Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 12:51:21

Проміжні вибори народного депутата України. Політична карта округу №206

30.12.2021   10:22Агенцiя

27 березня 2022 року відбудуться проміжні вибори народного депутата на Чернігівщині. У зв’язку зі смертю Антона Полякова Центральна виборча комісія призначила проміжні вибори в одномандатному виборчому окрузі №206.

Виборчий процес повинен розпочатися за 60 днів до дня голосування, а саме 26 січня 2022 року. Втім, на окрузі вже фактично розпочалася виборча кампанія.

Голова Іванівської ОТГ у 2016–2020 роках Сергій Гарус та лідер місцевого осередку політичної партії «Національний корпус» Олександр Тарнавський першими заявили про намір взяти участь у виборчих перегонах. Також результатом політичної співпраці місцевої політичної партії «Рідний дім» та «УДАРУ» Віталія Кличка може стати висунення Олександра Ломака, чинного секретаря Чернігівської міської ради, який вже активізував публічну роботу в межах округу. Не залишають поза увагою виборчий процес на Чернігівщині і парламентські партії, які розглядають можливість висунення кандидатів. Партії ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Слуга народу», «Опозиційна платформа — За життя» та «Наш край» перебувають поки що у процесі визначення кандидатів та прийняття остаточних рішень щодо їх участі у виборах.   

Загальні дані

У сучасному вигляді округ утворений 28 квітня 2012 року постановою ЦВК №82. Центр розташований у Чернігові в приміщенні Чернігівської районної ради. Округ включає частину Чернігівського району, а саме частину Новозаводського району міста Чернігова та території 11 територіальних громад області — Гончарівська, Михайло-Коцюбинська, Олишівська, Седнівська, Любецька, Добрянська, Ріпкинська селищні та Іванівська, Новобілоуська, Киселівська, Киїнська сільські громади.

Кількість виборчих дільниць в окрузі становить 174. Із них 43 розташовані в обласному центрі, 131 — у сільській місцевості. Орієнтовна кількість виборців — 141 692 особи, половина з яких проживає у міській частині округу — Чернігові.

Хто представляв виборчий округ?

● У 2012–2015 роках — Владислав Атрошенко, чинний міський голова Чернігова, народний депутат України IV, VII і VIII скликань, бізнесмен, голова Наглядової ради ВАТ «Хліб Києва», засновник благодійного фонду «Поліський оберіг». У 2012 році балотувався шляхом самовисування, а на позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року переміг від партії «Блок Петра Порошенка». Резонансним фактом його біографії як народного депутата було голосування за так звані «диктаторські закони» 16 січня 2014 року (згодом нардеп відкликав свій підпис). На місцевих виборах 2015 року був обраний міським головою Чернігова та склав депутатські повноваження.

● У 2016–2019 роках — Максим Микитась,  український підприємець, екскерівник державної корпорації «Укрбуд». На проміжних виборах народних депутатів 2016 року балотувався шляхом самовисування. У 2019-2020 рр. був підозрюваним у кримінальних правопорушеннях, зокрема щодо організації корупційної схеми із заволодіння нерухомістю Національної гвардії України та викрадення юриста Олега Мирошніченка.

● У 2019–2021 роках — Антон Поляков, приватний підприємець. На позачергових  виборах народних депутатів 2019 року обрався від політичної партії «Слуга народу». Був виключений із фракції «Слуга народу» за голосування в розріз позиції партії та у 2020 році став членом депутатської групи «За майбутнє». 8 жовтня 2021 року Національна поліція України повідомила про смерть Антона Полякова.

Обласна влада

Напередодні місцевих виборів 2020 року в Чернігівській області міський голова Владислав Атрошенко заявив про створення політичної партії «Рідний дім». За результатами виборів до Чернігівської обласної ради обрали 64 представників різних політичних сил. Партія «Рідний дім» отримала близько 30% голосів та «завела» до обласної ради 19 депутатів. Друге місце посіла партія «Наш край», яка отримала 9 мандатів. Політична партія «Слуга народу» здобула 8 мандатів, 7 представників пройшли від Радикальної партії Олега Ляшка, а по 5 мандатів мають «Опозиційна платформа — За життя», «За майбутнє» і «Європейська Солідарність». Під час першого засідання на посаду голови обласної ради запропонували та згодом обрали Олену Дмитренко — представницю політичної партії «Слуга народу», яка була депутаткою обласної ради шостого скликання та представляла на той момент «Соціалістичну партію України», а пізніше очолювала Козелецьку об'єднану територіальну громаду. Першим та другим заступниками стали Ніна Лемеш, представниця партії «Рідний дім», і Дмитро Блауш із Радикальної партії Олега Ляшка. За всіх кандидатів більшість голосів надійшли від партій «Рідний дім», «Слуга народу» та Радикальна партія Олега Ляшка, які згодом стали коаліцією у раді. Представники інших п’яти політичних сил участі у голосуванні не брали.

Досить активним було політичне життя Чернігівської обласної адміністрації, де за неповних два роки змінилося троє керівників. 20 жовтня 2019 року Президент України призначив головою ОДА Андрія Прокопенка, який перебував на цій посаді майже рік. Причиною звільнення Прокопенка місцеві експерти називають внутрішньопартійний конфлікт Андрія Прокопенка і Павла Халімона, заступника голови депутатської фракції партії «Слуга народу» в обласній раді. Прокопенко причиною звільнення назвав неможливість впливати на формування списку кандидатів до обласної ради.

13 жовтня 2020 року Володимир Зеленський призначив на посаду голови Чернігівської обласної адміністрації Анну Коваленко. Під час її каденції в обласній раді відбувалося протистояння між представниками більшості, сформованої з політичних сил «Рідний дім», «Слуга народу», «Радикальна партія», та меншістю — фракціями «Батьківщина», «За майбутнє», «Наш край», «Опозиційна платформа — За життя» та «Європейська Солідарність». Також під час керування Анни Коваленко відбулися гучні затримання її підлеглих на хабарах та скандальні звільнення з посад керівників департаментів.   

4 серпня 2021 року головою Чернігівської обласної адміністрації призначили В’ячеслава Чауса. З 2015 до 2021 року він працював у компанії «Укргазвидобування» заступником генерального директора із земельних та соціальних питань. Крім цього, 4 роки він входив до правління компанії. Чаус втілює політику Президента у регіоні, зокрема програму «Велике будівництво», але не проявляє передвиборчих амбіцій та тримається відсторонено від майбутніх виборчих перегонів. Характер відносин обласної ради й адміністрації є неконфліктним і не супроводжується гучними скандалами або непорозуміннями.   

Місцева влада в ОВО

Найбільш результативну кампанію на місцевих виборах 2020 року провела партія «Рідний дім», яка має визначальний вплив на органи місцевого самоврядування, зокрема ті, які входять у межі 206 округу. За підсумками виборів до Чернігівської міської ради обрали 42 депутатів. 26 із них — представники політичної партії «Рідний дім». По 4 представляють партії «Слуга народу», «Наш край», «Опозиційна платформа — За життя» та «Європейська Солідарність». Абсолютну підтримку отримав і лідер партії Владислав Атрошенко, переобраний на посаду чернігівського міського голови у першому турі з результатом 77,5% голосів виборців. Політична ситуація в раді обласного центру безконфліктна, усі важливі рішення приймаються більшістю голосів та мають підтримку не тільки «Рідного дому», а й інших політичних сил.

Результати місцевих виборів до інших громад 206 виборчого округу також вказують на домінантну роль партії «Рідний дім». З 11 громад 9 очолюють представники «Рідного дому». Також за цією партією — 82 мандати в місцевих радах, що становить 34% від загальної кількості депутатів. Крім того, доволі велику електоральну підтримку в громадах, які розташовані на території виборчого округу, мають політичні партії «Наш край» — 44 мандати, «Слуга народу» — 29 мандатів та «Батьківщина» — 26 мандатів.

Однак навіть у такому потужному політичному проєкті можуть відбуватися внутрішньопартійні конфлікти. Крім виборів народного депутата, округ очікують і місцеві вибори. Седнівський селищний голова Сергій Маслов («Рідний дім») склав з себе повноваження, що 10 грудня одноголосно підтримали 22 депутати. Паралельно з сесією відставку Сергія Маслова намагалися ініціювати на конференції обласної організації партії «Рідний дім». Лідер партії Владислав Атрошенко публічно заявив, що коаліція в селищній раді розбіглася і виникло багато питань до голови щодо тендерів у правоохоронних органах та публічних позицій посадовця.      

206 округ — це частина Чернігівського району, і останні місцеві вибори до Чернігівського районної ради також пройшли успішно для партії «Рідний дім». До Чернігівської районної ради обрали 54 депутатів, з яких 20 представляють згадану політичну силу. Партія «Наш край» має 7 представників, «Слуга народу» отримала 6 мандатів, по 5 мають «Опозиційна платформа — За життя» і «Європейська Солідарність», по 4 представники — у ВО «Батьківщина» та Радикальної партії, 3 мандати має «За майбутнє».

Історія проведення проміжних виборів у мажоритарних округах вказує на практику залучення до агітаційної кампанії кандидатів посадових осіб ОМС та депутатів місцевих рад. Політична монополія однієї політичної сили несе ризики застосування адміністративного ресурсу та порушення принципу політичної нейтральності посадових осіб органів місцевого самоврядування. В умовах співпраці партій «Рідний дім» та «УДАР» для участі в парламентських виборах передвиборча ситуація зумовлює грунтовну агітаційну роботу на користь політичної сили Віталія Кличка. 30 липня 2021 року під час «Форуму єдності» партія «Рідний дім» об’єдналася з партією «УДАР». Відтак, партія «Рідний дім» міського голови Чернігова Владислава Атрошенка та «УДАР» міського голови Києва Віталія Кличка підписали угоду про співпрацю, яка втілиться, зокрема, через їх спільну участь у загальнонаціональних виборах на базі політичної партії «УДАР». Очільником «УДАРу» на Чернігівщині став Олександр Ломако, який обіймає посаду секретаря міської ради Чернігова.  

Потенційні учасники виборчих перегонів

Першим оголосив про свої наміри балотуватися по 206 округу Сергій Гарус, білборди якого з’явилися біля магістралі в межах округу. Раніше Гарус входив до команди нинішнього міського голови Чернігова. Після перемоги Атрошенка на виборах у 2015 році потенційний кандидат певний час очолював КП «Паркування і ринок». В 2016 році на проміжних виборах в ОВО №206 він був кандидатом від «Блоку Петра Порошенка» і набрав 0,48% голосів. Згодом Гарус переміг на виборах голови Іванівської ОТГ, яку очолював до 2020 року. Запам’ятався він тим, що під час виборчого процесу роздавав рис.

Про те, що партія «Рідний дім» буде висувати кандидата по 206 округу, міський голова Чернігова Владислав Атрошенко заявив у стінах міської ради під час засідання 19 жовтня 2021 року. Втім, хто буде кандидатом, він не озвучив. Імовірно, ним стане нещодавно призначений голова обласної організації партії «УДАР» Олександр Ломако, чинний секретар Чернігівської міської ради, обраний від «Рідного дому». Вже згодом по місту та за його межами з’явились інформаційні постери з брендуванням партій «Рідний дім» та «УДАР». Плакати розміщено на білбордах та зупинках міста з інформацією про роботу відкритого офісу з адресою та номерами телефонів. Також нещодавно в Чернігові активізувалась робота благодійного фонду «Поліський оберіг», який публічно працює в рамках соціальної програми «Рука допомоги», ініційованої Олександром Ломаком. А 10 грудня в місті Чернігів та смт Ріпки (частина ОВО №206) поширювали запрошення на медичний огляд та зустріч з Олександром Ломаком. Це свідчить про підготовку політичної сили до проміжних виборів, хоча сам Ломако в інтерв’ю ЗМІ повідомив, що висування кандидатів буде лише в кінці січня. Разом з тим, 26 грудня лідер партії «Рідний Дім» Владислав Атрошенко заявив про тиск Офісу Президента України з метою відмови від висунення свого представника на окрузі. 

Про наміри балотуватися на своїй сторінці у Facebook також оголосив керівник місцевого осередку «Національного корпусу» Олександр Тарнавський. Активність потенційного кандидата полягає поки тільки у заяві, в якій він повідомив, що замість підкупів та реклами пропонуватиме своїм виборцям щирість та проукраїнську позицію.

206 округ стане плацдармом для багатьох політичних сил, спрямованих на загальнонаціональні вибори, проте публічних заяв або передвиборчої активності вони досі ще не здійснювали. ОПОРА звернулася за коментарями до парламентських партій та ключових місцевих політичних сил щодо їх намірів взяти участь у виборчих перегонах. Олег Шпак, керівник секретаріату Чернігівської територіальної організації партії «Європейська Солідарність», зазначив, що з’їзд буде приймати остаточне рішення, але попередньо партія розглядає можливість участі у виборах. 

Більш очевидна позиція у партії ВО «Батьківщина», яка наголосила, що однозначно буде висувати кандидата. Виконувач обов’язків голови Чернігівської міської організації партії Артем Євмінець вказав на відсутність визначеного кандидата, але відповідне рішення буде приймати вище керівництво політичної сили. Крім того, партієць охарактеризував важливу роль народного депутата Валерія Дубіля для області та підкреслив, що додатковий представник у парламенті стане перевагою для партії та Чернігівщини в цілому.     

Народний депутат від партії «Слуга народу» Сергій Гривко прокоментував, що зараз триває обговорення цього питання і найближчим часом стане відомо, чи буде рух у цьому напрямку від партії. 

Так само чіткого рішення щодо участі не має «Опозиційна платформа — За життя». Голова чернігівської обласної організації партії Віталій Голець зазначив, що однозначної позиції політична сили поки не сформувала, а рішення буде прийняте на з’їзді після офіційного старту виборчого процесу. 

Своєю чергою, партія «Наш край» за необхідності готова підтримати іншого кандидата. Таку позицію висловив депутат Чернігівської обласної ради Юрій Музика, який повідомив, що партія опрацьовує питання висунення кандидата, збирає інформацію, соціологічні дані. Депутат підкреслив, що найближчим часом партія визначиться з кандидатом, але в будь-якому разі когось із кандидатів буде підтримувати. 

Медіаринок

Офіційно на Чернігівщині зареєстровано 358 друкованих ЗМІ. Однак регулярно випускають матеріали лише близько 70, і лише 40 спеціалізуються на політичних новинах регіону та країни. Щодо локальних ЗМІ, то, за інформацією відкритих джерел, 24 видання, які перебували в комунальній власності, внаслідок роздержавлення пройшли реформування і зараз функціонують як приватні підприємства або товариства з обмеженою відповідальністю. Тиражі друкованих видань невпинно знижуються, попит на них падає, а це, своєю чергою, повільно вбиває видання, змушуючи їх балансувати на грані закриття. На заміну друкованим виданням приходить інтернет.

Найпотужнішими загальнообласними виданнями залишаються «Гарт», який має наклад більше 75 тисяч, та «Вісник Ч» тиражем у 40 тисяч екземплярів. Такі тиражі є помітними  не тільки для області, а й загалом для України. За оцінками експертів, ці видання є комерційними прибутковими проєктами, тому досі не потрапили під прямий вплив місцевих еліт. Частину обласних газет («Чернігівщина», «Деснянка», «Деснянська правда») тією чи іншою мірою фінансують великий бізнес чи політичні партії, і вони максимально активізуються під час виборчих процесів, надаючи площі для розміщення політичної реклами, часто не маркованої.

Із великих комунальних видань можна відзначити газету «Чернігівські відомості», яка перебуває у підпорядкуванні управління економіки міської ради та має тираж близько 27 тисяч екземплярів. Газета поширюється на території міста та займається переважно висвітленням діяльності органів місцевого самоврядування й міського голови.

Варто зазначити, що в області функціонує Чернігівська медіагрупа — регіональна компанія, яка об’єднує різноманітні засоби масової інформації та підприємства, проєкти, пов’язані з медіа. Так, до групи входять газети «Черниговские новости: семь дней», «Семь дней» і журнал «Boom!», торгова мережа «Чернігівмедіасервіс», міські портали Gorod.cn.ua і 0462.ua, продакшн-студія тощо. Група займає більш нейтральну політичну позицію та не має чітких афіліацій з політиками області.

У Чернігівській області є низка популярних сайтів, що публікують різноманітний контент. Серед таких — «Чеline», суспільно-політичний сайт, який розпочав роботу 2016 року, випускає власні відеоновини (Cheline TV). Керівником ТОВ «Челайн медіа груп» є Павло Солодовник, депутат Сновської міської ради від політичної партії «Наш край» та помічник народного депутата Бориса Приходька (ОВО №210, група «Довіра»).

«Високий вал» — найстаріший онлайн-ресурс Чернігова, який працює ще з 2001 року. За даними відкритих джерел, сайт зареєстровано на ТОВ «Телерадіокомпанія “Високий Вал”», засновниками якого є Артем Євминець і Сергій Тепляков. Останній — юрист у громадській приймальні народного депутата Валерія Дубіля (ВО «Батьківщина»), а також очільник Носівської районної організації партії ВО «Батьківщина».

Популярним в області є онлайн-ресурс «Чернігівський монітор», створений для інформування про суспільно-політичне життя в Чернігові, Ніжині, Прилуках та інших містах і селах. Платформа має декілька рубрик, які висвітлюють політику, економіку, культуру, освіту Чернігівщини тощо. 

Також під виборчі процеси партійні осередки друкують власні газети, які безкоштовно розповсюджують мешканцям Чернігівщини. В них публікують інформацію як про діяльність відповідної партії, так і додаткові матеріали, що користуються попитом та викликають інтерес аудиторії. Втім, у міжвиборчий період ці медіа майже зникають.

Громадські організації та ризики дестабілізації

Розташування Чернігівської області на кордоні з Росією потенційно може нести дестабілізаційні загрози. У листопаді 2021 року в Чернігові заарештували псевдоактивіста з громадянством Російської Федерації, який під «антивакцинаторськими» гаслами намагався дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в державі. Відео з мітингу оприлюднив на своїй сторінці у Facebook керівник чернігівського осередку “Національного корпусу” Олександр Тарнавський, закликаючи СБУ звернути увагу на цього «антивакцинатора».

У регіоні діють організації, які мають ознаки парамілітарності та проявляють активність. 18 травня 2021 року в Чернігові відбулися установчі збори, на яких було створено Штаб оборони Чернігівщини за ініціативи «Національного корпусу». В області також функціонує громадська організація «Національні дружини», до складу якої входять колишні учасники бойових дій, молодь та патріотично налаштовані мешканці. Втім, Telegram-канал організації в області неактивний від 2020 року.

Варто виокремити й громадські організації, пов’язані з місцевими політичними діячами. Наприклад, це громадська організація «Ліга ділових і професійних жінок України», яку очолює депутатка обласної ради від партії «Європейська Солідарність» Юлія Заїка. Вона також є радницею голови облдержадміністрації на громадських засадах з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Одна з останніх подій, у якій взяла участь депутатка, — національний форум «ВІН+ВОНА. IQ+EQ. Партнери чи вороги?», що відбувся 7 грудня 2021 року. На заході дискутували про природу конкуренції чоловіків та жінок у бізнесі, політиці, родинних стосунках та інших сферах життя, обговорювали проблему гендеру в сучасному суспільстві. Серед учасників та спікерів були Борислав Береза та Ірина Геращенко.

У регіоні є також благодійні фонди, які можна пов’язати з політиками. Наприклад, Благодійна організація «Європа» пов’язана з народним депутатом Валерієм Дубілем (ВО «Батьківщина»). Ще одна подібна організація — Благодійний фонд «Наш край», який пов’язують з однойменною політичною партією. Він вже розпочав активну діяльність і роздає продпакети мешканцям округу. 

До окремої групи слід віднести молодіжні організації, створені у складі партійних структур. Так, у Чернігівській області діє «Юнацький корпус», підтримуваний партією «Національний корпус». Також створені та діють молодіжні крила політичних партій «Наш край», «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Слуга народу».

Загалом у Чернігівській області зареєстровано чимало громадських організацій, які провадять діяльність у різних напрямках, але більшість із них існують лише на папері та не виявляють активності протягом тривалого часу. З-поміж активних організацій, які фігурують у медійному просторі та провадять статутну діяльність у регіоні, варто назвати:

● ГО «Поліський фонд міжнародних і регіональних досліджень» — аналітичний центр, який провадить діяльність у сфері міжнародних відносин, регіональної політики, соціологічних досліджень та економічного аналізу;

● Центр «Доброчин» — організація, що об’єднує локальні, регіональні ініціативи та організації, проводить моніторинг діяльності місцевих влад та правоохоронних органів, веде роботу в сфері інформування та навчання механізмам забезпечення участі громадськості у процесі прийняття рішень та контролю на постійній основі;

● Обласна громадська організація «Єдина родина Чернігівщини», яка фокусується на соціальній та моральній підтримці родин загиблих воїнів АТО. Позиціонують себе як одна велика сім'я, мета проєкту — об'єднати і згуртувати родини загиблих, підтримати один одного, відновити контакти в сім'ях, поліпшити якість спілкування і взаєморозуміння;

● ГО «ЕКО МІСТО ЧЕРНІГІВ», основні напрямки діяльності якої — екологічна просвіта, захист та розвиток рекреаційних зон, збір небезпечних побутових відходів, сприяння активізації та самоорганізації молоді; популяризація волонтерського руху, розвиток демократичного громадянського суспільства;

● ГО «Асоціація Ромів» ЗОР провадить діяльність, спрямовану на захист інтересів національних меншин, зокрема ромів;

● Активними є низка громадських організацій соціального спрямування (працюють із дітьми в інтернатних закладах, дітьми-інвалідами, дорослими з інвалідністю тощо): ГО «Голос батьків», ММЦ «Жменя», ГО «Шанс», ГО «РАДА ПАРТНЕРСЬКОГО РОЗВИТКУ», ГО «Коло Чернігівщини» та інші;

● Серед молодіжних ГО найактивнішими є регіональне представництво Фундації регіональних ініціатив («ФРІ Чернігів»). Також у Чернігівській області створена та діє мережа молодіжних хабів при Обласному молодіжному центрі (комунальна установа);

Фінансово-промислові групи

Чернігівська область має доволі розвинуту промислову структуру. Провідні промислові центри області — Чернігів, Ніжин, Прилуки та Бахмач. Основні напрямки роботи підприємств зосереджені на машинобудуванні, хімічній промисловості, а також легкій, деревообробній та харчовій галузях. Через територію Чернігівщини проходить Дніпровсько-Донецька  нафтогазоносна область.

Серед великих підприємств на території області можна виділити Ічнянський молочно-консервний комбінат, кінцевим бенефіціаром якого є депутат обласної ради від політичної партії «Батьківщина» Валентин Запорощук, та Державне підприємство Науково-виробничий комплекс «ПРОГРЕС», власником якого є Державний Концерн «Укроборонпром». Крім того, має великі потужності «Чернігівський завод радіоприладів  ЧеЗаРа» Віталія Кучеренка, якого свого часу пов’язували з кількома іншими кампаніями, і, зокрема, з ТОВ «Компанія з управління активами «Ейві Інвест», де 11 552 інвестиційних сертифікатів на суму 11 552 000 гривень належать міському голові Чернігова Владиславу Атрошенку. Крім того, міський голова у декларації також надав інформацію про інші компанії, де він є бенефіціарним власником: «Форсаж», «Телерадіоагенція «Ніса», «Телерадіоагентство «Терра», «Ріел Ко.», «Раїл», «Інтер», «Десна»-ФК-2», «Агро-Трейдер», «Сідко Україна», «Північагро», «Торговий дім «Сатурн», «Жадьківське», «Брокерська контора «Агроенергопостач».

В обласному центрі сильні позиції займає торговельна  група «Вена», яку пов’язують із Мариною Рейко, депутаткою Чернігівської міської ради від «Європейської Солідарності». Депутатка також причетна до торговельного центру «ГОЛІВУД», що належить її чоловіку і де вона займає посаду амбасадора бренду. Також варто виділити групу Юрія Тарасовця, якого у 2020 році обрали до міської ради від партії «Слуга народу». Тарасовець є комерційним директором ТОВ «Чернігівміськбуд». У 2020 році між Владиславом Атрошенко та Юрієм Тарасовцем відбувся конфлікт навколо майна, яке перебувало в заставі у «Полікомбанку», що належить родині Тарасовця, та було переписано державним реєстратором Чернігівської міської ради на іншу компанію. У регіоні діє неформальна бізнес-політична група «Європа», до якої входять відомі на Чернігівщині діячі, зокрема народний депутат від «Батьківщини» Валерій Дубіль. Існує в регіоні також бізнес-група «Сіверщина», що об’єднує підприємців середнього бізнесу Чернігова та навколишніх районів.

Політичні партії області тісно пов'язані з бізнесовими групами та можуть мати вплив на суспільно-політичне життя. У списках партій, що перемогли на виборах до Чернігівської обласної ради, є керівники або кінцеві бенефіціари великих підприємств. Втім, важливо дотримуватися демократичних стандартів проведення виборів та не допустити незаконного впливу на волевиявлення громадян через пов’язані з політиками бізнес-структури.

Дмитро Баштовий, Наталія Висіканець, ГМ ОПОРА

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини