Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:25:18

Про що каже аналіз фінансових результатів комунальних підприємств м. Чернігів

29.09.2018   09:20

Аналіз фінансового стану і фінансових результатів комунальних підприємств м. Чернігова показав, що переважно діяльність підприємств є вкрай низько ефективною.

По-перше, за наявності значних обсягів активів за розмірами (8827940 тис.грн. (8,8 млрд.грн.) на кінець 2017 р., що на 1,3% більше за 2016 р.), доходи підприємств є занизькими (396 910 тис.грн. (396 млн.)).

Позитивним фактором є те, що незначний відносний приріст активів (+1,3%) зумовив суттєвий приріст доходів за 2017 рік:  +35%, проте якщо ми подивимось на цифри у абсолютному значенні, то отримаємо, що зростання активів на 113710 тис.грн. спричинило зростання доходів на лише на 102982 тис.грн., тобто вклали в майно більше, ніж заробили доходів (не прибутку, а лише доходів) за рік.Аналіз структури і динаміки активів і пасивів показує, що джерелом збільшення активів є власний капітал, що начебто і добре, але у структурі власного капіталу спостерігається не стільки зростання нерозподіленого прибутку (цього зростання взагалі нема), скільки зростання статутного капіталу – в цілому за рік на 43%, (87085 тис.грн.).

А зростання статутного капіталу за звичай відбувається за рахунок внесків з міського бюджету, і не всі підприємства фактично отримали ці надходження, оскільки у половини КП (М-ТВ Новий Чернігів, АТП-2528, Будинок книги, Деснянське, ЖЕК-10, Жек-13, Новозаводське, ЧТУ) ми бачимо в балансі неоплачений капітал, що відображає заборгованість за внесками до статутного капіталу. Також на деяких підприємствах (АТП-2528, Будинок книги, Зеленбуд, Спецкомбінат КПО, Чернігівбудінвест, ЧТУ) спостерігається зростання додаткового капіталу, тобто внесків власників до підприємства понад статутний капітал. Цільове фінансування на довгостроковій основі було надано КП «Міськсвітло» в 2016 і 2017 рр., КП «Новозаводське» в 2016 р., Спецкомбінат КПО в 2016 і 2017 рр., Центральний парк культури та відпочинку (велика сума 3901 тис.грн. в 2016 р.).

Таким чином, можна підсумувати, що зростання капіталу підприємств відбувається за рахунок вкладеного капіталу, а не за рахунок заробленого. 
Сукупна частка заробленого (накопиченого) капіталу зменшилась з 22,3 млн.грн. до 10,6 млн.грн. за рік і це погано.Тобто власний капітал підприємства, який суттєво переважає у структурі капіталу практично кожного КП, сформовано не за рахунок зароблених прибутків, а за рахунок додаткових вкладень майна і коштів (міського бюджету) і дооцінки активів.

У підсумку: приріст активів за рік (113710 тис.грн.), який відбувся головним чином за рахунок приросту статутного капіталу на 87085 тис.грн. забезпечив приріст доходів  лише на 102982тис.грн., що навіть без оцінки прибутковості вже доводить низьку ефективність роботи підприємств комунальної сфери.

Детальний аналіз доходів Чернігівських КП показав, що основний приріст доходів КП комунальної сфери забезпечили наступні підприємства: АТП-2528 (+34 083 тис.грн.), ЧТУ (+34780 тис.грн.), Шкільне (+10728 тис.грн.), Зеленбуд (+9915 тис.грн.). Суттєво зменшились доходи у КП «Міськсвітло» (-14958 тис.грн.), Чернігівбудінвест (-1547 тис.грн.), та М-ТВ-Новий Чернігів (-81 тис.грн.). Зменшення доходів поряд зі збільшенням витрат стало причиною збитковості КП «Міськсвітло» та М-ТВ-Новий чернігів. КП «Чернігівбудінвест» незважаючи на зменшення доходів показав збільшення прибутків, проте КП Шкільне, незважаючи на суттєве зростання доходів в 2017 році (+47%) збільшило свій збиток на 4143 тис.грн., або у 28 разів!

Аналіз фінансових результатів свідчить, що сукупний чистий фінансовий результат 2017 року склав 3118 тис.грн., що на 8592 тис.грн. менше, ніж у 2016 році. У складі фінансового результату сукупний прибуток в 2017 році склав 11,3 млн.грн. (проти 14,9 млн.грн. в 2016 р.), сукупний збиток – 8,22 млн.грн.(проти 3,16 млн.грн. в 2016 р.).

Серед 16 підприємств, що розглядалися, покращили свої фінансові результати 4 підприємства, а саме: КП «Будинок книги», КП «Чернігівбудінвест» та КП «Зеленбуд» заробили більше прибутку, ніж у 2016 році. КП «Центральний парк культури та відпочинку» та КП «ЧТУ» зі збиткових підприємств стали прибутковими.  Зменшення чистого прибутку спостерігається у 3-х КП: АТП-2528, ЖЕК-10 та Міський палац культури.
УСпецкомбіната КПО фінансовий результат залишився на рівні 2016 року. 5 підприємств з прибуткових стали збитковими в 2017 році (М-ТВ Новий Чернігів, Деснянське, ЖЕК 13, Міськсвітло, Новозаводське), і у КП «Шкільне» сума збитку за 2017 рік зросла на 4,1 млн.грн.

Однією з причин збитковості є те, що практично всі КП є низькомаржинальними за валовим прибутком (собівартість посідає дуже велику частку в доходах – до 90% і вище. Внаслідок цього підприємства не можуть покривати свої інші зростаючі витрати (заробітна плата, сплата комунальних рахунків тощо) валовим прибутком та іншими операційними доходами. Стосовно заробітної плати, то сукупна кількість працівників КП в 2017 році становила 2343 працівника. Витрати на заробітну плату, які разом з нарахуваннями склали 154095 тис.грн., тобто середні витрати на 1 працівника на рік становлять 169,4 тис.грн. Частка витрат на заробітну плату в доходах 2017 року склала 38,82%. За такої структури доходів і витрат лише суттєвий приріст доходів надасть змогу збитковим підприємствам самостійно покрити свої збитки.

Стосовно показників фінансового стану, то зазначимо, що структура капіталу згідно стандартів фінансового стану являється стійкою, з великою перевагою власного капіталу, і низько ризиковою: підприємства не користуються кредитами і кредиторська заборгованість є незначною. Основні засоби не дуже зношені: лише у М-ТВ Новий Чернгігів, Будинок книги, Новозаводське та Чернігівбудінвест  ступінь зносу майна становить дещо більше 50%. Також в 2017 році суттєво оновились основні засоби на КП Шкільне, ЧТУ, Зеленбуд, Міський палац культури, АТП-2528. Тобто майновий стан можна вважати задовільним. Більшість підприємств мають робочий капітал і є достатньо ліквідними, оскільки їх зобов’язання дуже незначні.

Але їх ділова активність (швидкість обороту їх активів) знаходиться на дуже низькому рівні, тобто кількість виконаних операцій є дуже незначною для такої кількості майна, що знаходяться в розпорядженні. Лише КП Шкільне, ЧТУ, Спецкомбінат КПО, Зеленбуд, Будинок книги мають задовільні показники ділової активності.

Стосовно рентабельності, то окрім наведеного вище можна додати, що найбільш ефективним підприємством є КП Будинок книги, КП Зеленбуд збільшило фінансовий результат, але ефективність його діяльності дещо знизилась. Також підвищилась діяльність КП Чернігівбудінвест.


*Матеріал створений в рамках реалізації проекту «Прозорі комунальні підприємства», який реалізується Центром «ЕЙДОС» за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні в рамках Програми MATRA.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини