Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:59:34

Мінеральна вода - як вибрати найкращу?

02.11.2017   13:44Агенцiя

Як не помилитися, вибираючи мінеральну воду, розповіла начальник науково-виробничої лабораторії з випробування харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівстандартметрологія» Наталія Коновець.


Яку воду можна вживати щодня

Українське законодавство визначає мінеральну воду як таку, що має мінералізацію більше, ніж 1 грам на кубічний дециметр. Якщо менше — це вже природна столова або ж просто питна вода.

Столова лікувальна вода має рівень мінералізації від 1,0 до 8,0 г/куб. дм. Її можна застосовувати як лікувальний напій за призначенням лікаря або як столовий напій, але не щодня.
Лікувальна вода (мінералізація понад 8,0 г/куб. дм) не годиться для тамування спраги. Її можна застосовувати лише за призначенням лікаря і в прописаній ним кількості. Така вода чинить потужний вплив на організм.

Читаємо етикетку: штучна чи природна

Будь-яка натуральна, недистильована вода містить цілий комплекс солей і мінералів. Їхні склад та кількість залежать від багатьох чинників: складу ґрунту, глибини видобутку, розташування. В Україні близько півтисячі джерел мінеральних вод.

Природною називається мінеральна вода, видобута безпосередньо з землі. При цьому вона може бути джерельною — за тієї умови, якщо хімічний склад рідини збігається зі складом води джерела, і якщо вода розлита не далі ніж за 50 метрів від місця видобутку.

Джерельна вода може бути очищена фільтрами: механічними та піщаними. Зазвичай якогось глибокого спеціального очищення видобута з підземного джерела вода не потребує, ніяких зайвих мікроорганізмів чи хвороботворних бактерій вона не містить.

Зовсім інша річ, якщо йдеться про штучно мінералізований продукт. Це звичайна вода «з крану».

Спочатку вона проходить глибоке очищення, а потім штучно насичується мікроелементами. Так можна створити воду будь-якого мінерального складу, але вона буде програвати натуральній, оскільки не містить природної корисної мікрофлори. Це просто розчин солей, вживати який щодня небажано.

Мінеральні води Чернігівщини


Нашій області пощастило — мінерально-сировинний потенціал у неї достатньо великий. У двох підземних родовищах досліджені мінеральні води, а ще 20 містять прісну воду.

Зокрема, мінеральну воду видобувають в урочищі Остреч, що поблизу міста Мена. За своїм складом вона аналогічна кримським мінеральним водам.

Друге джерело видобутку — на території санаторію «Десна», село Ладинка. За своїми властивостями місцева мінеральна вода ідентична до вод знаних курортів Єсентуки та Стара Роса.

Мінеральні води Чернігівщини належать до мало мінералізованих (2-5 г/л) лікувально-питних.

Якісна чи ні?

Щоб убезпечити себе від купівлі неякісного продукту, варто уважно прочитати надпис на етикетці. Там має бути вказаний нормативний документ, за яким виготовляється мінералка.

Під час вибору товару зверніть увагу, чи це природний мінеральний продукт або ж штучно мінералізований. Який рівень мінералізації має вода? Якщо високий, краще вживати її за призначенням лікаря.

Крім того, вода має показання і обмеження до споживання. Їх також обов’язково вказують на маркуванні.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини