Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:49:49

Працюючим у важких та шкідливих умовах праці мають надаватись відповідні пільги та компенсації

15.05.2013   11:32

Про питання атестації робочих місць за умови праці, надання пільг і компенсації за роботу із шкідливими та важкими умовами праці на підприємствах Новозаводського району інформував на розширеній міській нараді 15 травня заступник голови Новозаводської районної у м. Чернігові ради Володимир Велігорський.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах, в установах та організаціях району відповідно до положень Закону України „Про охорону праці”, постанови Кабінету Міністрів України від 01 серпня 1992 року № 442 “Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці”, інших нормативних документів, що встановлюють вимоги до виконання цієї роботи.

Основним завданням атестації робочих місць є усунення шкідливих виробничих факторів, які впливають на здоров’я і життя працюючих. При неможливості усунення таких факторів працюючим мають надаватись відповідні пільги та компенсації: пенсія за віком на пільгових умовах, додаткова відпустка, доплата до тарифної ставки або окладу, скорочений робочий тиждень, безкоштовне надання молока. Вирішення цих питань дозволить зменшити рівень професійних захворювань на виробництві, що є актуальним і підкреслено Міжнародною організацією праці, яка у поточному році обрала девізом Всесвітнього дня охорони праці – запобігання професійним захворюванням.

Контроль за проведенням суб’єктами господарювання атестації робочих місць та наданням відповідних пільг і компенсацій покладений на управління праці та соціального захисту населення районної у місті ради.

Станом на 01 травня 2013 року зі 198 підприємств району, на яких існують робочі місця із шкідливими та важкими умовами праці, атестація проведена на 195- ти, або на 98,5% підприємств.

Водночас загальна кількість підприємств, де існують шкідливі та важкі умови, поступово зменшується. Це відбувається за рахунок призупинення діяльності ряду виробничих підприємств, а також ліквідації таких робочих місць на окремих підприємствах, в основному, через зменшення обсягів виробництва або його перепрофілювання. Разом з тим, виявляються поодинокі нові підприємства, де існують несприятливі умови праці і де необхідно проводити атестацію робочих місць.

Протягом 4 місяців поточного року атестація проведена на 14 підприємствах, загалом атестовано 51 робоче місце, з них на 16 робочих місцях атестація проведена вперше. На 01 травня поточного року загальна кількість атестованих робочих місць складає 2000 з 2032, що потребують атестації, або 98,4%.

Майже третина підприємств із шкідливими і важкими умовами праці налічується у промисловості, значно зменшилась кількість таких місць у будівництві разом із зменшенням обсягів робіт.

Значна частина підприємств району своєчасно та якісно проводить атестацію робочих місць за умовами праці, надає за її результатами відповідні пільги і компенсації. Серед них товариства „Ритм”, „Чернігівський хлібокомбінат” та інші.

Проте тільки на окремих підприємствах району за результатами атестації робочих місць здійснюється покращення умов праці шляхом проведення робіт з доведення параметрів мікроклімату, рівнів освітленості до вимог санітарних норм, обладнання автономних джерел теплопостачання, виконання робіт з модернізації систем вентиляції, проведення ремонту виробничих та побутових приміщень.

Відповідні роботи проведено на комунальних підприємствах „Чернігівводоканал”, „Новозаводське”, товаристві „Чернігівський автоцентр „КАМАЗ”, дочірньому підприємстві товариства „Компанія Верес”. Загалом в результаті проведення заходів поліпшено умови праці на 35 робочих місцях.

При проведенні перевірок суб’єктів господарювання виявляється ряд порушень з питань атестації робочих місць. Кількість підприємств, де виявлені порушення з надання пільг і компенсацій, збільшилась з 25% у 2009 році до 58% у 2012 році.

Залишається достатньо велика кількість підприємств, де не проведено атестацію робочих місць. Керівники підприємств, посилаючись на скрутні фінансові умови, відмовляють працівникам у пільгах та компенсаціях за шкідливі умови праці. Одним із способів такої відмови є несвоєчасне проведення чергових або первинних атестацій робочих місць.

Керівниками підприємств наводяться дві причини зволікання в цій роботі: неповне завантаження протягом дня працівників, що працюють у несприятливих умовах, і важкий фінансовий стан. Певні фінансові витрати підприємство дійсно має зробити при проведенні атестації і переважна більшість підприємств здатна вирішити ці питання. Щодо обсягів завантаження працівників, то тільки в процесі проведення атестації можна визначити відповідні часові параметри, які впливають на визначення пільг і компенсацій, зауважив В. Велігорський.

Заборгованість підприємств, установ та організацій міста перед Пенсійним фондом України щодо відшкодування виплати пільгових пенсій щорічно зростає. На 1 квітня поточного року вони зросли більше, ніж у 4 рази в порівнянні з початком 2010 року з 8 до 33 млн. грн.

Серед найбільших боржників з відшкодування пільгових пенсій у Новозаводському районі:

товариства „Чернігівське хімволокно” – 19,3 млн. грн, „Чернігівський м’ясокомбінат” – 667,3 тис. грн, „Чернігівспецбуд” – 318,9 тис. грн.;

будівельно-монтажні управління „Житлобуд-1” і „Житлобуд-2” товариства „Чернігівбуд” – 1,2 млн. грн. та 342 тис. грн відповідно.

Питання відшкодування підприємствами пільгових пенсій, призначених за роботу з шкідливими та важкими умовами праці, в сучасних умовах потребує інших підходів та вирішення цього питання на державному рівні.

Крім того, ряд підприємств, що провели атестацію, не надають у повному обсязі пільги і компенсації працюючим у несприятливих умовах, інколи не виконують свої же накази.

На жаль, в питаннях контролю за проведенням атестації робочих місць, наданням пільг і компенсацій за роботу у несприятливих умовах не приділяють достатньо уваги на підприємствах профспілки, багато упущень є й при укладенні колективних договорів.

Для поліпшення роботи з атестації робочих місць виконавчі органи районної у місті ради вживають наступні заходи:

забезпечують контроль у взаємодії з державними контролюючими органами щодо атестації робочих місць на підприємствах усіх форм власності та надання працюючим у несприятливих умовах відповідних пільг та компенсацій;

надають консультативну і методичну допомогу спеціалістам підприємств з питань атестації робочих місць з метою поліпшення якості проведення цієї роботи;

проводять висвітлення питань атестації робочих місць, порушень вимог законодавства з цих питань та прав працюючих із шкідливими та важкими умовами праці у засобах масової інформації.

На підсумок, заступник голови Новозаводської районної у м. Чернігові ради висловив переконання, що необхідно підвищити вимогливість до керівників суб’єктів господарювання за несвоєчасне проведення первинних та чергових атестацій робочих місць за умовами праці, невиконання роботодавцями вимог чинного законодавства, шляхом застосування адміністративної відповідальності за існуючі порушення.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини