Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 07:00:21

Як чернігівській журналісти висвітлюють воєнну ситуацію в області

30.03.2023   14:42Агенцiя

В Чернігівській області допуск журналістів до висвітлення ситуації в прикордонному регіоні регламентується згідно з поділом на зони і відповідно до цього визначаються правила роботи представників медіа на певній території.



Про це повідомили представнику ІМІ в Чернігівській області в прес-службі ОК “Північ”.

“Червона” зона - це прикордоння з російською федерацією, де постійно є “прильоти” ворожої артилерії та мінометів. Тут робота представників ЗМІ заборонена. В прикордонній “червоній” зоні Чернігівщини небезпечно працювати журналістам з тої причини, що обстріли відуваються хаотично - в будь-який час та в будь-якому місці можна потрапити під обстріл, заявляють військові прес-офіцери.

До “жовтої” зони відноситься територія, яка межує з білоруським кордоном і тут працівники медіа можуть працювати виключно у супроводі прес-офіцерів.
А до “зеленої зони” відноситься територія, що знаходиться на відстані 20 - 30 кілометрів від кордону ворожих держав. Тут ЗМІ дозволяється працювати самостійно,   після попереднього погодження з військовими - тоді відбувається попередження на блокпостах про роботу такої журналістської групи.

В прес-службі ОК “Північ” кажуть, що визначаються в кожному випадку індивідуально, після звернення представників ЗМІ .

Як повідомляв ІМІ, 27 лютого
внесено зміни до наказу №73 Головнокомандувача Збройних сил України щодо взаємодії зі ЗМІ під час воєнного стану. Згідно зі змінами, акредитація журналістів здійснюватиметься тільки на строк до шести місяців, і для перебування медійників на фронті відтепер передбачено три зони: "зелену", "жовту" та "червону".

Крім поділу на зони змінами до наказу запроваджено прескарту нового зразка зі встановленим строком дії до 6 місяців. Зауважимо, що попередньо видані прескарти діятимуть до 01 травня 2023 року.
 
Чернігівські редактори, з якими вдалося поспілкуватися на тему співпраці з військовими відомствами щодо висвітлення ситуації в регіоні, говорять, що особливих проблем чи перешкоджання в доступі немає, навпаки дякують за допомогу та розуміння.

Водночас, окремі журналісти в приватних розмовах наголошують, що процес погодження відбувається в “ручному” режимі і багато чого залежить від суб'єктивного настрою чи ставлення прес-офіцерів до конкретних ЗМІ чи їхніх представників.

Одним із результатів співпраці чернігівських журналістів та військових прес-служб є фіксація злочинів російської армії в Чернігівській області і низка великих проєктів з відображення подій захисту обласного центру.

Шеф-редакторка “Суспільне Чернігів” Алла Скорик розповідає про один з таких проєктів:

“Наш проєкт "Битва за Чернігів" - це якраз приклад дуже вдалої співпраці з пресофіцерами і ОК "Північ" загалом. Щоб зібрати більш-менш повну картину бойових дій, щоб зробити аналіз, ми шукали героїв, які дотичні до ухвалення рішень, і справді без допомоги наших прес-офіцерів ми б не впорались. Зйомки відбувалися влітку та восени. Наше медіа завжди зацікавлене знімати там, куди дістатися не так і просто. Тому, звісно, зараз є плани, які ми просто чекаємо нагоди реалізувати. Розуміємо, що в селах, які росіяни регулярно обстрілюють, а це і є "червона зона", ще живуть люди. Важливо показувати як вони живуть. Залежно від кожної історії, від наших побажань і реальних можливостей, від ситуації на кордоні намагаємося домовитися з військовими. Але, знову ж таки, кожна історія індивідуальна”.

Додамо, що нововведення щодо взаємодії військових зі ЗМІ під час воєнного стану викликали неоднозначну реакцію в медіасередовищі.

20 березня Медіарух, українські та іноземні журналісти заявили про неприпустимість нових надмірних обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану і
закликали негайно нормалізувати ситуацію з доступом до висвітлення бойових дій і їхніх наслідків.
Зняти обмеження для журналістів щодо доступу до висвітлення бойових дій
закликала і міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів".

Представники медійної спільноти виступили з ініціативою створити робочу групу при Офісі Президента для вдосконалення того, як регулюється їх взаємодія з військовими, та надали свої пропозиції до Генштабу ЗСУ щодо покращення комунікації між журналістами та військовими.

Згодом прес-офіцери
пояснили, що зонування прифронтових та прикордонних територій для роботи журналістів на "червону", "жовту" та "зелену" переглядатиметься щотижня. Також оперативно розглядатиметься питання щодо доступу ЗМІ до конкретної ділянки "червоної зони" для висвітлення ситуації, яка того потребує.

Павло Пущенко, регіональний представник ГО “Інститут масової інформації” в Чернігівській області

Блог підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House. Зміст блогу є відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та його автора й необов'язково відбиває позицію Freedom House.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.