Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 13:40:18

Перший рік президенства Володимира Зеленського: розвиток Чернігівщини

20.05.2020   09:58Агенцiя

Рік, як Володимир Зеленський став Президентом України. Що змінилось за цей час?

1️. Боротьба з коронавірусом

В останні місяці значну частину зусиль довелось спрямувати на недопущення поширення епідемії коронавірусу в області. Завдяки вчасно прийнятим в області протиепідемічним заходам, а також високій свідомості людей, які дотримувались карантину, станом на 20 травня маємо один з найнижчих ❗️ рівнів захворювання на коронавірусну інфекцію в Україні. Так, лабораторно підтверджено 114 випадків гострої респіраторної хвороби COVID-19. 42 пацієнти вже одужали.

Область одна з перших закупила спеціальне обладнання для діагностування коронавірусної інфекції. Вже з кінця березня ПЛР-тестування проводиться безпосередньо в Чернігівському обласному лабораторному центрі МОЗ України. Тестуємо медиків, працівників лабораторної служби, які працюють у вогнищах спалаху інфекції, всіх хворих на пневмонію. Це значно знижує рівень поширення вірусу.

У квітні прийнято «Програму діагностики та лікування COVID-19 на території Чернігівської області, інфекції, викликаної COVID-19» із загальним обсягом – 117 мільйонів гривень.

Усі працівники, які були задіяні у наданні медичної допомоги хворим на коронавірус, отримали ❗️ 300%-ві виплати за березень.


2️. Економіка та сільське господарство

Затверджено Стратегію регіонального розвитку Чернігівщини на період до 2027 року
Визначено 5 стратегічних цілей: розвиток людського потенціалу, комфортні та безпечні умови для життя, підвищення конкурентоспроможності регіональної економіки, прискорений інноваційний розвиток пріоритетних сфер економічної діяльності, посилення спроможності громадянського суспільства.

Чернігівщина увійшла до переліку шести кращих областей за динамікою соціально-економічного розвитку
За підсумками 2019 року за рейтингом Мінрегіону Чернігівщина піднялась на 4 позиції та посіла 15 місце серед регіонів.

Чернігівщина – стабільно у трійці лідерів із впровадження реформи децентралізації
13 травня Уряд затвердив Перспективний план формування територій громад Чернігівщини, відповідно до якого в області буде 57 ОТГ(замість 22 районів). Документ пройшов детальне обговорення з регіональними відділеннями асоціацій органів місцевого самоврядування, експертними організаціями, депутатами різних рівнів, громадами.

Лідер – за темпами будівництва
Чернігівська область – одна з лідерів за темпами росту будівництва❗️ За підсумками І кварталу 2020 року – перша позиція. Підприємства області виконали будівельних робіт майже на 23% більше, ніж за відповідний період 2019-го. За обсягом – 16 місце (у 2019 році – 22).

Президентська програма «Велике будівництво»
У рамках національної програми на Чернігівщині цьогоріч буде збудовано чи реконструйовано 15 об’єктів (5 шкіл, 5 садочків, 5 спортивних об’єктів). Роботи тривають на 7 об’єктах, два – вже у стадії завершення.

Також заплановано реконструкцію 9 приймальних відділень опорних лікарень та капітальний ремонт доріг та мостів.

Реалізація інфраструктурних проєктів

У 2019 році на поліпшення інфраструктури міст, сіл та селищ області використано 747 мільйонів гривень з державного бюджету, а також забезпечено співфінансування за місцеві кошти. За рахунок цього здійснено будівництво, реконструкція чи капітальний ремонт 620 об’єктів. Також реалізовані 350 проєктів по закупівлі комплектів обладнання і спецтехніки та 111 проєктів по встановленню спортивних та дитячих майданчиків.

У 2019 році на розбудову дорожньої інфраструктури спрямовано 1,5 мільярда гривень. 1,12 мільярда – з державного бюджету, 380 мільйонів – місцеві кошти.
Цьогоріч на будівництво доріг області передбачено більш ніж два мільярди гривень – рекордний обсяг фінансування за останні роки.


3️. У галузі містобудування та архітектури


Вперше затверджено обласну Програму реставрації пам’яток архітектури національного значення на території Чернігівської області на 2020-2022 роки, яка дає старт реставрації 7 важливих для області історичних пам’яток, серед них - Георгіївська церква у Седневі, Качанівський палац, Тріумфальна арка у Новгороді-Сіверському тощо.

В грудні 2019 року запрацював геопортал містобудівного кадастру Чернігівської області, де розміщено 148 наборів даних (інформаційних шарів) структурованих по 26 категоріям. Це революційний крок, який допомагає громадам та інвесторам планувати економічний  розвиток населених пунктів.


4️ .Підтримка (розвиток) бізнесу

Чернігівщина посідає 1 місце в Україні в підсумковому Рейтингу дотримання місцевими органами виконавчої влади вимог та принципів державної регуляторної політики.

У співпраці з проєктом FORBIZ реалізовано один із перших розвиткових проєктів в Україні, – на базі Агенції регіонального розвитку відкрито Центр підтримки підприємництва, інновацій та стартапів Чернігівської області.

За підтримки Офісу розвитку малого і середнього підприємництва при Мінекономіки та проекту FORBIZ Чернігівщина стала однією із чотирьох областей України, де впроваджено пілотний проєкт запуску мережі інформаційних пунктів підприємця на базі ЦНАПів.

За І квартал цього року надходження до місцевих бюджетів від діяльності суб’єктів малого та середнього підприємництва порівняно з відповідним періодом 2019 року зросли на 11,1% і становили 723,2 мільйона гривень (близько половини всіх податкових надходжень).


5️. Зростання експорту

Область продовжує нарощувати обсяги експорту. У січні-березні цього року підприємства області експортували товарів на 139,2 мільйона доларів США більше, ніж імпортували.

Відбувається торгівля з партнерами із 104 країн світу. Обсяг торговельних операцій перевищив 306,8 мільйона доларів США.
При цьому експорт товарів склав 223 мільйони (на 14,8% більше минулорічного відповідника)❗️

Порівняно з минулим роком на третину більше стали продавати готових продуктів харчування, майже в половину більше — текстильних матеріалів, у 2,4 разу — паперу та картону, у 2,7 — жирів та олій, у 1,9 — деревини та виробів з неї. Також зріс експорт зернових культур та продуктів рослинного походження.


6️. Сільське господарство

Чернігівщина – третя серед областей за урожаєм зернових за підсумками 2019 року.
Урожай – 5 мільйонів тонн – рекордний для Чернігівщини. Рівень урожайності – 65,3 центнера з гектара – на 16,2 центнера з гектара вищий, ніж у середньому по Україні. маємо 5 позицію.

Зріс експорт зерна: у 2019 році область експортувала на 379 мільйонів доларів – на майже 18% більше у порівнянні з 2018 роком.

У виробничу інфраструктуру аграрного комплексу інвестовано майже 700 мільйонів гривень. Зокрема, введено в дію 10 об’єктів, ще 15 знаходяться на на різних стадіях будівництва/реконструкції.

Середня зарплата робітників сільського господарства області – 9840 гривень – майже на 13% перевищила минулорічний загальноукраїнський показник.


7️. Оренда землі


У 2019 році збільшено надходження до місцевих бюджетів від орендної плати за землю на 815,3 тисячі гривень.

Орендна плата власникам земельних часток (паїв) зросла на 0,2 мільярда і склала у 2019 році 1,8 мільярда.

В травні 2020 року внесено зміни до Програми використання та охорони земель Чернігівської області на 2011-2020 роки. Це дозволить провести інвентаризацію земель державної власності несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів (площа 10,4 тисячі гектарів). Таким чином буде створена повноцінна база даних про земельні ділянки на паперових та електронних носіях. Це дасть можливість максимально контролювати використання земель.


8️. Інвестиції

За підсумками 2019 року інвестовано 8,7 мільярда гривень капітальних інвестицій, обсяг іноземних інвестицій – 442,9 мільйона доларів США
У 2019 році реалізовано 29 інвестиційних проєктів, ще 11 – у І кварталі поточного року.


9️. У фінансовій сфері

У 2019 році в порівнянні з 2018 роком обсяг отриманих місцевими бюджетами області власних доходів збільшився на 819,0 млн грн (+14,2%).

За підсумками січня-квітня 2020 року доходи зведеного бюджету області (без урахування трансфертів) зросли в порівнянні з відповідним періодом минулого року на 123,4 млн грн або на 6,2%.


10. Нові робочі місця

У 2019 році створено 5526 нових робочих місць.
За 2 місяці 2020 року – приріст 1239 робочих місць.


1️1. У сфері ЖКГ та інфраструктури


Сумарна потужність об’єктів з виробництва електричної енергії, виробленої з альтернативних та відновлюваних джерел, за підсумками 2019 становила 14,2 МВт, що на 5,6 МВт, або на 65,1%, більше показника 2018 року.

За підсумками чотирьох місяців 2020 року потужність об’єктів з виробництва електричної енергії збільшилась вдвічі і наразі становить 28,8 МВт, що на 20,5 МВт, або майже у 3,5 рази, більше показника відповідного періоду 2019 року.

У 2019 році ОСББ області отримали 652 кредити на 53 млн грн.
Кількість ОСББ – учасників Урядової програми на території Чернігівської області  збільшилась майже у 2 рази, більш ніж у 3 рази зріс обсяг залучених ними коштів на енергоефективні заходи.

30 котелень бюджетної сфери області модернізовано, що дозволить скоротити використання природного газу на 0,7 млн м3.


12. У сфері культури і туризму

У 2019 році фінансова підтримка галузі культура зросла на 22,4% у порівнянні з 2018 роком.

Проведено ремонті роботи в обласній бібліотеці ім. Короленка, у меморіальної будівлі М.М.Коцюбинського, на об’єктах Менського зоопарку. Створено нову експозицію в обласному історико-меморіальному музеї-заповіднику П.Куліша «Ганнина Пустинь». Триває реставрація обласного філармонійного центру. Цього року розпочнуться ремонтні роботи у художньому музеї ім. Г.Галагана, Чернігівській обласній бібліотеці для юнацтва.

Для мотивації творчості започатковано 2 премії імені видатних митців Чернігівщини – Л.Ревуцького та Г.Верьовки.

Цього року у мистецьких школах додалось 300 учнів  (+3,4% до кількості 2018-2019 н.р.).

За 2019 рік туристичні об’єкти області відвідало 1,1 млн осіб (2018 – 1,05 млн), а суб’єктами туристичної діяльності сплачено на 38% більше коштів до бюджеті всіх рівнів.


1️3. У галузі молодіжної політики, сім’ї та спорту

Вперше в історії області розпочала діяти штатна спортивна команда резервного спорту Чернігівської області. Спортсмени віком до 23 років, які показують найкращі результати, отримують щомісячну зарплатню. Вже підписано перші 11 контрактів зі спортсменами із семи літніх олімпійських видів спорту.

Для підготовки кандидатів на участь в літніх Олімпійських іграх (Японія) Олени Костевич (стрільба кульова) та Андрія Пономаря (велосипедний спорт), а також чотирьох претендентів на участь у Паралімпійських іграх з обласного бюджету виділено додаткове фінансування.

На кінець 2019 року в області було побудовано 25 нових міні-футбольних і мультифункціональних спортивних майданчиків зі штучним покриттям.


14. У сфері екології та природних ресурсів

У травні 2020 році створено 5 нових об’єктів природно-заповідного фонду.
Чернігівщина займає перше місце в Україні за кількістю об’єктів природно-заповідного фонду.

Розроблено та прийнято Програму протидії незаконним рубкам лісів і діяльності нелегальних деревообробних пунктів у Чернігівській області на 2020-2024 роки. Для її реалізації залучено громадськість.

На Чернігівщині запроваджено електронний облік деревини в комунальних лісгоспах та приватних підприємствах.

В області почали роботу із захисту від розорювання прибережних захисних смугах. Започатковані виїзди мобільних груп для виявлення фактів аких порушень. За результатами виїздів вже відкрито кримінальні провадження проти порушників вимог Водного кодексу України та Земельного кодексу України.


15. У галузі освіти

У 2019 році відкрито 5 закладів дошкільної освіти (2018 році – 2), у дитсадках розпочали працювати 5 додаткових груп (2018 – 4). Таким чином додатково у садках створено 681 місце для дошкільнят (2018 – 434).

Для підвозу учнів придбано 16 шкільних автобусів, з них 2 спеціальних.

16. Для захисту дітей

За 2019-2020 року в області створено 6 дитячих будинків сімейного типу для 31 вихованця.


17. У галузі охорони здоров’я

В області визначено 9 опорних лікарень, розпочато робота по облаштуванню у кожній з них приймальних відділень-відділень екстреної медичної допомоги із відповідним оснащенням на рівні світових зразків.

Для оновлення матеріально-технічної бази медичних закладів у 2019-2020 році витрачено 310 млн грн. Серед знакових - реконструкція будівлі променевої терапії КНП «Чернігівський обласний медичний центр сучасної онкології», інфекційне відділення Чернігівської обласної дитячої лікарні.

У Чернігівській обласній лікарні відкрито відділення інтервенційної кардіології.

В обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф створено телемедичний центр, бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги забезпечено сучасними засобами радіозв'язку.

У 2019 році безпрецедентне поповнення парку медичного автотранспорту: +60 спецавтомобілів.
 
Андрій Прокопенко, голова Чернігівської ОДА

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини