Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:55:02

Хто з депутатів Чернігівської міської ради пройшов "атестацію": підсумки 4-го року повноважень

28.05.2020   15:11Агенцiя

Аналітики ГО “Агенція міських ініціатив”, в рамках громадської кампанії “Атестація депутатів місцевих рад” провели презентацію аналізу роботи депутатів Чернігівської міської ради у 2019 році.

Для того, щоб показати, наскільки ефективними були депутати, в межах ініціативи був проведений щомісячний моніторинг діяльності депутатів за методологією, яка включала три компоненти: відкритість, доброчесність та підзвітність. Протягом року аналітики ГО “Агенція міських ініціатив” проводили моніторинг та оцінювали роботу депутатів. Оцінки зводяться за п’ятибальною шкалою. Окрім того, роботу депутатів міськради оцінили місцеві експерти – редактори видань, журналісти, представники громадських організацій та політичні оглядачі. Вони визначили трьох кращих, на їх погляд, та трьох гірших депутатів зі складу міської ради.

Депутатів Чернігівської міської ради “атестують” уже вдруге. Загалом, окрім Чернігова кампанія “Атестація депутатів місцевих рад” працює ще у 13-ти обласних центрах та місті Київ.

Тож, за результатами атестації «5-ку» (відмінно) не отримав жоден депутат Чернігівської міської ради, «4-ка» стала найвищим балом оцінки і отримали її лише 6 з 42 депутатів – Ірина Березинець, Віктор Іванченко, Сергій Вакуленко, Вячеслав Летута, Віктор Тарасов та Олександр Тимошенко. До речі, це на 5 депутатів більше, ніж було в минулому році.

Натомість цього разу всього 5 депутатів отримали оцінку «3»: Сергій Воробйов, Регіна Гусак, Володимир Козир, Сергій Кирієнко та Роман Старіков. Ці депутати показали згідно аналізу задовільний рівень роботи в раді.

Кількість «двійок» та «одиниць» залишилась майже на тому ж рівні, що й було в минулому році. Робота більше половини представників депутатського корпусу (62%) була оцінені як незадовільна: Віктор Акименко, Олександр Антонов, Іван Бакшун, Віктор Бистров, Василь Білогура, Павло Вовк, Андрій Дериземля, Світлана Живенко, Володимир Зуб, Лариса Кадіна, Сергій Кирієнко, Володимир Коваленко, Ярослав Ковтун, Інна Левченко, Ірина Любухіна, Наталія Малець, Микола Носко, Вікторія Овчаренко, Наталія Осіковська, Сергій Римаренко, Богдан Ткаченко, Григорій Федорець, Наталія Хольченкова, Максим Черненок, Олег Шеремет, Жанна Шерстюк, Ганна Якубова.

П’ятеро депутатів отримали оцінку «1»: Ігор Желдак, Андрій Заїка, Микола Миргородський, Олександр Соколов та Олександр Тарасовець. Це означає, що ці депутати не виконують напряму свої обов’язки щодо здійснення прийому виборців, відвідування постійних комісій та сесій, а також не реалізують відповідно свої повноваження, як депутат.

Відтак у порівнянні з результатами оцінювання роботи депутатів за третій рік повноважень, протягом четвертого року повноважень значно більше представників міської громади у раді отримали «4» бали, в той час як кількість оцінок «1» та «2» майже не змінилась.

Окремо було проведено експертне оцінювання місцевих депутатів, за результатами якого в лідери найкращих депутатів увійшли – Регіна Гусак (73% голосів), Олександр Тимошенко (36% голосів) та Віктор Тарасов (32% голосів). Найгіршими за думкою експертів виявились теж три депутати Микола Миргородський, Олександр Соколов та Павло Вовк.

Щодо звітування депутатів Чернігівської міської ради, то тут спостерігається позитивна тенденція, яка й вплинула позитивно на загальну оцінку. В порівнянні з минулим роком в 2019 році спостерігається більша кількість депутатів, які почали звітуватись перед виборцями, в тому числі й під час організованих публічних зустрічей. За депутатську діяльність 2019 року відзвітувалось 9 депутатів Чернігівської міської ради: Ірина Березинець, Сергій Вакуленко, Віктор Іванченко, Володимир Козир, Вячеслав Летута, Роман Старіков, Віктор Тарасов, Олександр Тимошенко. Серед них тільки троє провели публічне звітування – Сергій Вакуленко, Володимир Козир та Олександр Тимошенко. Також всі депутати мають розміщений звіт на офіційному сайті Чернігівської міської ради у відкритому доступі.

Натомість негативною тенденцією залишається те, що більшість депутатів Чернігівської міської ради все-таки нехтують вимогою щодо звітування та не публікують свої звіти на сайті міськради, щоб всі виборці могли з ним ознайомитись.

Також, варто зазначити, що троє депутатів Чернігівської міської ради пропустили понад половину сесій ради - Володимир Зуб, Андрій Заїка та Микола Миргородський. Згідно з законодавством, це є причиною для їх відкликання. Натомість більше половини депутатів (64% серед усіх депутатів) відвідали більше 90% пленарних засідань, що є позитивною тенденцією в порівнянні з минулим роком.

Що стосується відвідуваності депутатських постійних комісій, то тут спостерігається дещо гірша тенденція. Тільки 43% від усіх депутатів відвідали понад 90% засідань постійної комісії. І чотири депутатів не відвідали жодного засідання комісії: Андрій Заїка, Володимир Зуб, Микола Миргородський та Олександр Соколов. І тільки 2 депутати відвідали менше 50% засідань постійних комісій.

Втім підсумовуючи, можна зазначити, що загальні тенденції показників відкритості, прозорості, доброчесності та підзвітності, отримані в результаті дослідження роботи депутатів Чернігівської міської ради протягом четвертого року повноважень, демонструють позитивну динаміку, у порівнянні із результатами третього року повноважень ради.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини