Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 08:31:02

Про недругів з іронією: оприлюднено новий список “Ворогів свободи преси”

03.05.2013   12:33Агенцiя

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” оприлюднила новий список найбільших ворогів свободи преси у світі. Українці до нього не потрапили.

До Міжнародного дня свободи преси, який відзначають 3 травня, міжнародна організація “Репортери без кордонів” оприлюднила новий список “Ворогів свободи преси”. У ньому з чотири десятки політиків, злочинних угруповань та екстремістських організацій, які переслідують незалежних журналістів та намагаються незаконними методами приборкати свободу слова.

2013 року список ворогів свободи преси обновився “Братами-мусульманами” з Єгипту, повстанцями гілки Аль-Каїди у Сирії “Фронт підтримки сирійського народу” та збройними угрупуваннями у провінції Балуджистан, що у Пакистані. Водночас “Репортери без кордонів” виключили з переліку “ворогів свободи преси” підпільну організацію басків “ЕТА” в Іспанії та президента Бірми Теіна Саіна. Останній, як повідомляється у прес-релізі “Репортерів без кордонів”, у ході внутрішньополітичних реформ звільнив з ув’язнення журналістів, які критично відкликались про його режим, та з квітня 2013 року дозволив вихід приватних щоденних газет.


Вороги преси в Європі – президенти та мафія

З європейського континенту до цьогорічного списку ворогів свободи преси потрапили переважно політичні лідери з пострадянських країн. Так, у переліку недругів преси, що складаються “Репортерами без кордонів” щороку, уже стали традиційними прізвища нинішніх президентів Росії Володимира Путіна та Білорусі Олександра Лукашенка. Титул “ворог свободи преси” нині, як і в минулому, отримали президенти Азербайджану, Казахстану, Туркменістану та Узбекистану, а також Чечні.

Західна Європа представлена у переліку “ворогів” італійськими мафіозними угрупованнями “Каморра”, “Коза ностра”, “Ндрангєта” та “Сакра Корона Уніта”.
DW.DE


Трохи іронії

Цьогоріч “Репортери без кордонів” обрали для складення списку “ворогів свободи преси” нову форму: деякі недруги представлені у формі іронічних автопортретів, інші притягнуті до відповідальності за “фіктивними обвинувальними актами про учинені ними злочинні дії відносно свободи преси”.

Так, італійська мафія говорить сама за себе “Ми можемо боротися між собою за території, зони впливу та домінуючі позиції на різноманітних ринках організованої злочинності, але ми – єдиний фронт проти нашого спільного ворога – журналістики”.

Українці – поза списком “ворогів”

Серед володарів титулу “ворог свободи преси” представників України немає. Втім, Україна утримує свої низькі позиції у міжнародному рейтингу свободи преси: станом на 2013 рік місце України у ньому в порівнянні з 2012 роком не змінилось.

Нагадаємо, що у рейтингу міжнародної організації “Репортери без кордонів” 2012-го року, Україна опинилась на 126 місці, скотившись у порівнянні з попереднім роком на 10 позицій.

Раніше представник німецького офісу міжнародної організації Ульрике Ґруска пояснила DW, що Україна дуже різко впала у рейтингу свободи слова у 2010 році, коли президентом країни став Віктор Янукович. “З того часу ми спостерігаємо стабільність ситуації на дуже низькому рівні. Відхилень від цього курсу практично не спостерігаєтсья”, – наголосила Груска.

http://www.dw.de/про-недругів-з-іронією-оприлюднено-новий-список-ворогів-свободи-преси/a-16785758

Останні новини Чернігівщини

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

 Поліція розслідує обставини підриву автомобіля у прикордонній громаді Чернігівського району

Поліція розслідує обставини підриву автомобіля у прикордонній громаді Чернігівського району 16:39

Сьогодні близько 6:40 ранку до поліції надійшло повідомлення про те, що на невідомому вибуховому пристрої підірвався автомобіль зі співробітниками РЕМ. Внаслідок вибуху двоє чоловіків зазнали поранень і були госпіталізовані.

На Чернігівщині поліцейські викрили учасника схеми, який за хабарі сприяв у визнанні ухилянтів непридатними до військової служби 16:37

Слідчі Головного управління Нацполіції в Чернігівській області повідомили фігуранту про підозру, а суд взяв його під варту.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини