Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:04:49

Як Іван Лущай з Карпівки Президентові дзвонив

16.04.2013   09:35Агенцiя

Загубилось у городнянських лісах маленьке село Карпівка Ільмівської територіальної громади разом із Ближнім, Світанком та Мостами. Останнє оживає тільки влітку. А колись було ще Марочкине, де жили дві бабусі. Але одна вийшла заміж в інше село, а іншої – не стало. Не стало і Марочкиного…

У Карпівці з 40 мешканців 27 – пенсійного віку. Покоління дітей війни. Тих, чиї батьки загинули, захищаючи Батьківщину. Їм довелося змалечку впрягатися в плуги і борони, щоб допомагати матерям-удовам… До центральної садиби та сільської ради в с. Ільмівці – понад 4 кілометри. Немає автобусного сполучення з районним центром. Немає магазину. Приїжджають автолавки. Останнім часом їх побільшало, вже й чернігівський хліб можна купувати, й інші необхідні продукти.

Фельдшерсько-акушерський пункт у Карпівці – не просто пункт медичної допомоги і порятунку від недуг. Це буквально зв’язок зі світом. До недавнього часу тут був єдиний у селі телефон. Проте зараз мовчить. Мабуть, знову треба Президентові дзвонити… У Карпівському ФАПі працюють висококваліфікований медичний працівник Валентина Ключник та санітарка Оксана Гавриленко. Треба підкреслити, що Валентина Іванівна не тільки лікує, а й допомагає добрим словом та ще й виступає посередником в організації допомоги з обробітку присадибних ділянок, та й узагалі готова допомагати вирішувати інші нагальні проблеми. Валентина Іванівна їздить на роботу на мопеді чи мотоциклом, а взимку й на тракторі (чоловік привозить, одночасно прочищаючи дорогу), бо живе у Володимирівці, що за 7 кілометрів від Карпівки. До речі, до цього села переїхали, витративши свої невеликі кошти на купівлю будинків, і жителі Мостів та Ближнього.

Коли на початку цього року районна влада розглядала бюджет та оптимізацію соціальних питань, закриття ФАПу в Карпівці не планувалося. Але пізніше, на колегії райдержадміністрації, таке рішення обговорили і прийняли до висновку, що ФАП треба закрити і в Карпівці. Й хоча голова Городнянської районної ради Григорій Примак рішуче виступив проти, сьогодні питання створення та ліквідації ФАПів та ФП, відповідно до чинного законодавства України, не віднесено до компетенції районної ради.

25 лютого цього року на загальних зборах громадян сіл Ільмівки, Карпівки, Мостів, Ближнього та Світанку було вирішено від усієї територіальної громади звернутися до керівництва району та області з проханням не закривати фельдшерсько-акушерський пункт у Карпівці. “Зрозуміло, що медпрацівник Ільмівського ФАПу не зможе забезпечити належного медичного обслуговування в Карпівці фізично. Жодна “швидка допомога” не хоче їхати до нас розбитими дорогами на таку відстань. Невже закриття нашого медпункту вирішить усі фінансові проблеми району?” – так написано у зверненні жителів .

Проте, пам’ятаючи, що звернень за потрібною справою багато не буває, житель Карпівки Іван Георгійович Лущай вирішив додзвонитися на “гарячу лінію” до Президента України Віктора Януковича. Якраз і нагода така випала – “Діалог з країною” Глави держави.

Івану Георгійовичу цього року виповнюється 75 літ. Багато скликань він був депутатом сільської ради. Та й узагалі – людина небайдужа, громадського гарту. А тут ще й треба не за себе слово сказати, а думку людей підтримати. Майже ніхто у Карпівці, навіть дружина Валентина Антонівна, не вірили, що він додзвониться. Але, каже Іван Георгійович, “особливу молитву знаю”. А більш за все твердо переконаний: хто стукає, тому відчиняються будь-які двері. Так і трапилося.

Дзвонити на “гарячу лінію” Іван Георгійович почав ще вранці. Але Президентові телефонувала вся Україна. Додзвонився чоловік десь о 16-й годині. І просив, щоб ФАП не закривали хоча б іще два роки. “А чому так мало часу просите?” – запитали з усмішкою на другому кінці дроту. “Поки що процес припиниться. А там час покаже”, – відповів Іван Георгійович.

Відтак, за повідомленням головного лікаря Городнянської центральної районної лікарні Валентина Ромця, план оптимізації медичних закладів районну на 2013 рік був додатково доопрацьований. За погодження керівництва районної державної адміністрації та районної ради закриття фельдшерського пункту в с. Карпівці Городнянського району поточного року не планується.

Анастасія НЕМИРОВА


P.S. Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Василькова, коментуючи ситуацію, повідомила газету, що зареєстрованих жителів у Карпівці – 64 (мешкати може й менше). За кілька кілометрів розташовано найближчий медичний заклад. А питання оптимізації мережі лікувальних установ – повністю в компетенції місцевих органів влади. Тобто саме місцева громада вирішує, чи раціонально й потрібно утримувати Карпівський ФАП.

http://www.hvilya.com/blog/jak_ivan_lushhaj_z_karpivki_prezidentovi_dzvoniv/2013-04-11-905

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини