Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 08:35:15

Інформаційна війна на півночі країни: ворог хоче заглушити голос ЗМІ криком соцмереж

01.08.2022   10:48Агенцiя

Березень для більшості чернігівських та сумських ЗМІ був тихим у питанні унікального контенту. Що і не дивно, адже значна частина журналістів виїхала з обласного центру.

Онлайн-видання зазнавали DоS-атак, а згодом не мали не те, щоб Інтернету, а й електроенергії. Перерву на кілька місяців взяли найбільші друковані видання прикордонних областей.

Та вже після звільнення Чернігівщини та Сумщини усі види засобів масової інформації почали приходити до тями. Утім час без активних ЗМІ таки дався в знаки: соціальні мережі закріпили свої позиції в інформуванні. До того ж, можливість коментувати дописи підігріває інтерес до такого способу комунікації як в наляканих мешканців прикордонних регіонів, так і в ботів, що працюють на рф.

Як тільки почалося вторгнення, були створені Телеграм-канали як-от «Путивльсская Народная Республика», «Черниговская Народная Республика». З назви відразу зрозуміло, про що у них йшлося. Місцеві ЗМІ не послуговувалися інформацією з тих каналів, згодом їх заблокували. Однак, підписників там було кілька десятків тисяч.

«Після звільнення області проросійські наративи все ж простежуться в дописах та коментарях у соціальних мережах. Їх можна розподілити за темами: перейменування вулиць — не на часі; культура — а що поганого зробив Пушкін; мовне питання — багато патріотів України говорять російською, не треба акцентувати на переході на українську. Навіть після того, що пережила Сумщина, є дописи з розряду «не все так однозначно і не треба нагнітати»; а на новини про пожежі на військових складах рф — коментарі типу «там теж люди»; активізувалася тема конфесійного підпорядкування церков. Звісно, частина цих дописів — з акаунтів ботів. Але ж ще частина…», — зауважує голова громадської організації «Асоціація регіональних ЗМІ Сумщини» Наталія Калініченко.

 



«Після надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, деякі місцеві активісти почали активно просувати тему мало значущості цього об’єднання; нівелювати все, що за час війни зробили країни ЄС. На щастя, такі активісти не мають значної аудиторії, але створюють інформаційний шум», — каже Наталія Калініченко.

На Чернігівщині активна коментаторка вийшла за рамки груп і почала створювати свій контент з яскравим прикладом глорифікації дій рф в Україні. Звісно, це не могло не привернути уваги правоохоронців: 18 травня жінці було повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 436-2 КК України; її 5 днів протримали в СІЗо до обрання запобіжного заходу.

Однак, повернувшись додому своєї затії вона не полишила.

Якщо все ж повернутися до класичних ЗМІ, то, як зазначає представник ІМІ в Чернігівській області Павло Пущенко, інформаційна гігієна є.

    «Найпопулярніші ЗМІ використовують перевірені та офіційні джерела інформації. І це не може не тішити», — акцентує медіа-експерт.

Втім, не без промахів. Свідомих чи несвідомих розбиратиметься служба безпеки.

    «Одна з обласних газет в іміджевому матеріалі, на нашу думку, маніпулювала питанням мобілізації. Мова йшла про те, наче б то через повістку людина скоїла самогубство. Звісно, було звернення до СБУ. Після перевірки фактів, стало зрозуміло, що інформація в газеті подана некоректно. Однак, цей матеріал підхопили вже онлай-видання. Після роз’яснень, сайти прибрали ту статтю», — пояснює радник начальника Чернігівської ОВА із питань медіа Андрій Подорван.

***

Маніпуляції та фейки — це прихована зброя в інформаційно-психологічній операції ворога. У відкриту російські пропагандисти працюють на своїх телеканалах, які, на жаль, досі в хорошій якості транслюються в прикордонних населених пунктах Сумщини та Чернігівщини.

Як зауважує представниця Нацради в області Ірина Сенченко сигнали семи потужних російських передавачів сягають територій на півночі Чернігівщини. А от український телерадіоконтент на цьому просторі розповсюджують лише з двох точок. Відтак понад дві сотні населених пунктів області досі дивляться російські новини.

Ситуація на Сумщині не краща.

Звісно, під час активних бойових дій в країні, навряд чи хтось займатиметься встановленням передавачів та ретрансляторів.

Утім, є рішення, які наближають нас до правильного розуміння ведення інформаційної політики в час відкритої агресії: згідно з рішенням РНБО від 18 березня встановлено, що «в умовах воєнного стану реалізація єдиної інформаційної політики є пріоритетним питанням національної безпеки, забезпечення якої реалізується шляхом об’єднання усіх загальнонаціональних телеканалів, програмне наповнення яких складається переважно з інформаційних та/або інформаційно-аналітичних передач на єдиній інформаційній платформі стратегічної комунікації – цілодобовому інформаційному марафоні "Єдині новини #UАразом"».

Також вже рік активно працює Центр протидії дезінформації при РНБО. Його створення підтримали європейські партнери.

Однак, за рік складно вичистити те, що росія кидала в наш бік десятиліттями.

Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини