Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:34:57

ВІЙНА ЗА ЧЕРНІГІВ: ЯК ПОЛІТИЧНІ КОНФЛІКТИ ВПЛИВАЮТЬ НА САМОВРЯДУВАННЯ МІСТА

07.06.2023   11:25Агенцiя

Під час активних бойових дій міський голова Чернігова Владислав Атрошенко та начальник обласної військово-цивільної адміністрації В’ячеслав Чаус активно співпрацювали, записували спільні відеозвернення та разом розв'язували гуманітарні питання.

Ще до війни між ними існували певні політичні незгоди, а в травні 2022 року у ЗМІ з’явилася інформація про політичний тиск голови Чернігівської ОВА на міського голову. 1 лютого 2023 року Владислава Атрошенка на рік відсторонили від посади. Нині в Чернігові діє міська військово-цивільна адміністрація, а обов’язки міського голови виконує секретар міськради Олександр Ломако. ОПОРА проаналізувала, як політичні конфлікти в керівництві області впливають на рівень місцевого самоврядування та  децентралізацію.

На початку квітня 2022 року російська армія відступила від Чернігова у бік білоруського Гомеля, а ЗСУ повністю деокупували Чернігівщину. Регіон належить до трійки областей, які зазнали збитків у житловій інфраструктурі на суму понад мільярд доларів. Втрати від пошкодження навчальних закладів сягають 152 млн доларів, закладів охорони здоров’я — більш ніж 259 млн доларів (за даними Світового банку станом на 27 березня 2023 року). 6 березня 2022 року Президент України Указом № 111/2022 присвоїв Чернігову почесну відзнаку “Місто-герой України”. Також Володимир Зеленський нагородив орденами голову обласної та міської адміністрацій — В’ячеслава Чауса та Владислава Атрошенка — за оборону своїх громад.

Нагадаємо, що на місцевих виборах 2020 року Владислав Атрошенко здобув абсолютну більшість голосів (77,5%) і переобрався в першому турі на другий термін від власної політичної партії “Рідний дім”. Натомість В’ячеслава Чауса Президент призначив на посаду голови Чернігівської ОДА 4 серпня 2021 року. Раніше той заступником гендиректора підприємства “Укргазвидобування” із земельних та соціальних питань.

У перший місяць після деблокади Чернігова політична ситуація була спокійною, але згодом напруга почала повертатися. 20 травня 2022 року в ЗМІ з’явилася інформація, що начальник Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус заборонив Владиславу Атрошенку брати участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Про це “Дзеркалу тижня” повідомив секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

Фото з сайту “Дзеркало тижня”.

Згодом мер Чернігова таки вирушив у Давос, адже виявилося, що начальник ОВА не має повноважень забороняти виїзд чинному міському голові. Всі погодження щодо перетину кордону Атрошенко отримав у військового комісара області. 31 травня Владислав Атрошенко дав пресконференцію за результатами поїздки, що тривала з 20 до 29 травня на запрошення фонду Віктора Пінчука для залучення міжнародних коштів на відбудову міста.

Зустрічі Владислава Атрошенка під час поїздки до Давосу. ФОТО: Суспільне Чернігів

Міський голова відзвітував, що під час форуму домовився з міністром енергетики Швеції про пошук інвесторів для будівництва ТЕЦ і сміттєпереробного заводу. Із послом України у Швейцарії Атрошенко говорив про інвесторів, благодійників та органи влади, які допоможуть у відбудові. На зворотному шляху Атрошенко побував у польських містах Познань та Жешув, а також у німецькому місті-побратимі Чернігова Меммінгені. Із Жешувом Чернігів уже підписав договір про співпрацю, а про договір із Познанем поки інформації немає.
На запитання про заборону виїзду у відрядження Атрошенко зауважив, що такі дії Чауса були перешкоджанням діяльності керівника місцевого самоврядування.

Начальник ОВА В'ячеслав Чаус в інтерв’ю чернігівським ЗМІ сказав, що конфлікту з Владиславом Атрошенком немає, і розповів анекдот про невловимого Джо. “Якщо б була якась мета, щоб Владислав Анатолійович не виїхав у Давос, то він би не виїхав у Давос”, — додав посадовець.

Також відомо, що наступного дня після виходу статті в “Дзеркалі тижня”, 21 травня 2022 року, виклик до військкомату отримали секретар міськради та заступники міського голови.

Придатним до військової служби визнали Олександра Ломака, але він має відстрочку через трьох неповнолітніх дітей. А заступники міського голови Віктор Геращенко, Олександр Атрощенко та Сергій Фесенко виявилися непридатними до служби.

Ще один конфлікт у зв’язку з міжнародними відрядженнями міського голови виник 19 червня 2022 року. Тоді Владислава Атрошенка не випустили до Польщі, де він мав взяти участь у підписанні меморандуму про співпрацю між містами Жешув і Чернігів. Про це повідомив сам мер на своїй сторінці у фейсбуці. Він також додав, що пов’язує такі дії з конфліктом із неназваним представником Офісу Президента. А в коментарі “Суспільному” Атрошенко зауважив, що цей конфлікт намагався роздути начальник ОВА В'ячеслав Чаус, коли не погодив його попереднє відрядження в Давос і телефонував до Офісу Президента щодо Атрошенка.

Скріншот із фейсбук-сторінки Владислава Атрошенка

1 лютого 2023 року міського голову Чернігова Владислава Атрошенка відсторонили від займаної посади на рік. Таке рішення ухвалив Львівський апеляційний суд під час розгляду апеляції на рішення Яворівського районного суду, який 7 грудня 2022 року на рік заборонив Владиславу Атрошенку обіймати посаду міського голови. Також мер заплатить штраф.

Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що в серпні Атрошенко дав розпорядження своєму водієві вивезти автівку дружини Tesla Model X за кордон. Він діяв в умовах конфлікту інтересів, адже водій має забезпечувати транспортне обслуговування мера лише в межах виконання ним посадових обов’язків, зазначає НАЗК. На суди за Атрошенком їздили керівники місцевих управлінь та депутати, приїздили навіть мер Києва Кличко й мер Львова Садовий, виявляючи солідарність. Вочевидь, розуміючи, що ситуація з Атрошенкрм може бути сигналом від центральної влади й для інших міських голів, Андрій Садовий заявив: Асоціація міст України шукатиме справедливості в європейських судах.

За законом обов’язки мера виконує секретар міської ради — Олександр Ломако.

ОПОРА взяла коментар у Миколи Силенка, виконавчого директора чернігівського відділення Асоціації міст України з приводу становища місцевого самоврядування в Чернігові: “На жаль, ми спостерігаємо ситуацію, за якої складається упереджене ставлення до місцевого самоврядування в Україні. На мою думку, існують спроби применшити його участь, вмонтувати в існуючу державну вертикаль. Дуже схоже, що, користуючись воєнним станом, існують спроби політично мотивованих рішень. Хоча всі, у тому числі міжнародні організації, визнають роль саме децентралізації і місцевого самоврядування у русі опору, у тому числі, на Чернігівщині. Щодо введення в Чернігові військової цивільної адміністрації, то, очевидно, і про це зазначав сам голова ОВА, підстав для цього не було – усі виконували свої обов’язки. А одразу після її введення починається тиск на місцеве самоврядування і виникають загрози для його роботи й подальшого розвитку. Хоча має бути одна мета для всіх нині — наближати нашу перемогу”.

7 лютого Президент України створив міську військову адміністрацію Чернігова, а 17 лютого 2023 року своїм розпорядженням призначив її керівника замість відстороненого від посади мера Владислав Атрошенка. Ним став військовий Дмитро Брижинський, який очолював оборону Чернігова. Сам він — полковник Збройних Сил України і з жовтня 2022 року керує патронатною службою апарату облдержадміністрації. 10 березня він дав розлоге інтерв’ю “Суспільному”, де зазначив, що не вбачає загроз для місцевого самоврядування в Чернігові. Припинення діяльності міського голови та міської ради поки не відбулося.

18 квітня 2023 року у ЗМІ з’явилася інформація, що Чернігівська міська військова адміністрація надіслала скаргу до Мін’юсту та подала до суду на Чернігівську міську раду, в.о. міського голови Чернігова Олександра Ломака та відстороненого керівника міста Владислава Атрошенка. У чому суть скарги й позову, начальник МВА коментувати “Суспільному” відмовився. Ломако ж назвав такі рішення політичним тиском: “Ми бачимо черговий крок по дестабілізації ситуації в місті, по перешкоджанню роботи міської адміністрації. Подана скарга до Міністерства юстиції й позов до адміністративного суду, що начебто, я, як в.о. голови міськради, неправильно відсторонили Владислава Атрошенка, неправильно виконали рішення Яворівського суду. Ми прийняли рішення, як і написано в рішенні суду, на один рік. Вони хочуть, щоб взагалі його достроково припинилися повноваження”.

Суб’єктом оскарження є державний реєстратор управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради Юрій Носенко. Олександр Ломако та Владислав Атрошенко вказані як заінтересовані особи.

Скарга на сайті Мін'юсту. ФОТО: Сайт Мін'юсту

В Єдиному державному реєстрі судових рішень є інформація про адміністративний позов до Чернігівського окружного адміністративного суду та ряд Ухвал за справою №620/4428/23.

В’ячеслава Чауса, голову Чернігівської ОВА обрали заступником голови Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Таке рішення під час засідання у березні 2023 року прийняли члени організації — керівники ОВА та обласних рад з усієї країни. Головою Палати став начальник Закарпатської ОВА Віктора Микиту.

21 квітня 2023 року В’ячеслава Чауса обрали головою обласного осередку "Слуги народу" на партійному заході, який не дозволили знімати журналістам, посилаючись на те, що подія закрита. Голова ОВА також відмовився коментувати своє обрання. Наприкінці березня від політичної партії “Слуга народу” поширювали партійні газети — про це повідомив у фейсбуці Павло Пущенко, голова ГО “Чернігівський освітній центр «Ініціатива»”. Тож політичні оглядачі почали говорити про підготовку партії до виборів.

Останні сесії Чернігівської міської ради також не обходяться без скандалів. На 30 березня у Чернігові було заплановане чергове засідання сесії міськради, яке розпочалося на кілька годин пізніше. В.о. міського голови Олександр Ломако заявив, що перед сесією чотирьох депутатів викликали на допити до СБУ: керівника КП "АТП-2528" Руслана Волока (“Рідний дім”), позафракційного, а раніше представника "ОПЗЖ" та заступника директора КП "Чернігівводоканал" Павла Вовка, приватного підприємця Віталія Гриця (“Рідний дім”), а також гендиректора Чернігівської міської лікарні №2 Владислава Кухаря (“Рідний дім”). Двох депутатів викликали до військкомату: Артема Тарасенка (“Рідний дім”) — для отримання відстрочки від служби в армії, а Володимира Коваленка (“Наш край”) — для проходження медкомісії. Депутатку й директорку КП “Міський палац культури імені В.Радченка” Ірину Должикову (“Рідний дім”) правоохоронці зняли з потягу.

За словами Олександра Ломака, на цій сесії мали розглядати низку питань, зокрема бюджетні та земельні: “Це і підтримка Збройних Сил України, це і матеріальна допомога працівникам комунальних служб, лікарям, вчителям, працівникам закладів освіти, культури й спорту. Це питання створення музею міста, позбавлення чернігівців від платежів за комунальні послуги у тих, у кого зруйновані квартири внаслідок російської агресії. Також багато інших питань, пов’язаних із життєдіяльністю міста, зокрема земельні, зміни до бюджету, в тому числі фінансування військової адміністрації”. Сесія не розпочалася вчасно через анонімне повідомлення про замінування будівлі міськради та відсутність депутатського кворуму.

Водночас Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський повідомив журналістам, що в ситуації, коли сесія міськради не може зібратися, питання порядку денного, згідно з законодавством, може ухвалювати він особисто: “Мені стало відомо, що сесія міської ради не зібралася з різних причин: деякі депутати знаходяться за кордоном, хтось за особистими проблемами не зміг прибути на сесію. В ці моменти є законні підстави й визначений законом механізм розв'язання таких проблемних питань, це передбачено законом. За поданням міського фінансового органу всі ті питання, які виносилися на сесію, можу затвердити я. Тому я пропоную виконувачу обов'язків голови міської ради, депутатському корпусу передбачити це й подати мені на затвердження всі документи, які потрібні для розв'язання нагальних проблем для наших людей”.

Попри все, під вечір 30 березня засідання 30-ї сесії міської ради 8-го скликання відкрили. Що стосується рішень, яким дала старт сесія, — це Програма одноразової допомоги-винагороди чернігівцям за їхній особистий внесок у відновлення міста та роботу в найважчий період блокади, як знак вдячності від усієї громади.

Це рішення теж мало скандальне продовження. 25 квітня на своїй сторінці у Facebook в.о. міського голови Олександр Ломако повідомив, що Чернігівська військова адміністрація через суд вимагає від 10 тисяч містян повернути виплати з бюджету, а також забрати кошти на підтримку ЗСУ. Про це він говорив і під час щотижневої наради в міській раді.


Скріншот із фейсбук-сторінки Олександра Ломаки

Станом на 8 травня Програма надання одноразової матеріальної допомоги — винагороди мешканцям міста Чернігова за особистий внесок у відновлення міста–героя від наслідків російської військової агресії на 2023 рік діє. За даними міської ради, в поточному році одноразову матеріальну допомогу вже отримали 10 203 чернігівці на загальну суму 30,609 млн грн.

2 травня на позачергову 31-шу сесію Чернігівської міської ради прийшли 30 депутатів з 42 обраних. Протягом кількох годин вони розглянули 18 питань порядку денного. В.о. міського голови Олександр Ломако вважає це показником того, що міське самоврядування у Чернігові працює.

ОПОРА й надалі слідкуватиме за тим, як розгортається політична війна за Чернігів та аналізуватиме вплив владної вертикалі на реалізацію права на місцеве врядування.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини