Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:13:17

За воду гроші

15.05.2013   12:51Агенцiя

Це трапляється з дивовижно чіткою періодичністю, якщо не сказати циклічністю. Так само, як у природі вода проходить свій кругообіг, у домівках жителів Прилук ця прозора речовина час від часу “випаровується”.

Щоправда, на наше з вами щастя, йдеться переважно про воду в гарячому стані. З року в рік, тільки-но закінчується опалювальний сезон або ж за декілька днів після того, як батареї у квартирах перестають гріти, з кранів зникає гаряча вода.

Нинішнього року весняний термін користування гарячою водою, здається, побив рекорди: ми “протрималися” до 14 травня! Але варто було настати цьому дню, як не забарилися дзвінки на редакційний телефон із відповідними запитаннями та проханнями вияснити ситуацію. І хоча відповіді посадових осіб, відповідальних за дану сферу життєдіяльності міста, в перспективі не обіцяють бути оригінальними, задовольнити потреби читачів просто необхідно.

Причини відключення гарячої води не важко здогадатися будь-якому споживачу. Точніше кажучи, причина одна – фінансова, лише в той чи інший час вона може бути більш або менш вагомою. Як повідомив директор КП “Прилукитепловодопостачання” Андрій Гавриш, наразі підприємство винне за спожитий газ понад 23 мільйони гривень. Андрій Анатолійович також пояснив, чому гаряча вода перестала надходити в оселі прилучан 14 травня: саме вчора представники ПАТ “Чернігівгаз” узялися перекривати та опломбовувати газопроводи в котельнях. Таким чином, надалі гарячою водою зможуть користуватися тільки в соціально найвразливіших закладах: будинку дитини “Надія” та міській лікарні. Підсолодити гірку пігулку здатен хіба що той факт, що ми не самі у своєму горі: ідентична доля спіткала й інші міста області, в тому числі Чернігів та Ніжин.

Можна припустити, що більшість читачів, які є відповідальними споживачами комунальних послуг, подумають: а звідки ж узялася ця величезна сума, якщо ми справно розраховуємося за платіжками? Їх легко зрозуміти, адже чому вони мають страждати за іншу частину споживачів, які заборгували “Тепловодопостачанню” більше шести з половиною мільйонів гривень? Усього ж дебіторська заборгованість підприємству становить понад 11 мільйонів: сюди входять і непроплачені рахунки з місцевого, обласного та державного бюджетів, і борги з боку інших споживачів, і не відшкодовані пільги та субсидії. Та найвідчутнішого удару по платіжній спроможності підприємства завдає різниця в тарифах: держава не погасила близько 9 мільйонів 300 тисяч собівартості, яка не відшкодовується діючими тарифами на гарячу воду й тепло.

Зараз би розгорнути аналітику щодо державної політики в сфері комунального господарства, комерціалізацію стратегічних об’єктів тощо, проте це було б відходом від основної теми. До того ж, наші люди так чи інакше звикли лаяти місцевих комунальників за їхню неспроможність працювати як слід. Заради справедливості варто зауважити, що адміністрація КП не сидить склавши руки.

Як заявив Андрій Гавриш, підприємство подало судових позовів на боржників на загальну суму 2 мільйони 700 тисяч гривень. Директор також попросив споживачів, які винні за послуги, прискорити процес погашення боргів, адже багато в чому саме від них залежить поновлення постачання гарячої води влітку. Крім того, в день виходу цього номера “Града” посадовець мав намір здійснити візит у НАК “Нафтогаз України” для переговорів щодо виділення ліміту блакитного палива. Втім, як відомо, немає грошей – немає газу, а немає газу – забудьте про гарячу воду.

Олександр Бойко

http://gradpryluky.info/index.php?newsid=2608

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини