Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:10:53

Громадська рада при облдержадміністрації ініціює програму “Зелене намисто Чернігівщини”

19.04.2013   17:10Агенцiя

17 квітня в рамках відзначення Днів заповідників і національних парків, Дня довкілля та Дня Землі за ініціативи комітету з питань екології та природних ресурсів Громадської ради при обласній державній адміністрації відбулось засідання за круглим столом “Обговорення шляхів покращення стану озеленення м. Чернігова”.

Громадськість заявила про бажання не тільки приймати участь у конкретних акціях, що вона робила до цього часу (залучала кошти з різноманітних фондів на природоохоронні проекти, організовувала суботники та брала у них участь), а й мати можливість впливати на рішення влади у питаннях благоустрою міських парків, скверів та у питаннях охорони навколишнього природного середовища.

Відбувся конструктивний діалог між громадськістю та структурами зеленого господарства міста. Керівники та представники комунальних підприємств Чернігівської міської ради Володимир Брайко (“Зеленбуд”), Олександр Ярещенко та Володимир Приходько (“Дільниця з контролю за благоустроєм міста Чернігівської міської ради”), Олена Бобохіна (управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради Чернігівської міської ради) поінформували про здобутки в озелененні міста та озвучили проблемні питання. Громадськість цікавили питання вирубки та паспортизації дерев, озеленення спальних районів міста, оновлення зелених насаджень.

Загалом, на думку громадськості, Чернігів має низку серйозних проблем, які потребують свого негайного вирішення. Через 5–10 років більшість дерев та кущів досягнуть своєї критичної вікової межі та потребуватимуть заміни. Балканська міль нищить міські каштани, в місті з’явився осередок поширення омели, яка паразитує на деревах. Потребують захисту “зелені легені” міста: Кордівка, Ялівщина, Пролетарський гай, Подусівка та інші зелені масиви.

Учасники круглого столу дійшли до висновку, що місту потрібна комплексна програма озеленення Чернігова, яка б включала всі території незалежно від їх підпорядкування. Також необхідно провести інвентаризацію наявних зелених насаджень. Потребує вирішення питання узгодження дій численних структур, які відповідають за озеленення міста. На часі залучення ландшафтних архітекторів до озеленення територій підприємств та установ, більш ретельний контроль за дотриманням проектів забудови у питаннях озеленення територій.

Частина цих пропозицій вже реалізується Чернігівською міською радою. З боку міської влади також було запропоновано залучити представників громадськості до складу спеціальної комісії, що обстежує зелені насадження та приймає рішення щодо вирубки та обрізки дерев.

Учасникам круглого столу було презентовано проект концепції Громадської програми “Зелене намисто Чернігівщини”. Громадська програма покликана упередити плани нищення та забудови зелених насаджень, лісопарків області.

Попри скептичне ставлення з боку окремих виступаючих, за підсумками засідання за “круглим столом” було констатовано, що проект є актуальним. Фахівці Державної екологічної інспекції в області, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області в цілому дали позитивну оцінку проекту концепції. Були озвучені пропозиції обмежитись тільки територією міста та Чернігівського району, акцентувати увагу саме на залученні до проблеми недержавних організацій. Але всі погодились, що громадськість області має сказати своє вагоме слово на захист унікальних зелених зон, створення регіональних ландшафтних парків, забезпечення громадянам здорового середовища проживання. Намічені перші кроки зі створення Громадської програми.

Нам треба зберегти те що є, а також з урахуванням наукових рекомендацій, забезпечити формування сприятливого зовнішнього середовища для життєдіяльності та відпочинку жителів області. Світовий досвід свідчить, що лише об’єднання зусиль державних, муніципальних органів і громадськості дозволяє вирішувати локальні й регіональні екологічні завдання ефективно та у короткий термін.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини