Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:23:23

Відбулося розширене засідання Колегії облдержадміністрації

25.04.2013   16:56

На засіданні були розглянуті питання: • про підсумки проходження опалювального періоду 2012-2013 років та підготовку господарського комплексу і об’єктів бюджетної сфери області до роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 років; • про стан погашення заборгованостей із виплати заробітної плати та сплати внесків до Пенсійного фонду України; • про стан охорони культурної спадщини в області.


Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко: “Роботу по підготовці до нового опалювального періоду потрібно розпочинати вже зараз”


На цьому керівник області наголосив сьогодні під час проведення розширеного засідання Колегії облдержадміністрації, на якому розглянуто підсумки проходження опалювального періоду 2012–2013 років та підготовку господарського комплексу і об’єктів бюджетної сфери області до роботи в осінньо-зимовий період 2013–2014 років.

Як зазначив директор Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Петро Головач, 1 жовтня 2012 року до роботи в новому опалювальному сезоні було стовідсотково підготовлено об’єкти теплопостачання, водопровідно-каналізаційного господарства, житлового фонду, школи, дошкільні навчальні заклади та лікарні, протягом опалювального періоду всі об’єкти електро-, газо-, тепло-, водопостачання і водовідведення працювали у штатному режимі.

Перша половина опалювального періоду проходила в стабільних помірно холодних метеорологічних умовах.

Але початок грудня 2012 року супроводжувався погіршенням погодних умов. Зниження температури, враховуючи велику кількість опадів, викликало багато пошкоджень електромереж. Спільними зусиллями служби енергопостачання та Державної служби з надзвичайних ситуацій в області до кінця грудня проблему знеструмлення було вирішено.

З метою компенсації недостатньої комунальної спецтехніки проводилась відповідна робота щодо залучення відомчої техніки ДП “Чернігівський облавтодор”, обслуговуючого персоналу та техніки комунальних підприємств, МНС та УМВС області, також були задіяні техніка та обслуговуючий персонал від сільгосппідприємств та приватних інвесторів.

Однак, наголосив Петро Головач, є ряд питань без вирішення яких неможливо забезпечити належну підготовку та стале проходження опалювального періоду 2013/2014 років. Перш за все це забезпечення 100-відсоткових розрахунків за спожиті енергоносії та надані житлово-комунальні послуги.

Рівень розрахунків за спожиту електричну енергію всіма категоріями споживачів становить 99,1%, в т.ч.: населення – 101,2%, установи, які фінансуються із державного бюджету – 83,4%; установи, які фінансуються із місцевих бюджетів – 93,9%, підприємства житлово-комунального господарства – 104,0%. Розрахунки з ДП “Енергоринок” становлять 100%.

Рівень розрахунків за спожитий природний газ у 2013 році безпосередньо населенням становить 88,7%, установ, які фінансуються з державного бюджету – 102,9%, установ, які фінансуються із місцевих бюджетів – 76,6%.

З початку 2013 року підприємствами теплоенергетики та котельнями промислових підприємств, які надають теплову енергію спожито природного газу на суму 199,5 млн грн, сплачено 136 млн грн, що становить 68,2%.

Забезпечення стовідсоткових поточних розрахунків за спожитий природний газ унеможливлюється наявністю заборгованості бюджетних установ за отримані послуги з теплопостачання в опалювальний період 2012-2013 років, яка станом на 01.04.2013 року становить 54,7 млн грн.

Із усіх проблемних питань утримання житлових будинків основним названо технічний стан покрівель, тому органам місцевого самоврядування слід звернути увагу на обов’язкове збільшення асигнувань із місцевих бюджетів на капітальний ремонт покрівель.
“Роботу по підготовці до нового опалювального періоду потрібно розпочинати вже зараз”, – підкреслив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

З метою своєчасного початку, стабільного проходження опалювального періоду 2013/2014 років підприємствами електро-, газопостачання, тепло-, водопостачання та водовідведення вже розроблені плани-графіки підготовчих робіт.

Керівник області зауважив: хоча минулий опалювальний період в області пройшов злагоджено та без особливих ускладнень, є проблемні питання, на які потрібно вже зараз звернути особливу увагу.

Для підприємств паливно-енергетичного комплексу це

• наполеглива системна робота із споживачами всіх категорій щодо проведення своєчасних та в повному обсязі розрахунків за використані енергоносії;

• забезпечення перевірки технічного стану, виконання необхідного ремонту, своєчасного випробування, налагодження обладнання та мереж електро- і газопостачання.

Для підприємств житлово-комунального господарства:

• забезпечити в термін до 1 жовтня 2013 року повне погашення заборгованості за спожиті енергоносії, а також завершення ремонтних та підготовчих робіт;

• активізувати роботу з впровадження енергоефективних технологій, в першу чергу, для зменшення споживання природного газу. Особливу увагу слід приділити впровадженню технологій альтернативних джерел палива.

Для місцевих органів влади:

• максимально врахувати потреби житлово-комунального господарства у фінансових ресурсах, в першу чергу, на капітальний ремонт покрівель та внутрішньобудинкового обладнання житлового фонду комунальної форми власності;

• забезпечити спрямування бюджетних коштів на розрахунки бюджетних установ за спожиті енергоресурси, послуги тепло-, водопостачання та водовідведення в повному обсязі;

• привести тарифи на житлово-комунальні послуги до рівня економічно обґрунтованих витрат.

Володимир Хоменко звернув увагу голів райдержадміністрацій, міських голів, керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, керівників підприємств та організацій – незалежно від форми власності – тримати на постійному контролі питання підготовки до нового опалювального періоду на об’єктах житлово-комунального господарства та соціальної сфери.

 

Керівники підприємств-боржників дали зобов’язання погасити заборгованість по заробітній платі до 1 серпня


Питання, яке постійно знаходиться під контролем голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка – стан погашення в області заборгованостей із виплати заробітної плати та сплати внесків до Пенсійного фонду України – розглянуто сьогодні на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації.

Як повідомила директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Лариса Юрченко, загальна сума заборгованості із заробітної плати в області з початку цього року зросла на 1 млн. грн. або на 5% і на 1 квітня становила 20,9 млн. грн., у т.ч. працівникам економічно активних підприємств – 11,9 млн гривень.

У структурі загальної суми заборгованості 56,9% припадає на борги економічно активних підприємств; 34,4% – підприємств, щодо яких здійснюються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом і 8,7% – підприємств, які призупинили свою економічну діяльність.

Заборгованість із заробітної плати працівникам організацій та установ, що фінансуються за рахунок місцевого бюджету, відсутня.

94% від загальної суми боргів сконцентровано в містах обласного підпорядкування. Зокрема, у місті Чернігові – 10,8 млн грн або 51,5% від загальної суми, Прилуках – 4,6 млн грн або 21,9%, Ніжині –4,3 млн грн або 20,6%.

Причинами, що вплинули на зростання заборгованості із заробітної плати, залишаються високий рівень збитковості підприємств, значна прострочена кредиторська та дебіторська заборгованість, низький рівень претензійно-позовної роботи, несвоєчасні розрахунки замовників за виконані роботи та отримані послуги, у т.ч. за державним замовленням.

Майже 84% боргів із заробітної плати працівникам економічно-активних підприємств області припадає на промисловість та будівництво.

На сьогодні заборгованості не мають працівники сільського господарства та бюджетної сфери.

11 квітня голова обласної державної адміністрації провів розширене засідання Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на яке були запрошені керівники підприємств-боржників міст Чернігова, Ніжина та Прилук, де сконцентрована основна частина боргу.

Тоді керівник області назвав неприпустимою подальшу діяльність підприємств-боржників за рахунок своїх працівників та поставив вимогу протягом тижня розробити графіки погашення заборгованості із заробітної плати по кожному з них.

Сьогодні під час засідання Колегії ці графіки було уточнено, в результаті чого керівники підприємств дали зобов’язання повністю розрахуватися з боргами до 1 серпня 2013 року.

“Питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати та сплати внесків до Пенсійного фонду України перебуває на жорсткому контролі Президента України та Уряду.

Ми повинні у цьому році покінчити з цим ганебним явищем і на майбутнє забути про таке поняття, як борги із заробітної плати”, – підкреслив Володимир Хоменко.


Обговорено шляхи реалізації державної політики у сфері охорони культурної спадщини


Як зазначив директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Сергій Мойсієнко, Чернігівщина займає одне з провідних місць в Україні за кількістю пам’яток культурної спадщини. На державному обліку в області перебуває близько 9-ти тисяч пам’яток. Здійснено обстеження 16 районів та 3 міст області, 1827 відомих об’єктів культурної спадщини, виявлено 1123 нових об’єктів культурної спадщини.

Важливим пам’яткоохоронним заходом є забезпечення пам’яток охоронною документацією. На сьогодні укладено 2518 охоронних договорів, з них 2245 – на пам’ятки історії та монументального мистецтва, 273 – на пам’ятки археології, 424 охоронних договорів на об’єкти археології укладені у процесі погодження відведення земельних ділянок.

З 2004 року при головному управлінні діє дорадчий орган Консультативна рада з питань охорони культурної спадщини. Протягом 2010 – 2012 років за її рішеннями взято на облік 567 об’єктів культурної спадщини. З них: 446 – об’єктів археології, 119 – історії та монументального мистецтва, 2-архітектури. За результатами засідань готується необхідний пакет документів на нововиявлені пам’ятки та подання їх на розгляд Міністерства культури України для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Особлива увага в області приділяється розбудові та відтворенню об’єктів культурної спадщини, зокрема: створено Меморіальний комплекс “Пам’яті Героїв Крут” біля села Пам’ятне Борзнянського району, здійснено низку заходів з реставрації та музеєфікації об’єктів Національного історико-культурного заповідника “Гетьманська столиця”, відкрито музейно-меморіальний комплекс партизанської слави “Лісоград” у с.Єліне Щорського району та Музей історії партизанського руху на Чернігівщині 1941-1943рр. Тривають роботи з розбудови історико-археологічного музейного комплексу “Древній Любеч”.

З метою увічнення пам’яті про мирне населення, знищене фашистськими окупантами у березні 1943 року в м. Корюківка створено комунальний заклад “Музейно-меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами”. У березні 2012 року проведено конкурс на кращу проектну пропозицію музейно-меморіального комплексу. Розроблено ескізний проект Меморіального комплексу та виготовлено робочий проект І черги будівництва. Здійснено археологічну експертизу та проведено геологічні вишукувальні роботи на меморіальній частині комплексу. Також проведені пошукові роботи на території комплексу, у ході яких знайдено 231 останок мирного населення. На даний час виготовлено Детальний план території під будівництво меморіального комплексу та проводиться його громадське обговорення.

На сьогодні опрацьовуються питання: реконструкції, облаштування та благоустрою чернігівського Дитинця з метою включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО оновленої номінації “Чернігівський Дитинець, комплекс історико-архітектурних пам’яток XI-XIX століть”, створення на базі пам’яток культурної спадщини селища Седнів Чернігівського району цілісного майнового комплексу як відділу Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній” та створення державного історико-культурного заповідника на території м.Ніжина.

Передбачається проведення низки заходів з метою відзначення у 2014 році 120-річчя від дня народження Олександра Довженка. На сьогодні розглянута і схвалена концепція переоблаштування музею О.Довженка у сел. Сосниця. Найближчим часом планується також відтворення колишнього будинку ігумена на території Свято-Успенського Єлецького жіночого монастиря в м.Чернігові.

Активно проводиться робота зі встановлення нових пам’яток і пам’ятних знаків, серед яких слід відзначити: пам’ятники Івану Мазепі, Ігорю Ольговичу Чернігівському, пам’ятний знак “Борцям за волю і незалежність України” та меморіальні дошки Софії Русовій та Леоніду Пашину – у Чернігові; Тарасу Шевченку, Аркадію Казці, Андрію та Іллі Лизогубам, Леоніду Глібову, Федору Лизогубу – у сел. Седнів та пам’ятник Миколі Святоші – у с. Дніпровське Чернігівського району; пам’ятний знак на честь першої літописної згадки про Любеч (давньоруським князям Олегу та Ігорю), пам’ятник Антонію Печерському та Малуші з князем Володимиром у Любечі Ріпкинського району, Марку Бернесу у м. Ніжині, Іоасафу Белгородському, Миколі Яковченку, Любові Забашті, Сергію Маслову та меморіальну дошку краєзнавцю Георгію Гайдаю у м.Прилуки та інші.

З метою вивчення та збереження пам’яток археології рішенням Чернігівської обласної ради від 29 березня 2013 року затверджено обласну “Програму проведення археологічних досліджень в Чернігівській області на 2013-2020 роки”.

Як наголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, для ефективної реалізації державної політики у сфері охорони культурної спадщини, вирішення проблемних питань належить продовжити роботи з упорядкування, облаштування та ремонту пам’яток періоду Великої Вітчизняної війни та гідно відзначити 70-ту річницю визволення Чернігівщини від фашистських загарбників; забезпечити виконання Указів Президента України “Про заходи у зв’язку із 70-ми роковинами Корюківської трагедії” та “Про відзначення 120-річчя від дня народження Олександра Довженка”; завершити до кінця 2013 року в повному обсязі укладення охоронних договорів на пам’ятки археології, історії та монументального мистецтва, а також приділяти належну увагу розвитку інфраструктури та створення умов для туристів на об’єктах культурної спадщини Чернігівщини.

“Наша спільна робота повинна стати вагомим внеском у справу збереження історичної спадщини не лише нашого Чернігівського краю, а й всієї України”, – підкреслив очільник області.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини