі, а це 25% суші.

На сьогодні до розвитку ризиків деградації схильні землі в 110 країнах світу. Щорічно в результаті процесів опустелювання втрачається 12 млн. гектарів землі. Опустелювання і посухи призводять до втрат сільськогосподарської продукції орієнтовно на суму в 42 млрд. доларів США в рік, 75% причин опустелювання в світі складає людська діяльність.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини