Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:22:20

Відбулося спільне засідання асоціації “Ради Чернігівщини” та Консультативно-дорадчої ради при голові облради

13.02.2013   08:01

12 лютого голова обласної ради Анатолій Мельник провів спільне засідання асоціації органів місцевого самоврядування “Ради Чернігівщини” та Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування.

У його роботі взяли участь перший заступник голови обласної ради Іван Коробка і заступник Валентин Мельничук, в. о. заступника голови обласної державної адміністрації Юрій Музика, заступник прокурора області Олег Підгайний, директори департаментів облдержадміністрації, голови районних та місцевих рад, представники ЗМІ.

Згідно з порядком денним на засіданні було обговорено актуальні питання діяльності місцевих рад області на сучасному етапі та стан дотримання ними чинного законодавства.

Звертаючись до присутніх, Анатолій Мельник у своєму виступі, зазначив, що порушена тема дуже важлива, адже вона торкається проблемних аспектів розвитку територіальних громад області. І, перш за все, використання бюджетних коштів, дотримання законності у господарських і службових діях керівників органів місцевого самоврядування, реформування системи житлово-комунального господарства.

– Сьогодні місцеві ради найбільше турбує недостатність загального обсягу видатків для забезпечення необхідного рівня функціонування закладів бюджетної сфери. За таких умов органи місцевого самоврядування, яким державою делеговані повноваження на надання соціальних послуг населенню, не мають достатнього фінансового ресурсу для забезпечення належної якості цих послуг, – зауважив голова обласної ради.

У своєму виступі він також акцентував увагу присутніх на питанні дотримання законності в діяльності органів місцевого самоврядування. Як повідомив керівник, обласною радою прийнята Комплексна Программа профілактики правопорушень на 2011-2013 роки, метою якої є реалізація місцевими радами заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням, виявлення й усунення причин та умов, які сприяють їх вчиненню, суворого дотримання законів України.

У цьому напрямку активно працює профільна постійна комісія обласної ради з питань законності, правопорядку, регламенту та депутатської етики.

– Одним із головних пріоритетів в роботі обласного представницького органу було і є зміцнення зв’язків та взаємодії між радами всіх рівнів, – наголосив Анатолій Мельник. Значною мірою цьому сприяє діяльність обласної асоціації органів місцевого самоврядування “Ради Чернігівщини” та Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради.

За результатами такої взаємодії обласна рада торік прийняла обласну Програму розвитку місцевого самоврядування. Нею, зокрема, запроваджено щорічний конкурс “Краща сільська, селищна, міська рада”.

На проведення конкурсу планується виділити 500 тис. грн. Також передбачені кошти кожному депутату обласної ради на виконання ним доручень виборців для вирішення місцевих проблем та комплексного соціально-економічний розвитку населених пунктів, підвищення добробуту жителів територіальних громад. В порівнянні з минулим роком ця сума збільшена удвічі і становить 20 тисяч гривень.

Реагуючи на пропозиції та зауваження керівників територіальних громад обласною радою прийнято ряд звернень до вищих органів державної влади”, – повідомив Анатолій Мельник. Він висловив сподівання, що результати сьогоднішнього спілкування також сприятимуть посиленню практичної взаємодії між органами виконавчої влади, прокуратури та місцевого самоврядування по розв’язанню першочергових проблем кожної без винятку територіальної громади області.

Виконуючий обов’язки заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика під час свого виступу звернув увагу на спільну роботу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, яка спрямовується на реалізацію завдань Президента України та Уряду рішень обласної влади по забезпеченню збалансованого розвитку Чернігівщини, зростання її конкурентоспроможності та якості життя населення. Також він розповів про стан виконання прийнятої на останній сесії обласної ради нинішнього скликання Програми соціально-економічного розвитку на 2013 рік.

– Обласна державна адміністрація буде робити все необхідне для вирішення актуальних проблем соціально-економічного розвитку територій, поліпшення ситуації в економіці та підвищення рівня життя людей. Разом з тим усі наші досягнення – це результат спільної роботи. Тому переконаний, що саме така єдність забезпечить позитивні результати і в реалізації наших планів на цей рік, – підкреслив Юрій Музика.

Про стан законності в регіоні та заходи по її зміцненню розповів заступник прокурора області Олег Підгайний.

Заступник директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації Любов Жукова акцентувала увагу присутніх на особливостях обласного бюджету на 2013 рік.

Про хід реформування системи житлово-кумунального господарства поінформував директор департаменту житлово-комунального господарства регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Петро Головач.

В обговоренні питань порядку денного також взяли участь голова Менської районної ради Володимир Невжинський, Бахмацький міський голова Павло Шимко та голова Козелецької районної ради Володимир Пономаренко.

Підбиваючи підсумки спільного засідання асоціації “Ради Чернігівщини” та Консультативно-дорадчої ради, Анатолій Мельник сказав, що зазначені сьогодні проблемні питання доречно також винести на розгляд загальних зборів (сходів) громадян за місцем проживання, графіки проведення яких по кожному району було надіслано всім депутатам обласної ради.

– Сьогодення вимагає від нас підготовки та внесення спільних пропозицій щодо удосконалення законодавства в галузі місцевого самоврядування, його фінансового та нормативного забезпечення. Про це йшла предметна розмова і під час зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Рибака з головами обласних рад, яка відбулася 5-го лютого нинішнього року.

Спікер парламенту наголосив на тому, щоб пропозиції місцевих органів влади щодо удосконалення положень Конституції в частині самоврядування, регіональної політики, адміністративно-територіального устрою, подавалися безпосередньо у парламентські комітети і Конституційну Асамблею, аби вони були враховані в процесі законотворення.

Всі пропозиції, які надходитимуть до обласної ради після узагальнення також обов’язково будуть передаватися до Верховної Ради, – зауважив Анатолій Мельник.

Також члени обласної асоціації “Ради Чернігівщини” прийняли рішення про встановлення розміру річного членського внеску на 2013 рік, який погодили залишити на рівні минулого року.

По закінченню пленарної частини засідання відбувся підхід до преси голови обласної ради Анатолія Мельника, під час якого керівник відповів на запитання журналістів.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини