Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 19:36:35

Комунальна преса Чернігівщини підтримує реформування ЗМІ. Із застереженнями

03.04.2013   10:37Агенцiя

Більшість комунальних видань Чернігівської області позитивно ставляться до роздержавлення засобів масової інформації. Це з’ясувалося під час засідання “круглого столу” на тему “Перспективи комунальної преси Чернігівщини у процесі реформування державних і комунальних ЗМІ”, який відбувся 2 квітня у Чернігові.

Захід був організований та проведений громадською організацією “Асоціація регіональних ЗМІ” спільно з Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації. Участь у засіданні “круглого столу” взяли керівники 23 комунальних газет Чернігівщини, а також представники органів влади, місцевого самоврядування, ЗМІ Чернігова.

Як зазначив директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Андрій Подорван, після доручення Президента України Віктора Януковича від 25 березня 2013 року щодо роздержавлення ЗМІ процес реформування комунальної та державної преси помітно активізувався. Глава держави доручив при розробці відповідного законопроекту врахувати пропозиції трудових колективів, професійних об’єднань, усіх тих, кого безпосередньо стосується реформа.

Андрій Подорван також запевнив, що обласна державна адміністрація забезпечить усі необхідні умови для ефективного функціонування інформаційного простору Чернігівщини і впровадження реформ після ухвалення законопроекту Верховною Радою.

Голова Асоціації регіональних ЗМІ Олександр Назаренко проінформував, що наразі є два законопроекти про реформування комунальної і державної преси. Один з них, розроблений групою народних депутатів України, вже зареєстрований у парламенті. Інший, напрацьований Державним комітетом телебачення і радіомовлення, – знаходиться на завершальній стадії і найближчим часом також буде поданий на розгляд Верховної Ради.

Позицію Національної спілки журналістів України озвучив голова обласної організації НСЖУ Анатолій Тютюнник. Він зазначив, що спілка журналістів не тільки активно просуває ідею роздержавлення, але й бере безпосередню участь у розробці законопроектів, відстоюючи інтереси трудових колективів редакцій. У законопроекті Держкомтелерадіо враховано більшість пропозицій НСЖУ щодо захисту майнових і соціальних прав працівників ЗМІ.

Медіаексперт Юрій Паперний поділився з колегами інформацією про можливі ризики, які очікують журналістів у процесі реформування. Особливо наголосив на необхідності вчитися працювати в нових умовах, запроваджувати ефективний менеджмент, продукувати конкурентоспроможний інформаційний продукт.

Під час активного обговорення більшість редакторів комунальних газет висловилися на підтримку роздержавлення, зазначивши, що законопроект, розроблений Держкомтелерадіо, є найбільш прийнятним для комунальної преси.

Разом з тим були озвучені й і певні застереження. Зокрема, редактор газети “Новини Городнящини” Леонід Якубенко зауважив, що майно комунальних редакцій нині абсолютно незахищене, а тому знаходяться бажаючі “поділити” його на свою користь. Редактор коропської газети “Нові горизонти” Людмила Ковальчук вважає, що у малих районах без допомоги преса може опинитися у фінансовому зашморгу. А керівник газети “Життя Семенівщини” Катерина Дика навпаки переконана, що реформа дозволить редакціям більш вільно почуватися і у фінансово-економічному плані.

Загалом прозвучали точки зору від “роздержавлення треба проводити якнайшвидше” до “з реформою поспішати не варто”. Однак категоричних заперечень стосовно необхідності реформування комунальної преси під час обговорення висловлено не було.

За підсумками дискусії ухвалено заяву Асоціації регіональних ЗМІ. Пропозиції та зауваження до законопроектів передані розробникам.

http://arzmi.org/komunalna-presa-chernihivschyny-pidtrymuje-reformuvannya-zmi-iz-zasterezhennyamy/

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.