Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:27:09

День Соборності та Свободи України – свято, що об’єднало українців

22.01.2013   17:42

22 січня з нагоди відзначення Дня Соборності та Свободи України в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбулося урочисте зібрання та святковий концерт.

Участь у заході взяли керівники області та міста, представники громадськості.
Відкриваючи урочистості, в.о. голови обласної державної адміністрації, заступник голови–керівник апарату облдержадміністрації Микола Стрілець наголосив, що свято Соборності та Свободи України – це данина суспільної та історичної пам’яті вікопомній події січня 1919 року. Події, яка явила тогочасному світові соборну Українську державу, об’єднану тисячолітньою історією становлення нації, спільністю культури і духовною єдністю великої української родини. Це свято символізує перемогу об’єднавчої політичної традиції та непереборне тяжіння до єдності всіх українських земель.

“Тому, відзначаючи День Соборності та Свободи України на державному рівні, ми віддаємо шану минулому і згадуємо всіх, хто присвятив своє життя становленню державності України. Суспільною ж значимістю цього свята є запорука нашого європейського майбутнього у найближчій перспективі”, – підкреслив він.

Акт Злуки українських земель – Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки – в єдину самостійну державу, за словами Миколи Стрільця, це перший практичний крок до об’єднання українських земель після майже 6-ти століть національно-політичного роз’єднання. Більш того, саме події 22 січня 1919 року, на думку істориків та політологів, визначили формат подальшої боротьби за незалежність протягом ХХ століття.

“Президент України Віктор Янукович вважає, що саме від нас всіх великою мірою залежить, яку висоту підкорить Україна в двадцять першому столітті, наскільки міцну віру в своє право бути на цій землі, у цьому складному, глобалізованому світі ми передамо нащадкам”, – наголосив виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації, звертаючись до присутніх.

Водночас він зазначив, що свій внесок у соціально-економічний поступ України протягом останніх років зробила і Чернігівщина. Два останні роки стали роками будівництва нових освітніх установ, масового відкриття дитячих садків, посиленням матеріальної бази лікувальних закладів. Покращувалась інфраструктура населених пунктів, було газифіковано десятки сіл. Щороку зростає потенціал галузі сільського господарства, яке з року в рік демонструє рекордні показники врожаїв. Відкривались нові підприємства та розширювались виробничі можливості вже існуючих. Завдяки цілеспрямованій роботі органів влади продовжувався розвиток культурно-мистецької сфери, відроджуються духовні святині, відбудовані та відреставровані пам’ятки архітектури світового значення. Такими є результати спільної роботи, які, безумовно, багато в чому залежали від позиції керівництва країни.

Від імені голови Чернігівської обласної державної адміністрації Володимира Хоменка Микола Стрілець привітав усіх жителів області з Днем Соборності та Свободи України та з нагоди свята вручив відзнаки Кабінету Міністрів України, облдержадміністрації.
По завершенню офіційної частини урочистого заходу відбувся святковий концерт.
Від учасників урочистого зібрання були покладені квіти до пам’ятника Т.Г. Шевченку та до Пам’ятного знаку „Борцям за волю і незалежність України”.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини