Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:56:17

Чернігівщина: у друкованих ЗМІ збільшується кількість передвиборної агітації

24.06.2016   07:41Агенцiя

Спостерігачі ОПОРИ провели аналіз друкованих ЗМІ Чернігівщини. Було опрацьовано 10 друкованих видань міста Чернігів та Чернігівської області, що вийшли друком 16-18 червня 2016 року, а саме: "Деснянка", "Чернігівщина", "Світ-інфо", "Весть", "Гарт", "Вісник Ч", "7 Дней", "Дитинець", "Деснянська правда", "Наш край".

В усіх виданнях, крім "Чернігівщини" та "Деснянської правди", опубліковано матеріали на підтримку тих чи інших кандидатів у народні депутати України в 206 виборчому окрузі. З них найбільше спрямовані на формування позитивного іміджу кандидатів у народні депутати Максима Микитася (самовисуванець) та Юрія Власенка (політична партія "ВО "Батьківщина"). Проте не всі публікації місять вказівку на те, що статті є політичною рекламою.

У газетах, що вийшли друком з 16-18 червня, кандидат у народні депутати Максим Микитась (самовисування) став лідером серед згадок, порівнюючи з іншими висуванцями. Всього про нього було надруковано 12 статей загальною площею 8 газетних сторінок.

Максим Микитась – єдиний, кого ЗМІ в своїх публікаціях не називають кандидатом в депутати, попри те, що він був зареєстрований 14 червня 2016 року.Виключення складають газети "Гарт" №25 (2777) та "Дитинець" №7 (101) із публікаціями про те, що громади Чернігівщини попросили Максима Микитася зареєструватися кандидатом у депутати у виборчому окрузі №206. Попри те, що статті у згаданих газетах дуже схожі, автора вказали тільки в газеті "Гарт".

Загалом "Гарт" розмістив одразу 2 матеріали, спрямовані на формування позитивного іміджу зазначеного кандидата. Під вже згадуваною публікацією про реєстрацію Максима Микитася кандидатом у народні депутати одразу розміщено інтерв’ю його тещі – Валентини Красножен, яка є родом з Ріпкинського району. У ній вона розкриває позитивні якості зятя та деякі моменти їх сімейного життя. Цікаво, що ідентичне інтерв'ю з тещею вийшло в агітаційному бюлетені Максима Микитася "Розбудова Чернігіщини - Порятунок Полісся! Максим Микитась". Автором обох публікацій виступив Євген Романченко.

Зазначимо, що матеріали в тижневику "Гарт" не мають позначок, які свідчать про їх рекламний чи агітаційний характер. Крім того, вони не позначені жодною з рубрик, які свідчать про те, що редакція не поділяє позиції авторів публікації.

Наступним інформаційним приводом, що висвітлює діяльність кандидата, стала серія громадських слухань в селах Чернігівського та Ріпкінського районів, ініційованих благодійним фондом "Поліський оберіг" за участі Максима Микитася. Матеріали про це опубліковані в кількох газетах: "7 дней" №24 (762), "Вісник Ч" №24/1571, "Деснянка" №25 (605).  У згаданих статтях йде мова про ремонти, передачу обладнання та спонсорську допомогу, яку Максим Микитась разом з  фондом "Поліський оберіг" надали або планують надати в населених пунктах, де пройшли громадські слухання. У газеті "Вісник Ч" цей матеріал подано у формі інтерв’ю з Максимом Микитасем під авторством Евгена Романчнека. ("Максим Микитась: "Громадські слухання – це дієвий механізм для вирішення конкретних проблем людей у селах Чернігівщини"). Натомість у виданнях "7 дней" та "Деснянка" публікація вийшла як новина під авторством Ольги Буровач. У газеті "Деснянка" ця публікація вийшла як звичайна стаття, без зазначення про рекламний характер чи позначки "політична реклама".

Про особисті якості Максима Микитася розмістила інтерв’ю на цілу сторінку газета "Весть" №24 (700) під заголовком "Максим Микитась о детстве, семье, работе и жизненных принципах". Матеріал спрямований на формування позитивного іміджу та не містить позначки про передвиборну агітацію чи про рекламне походження публікації.

Водночас на наступній сторінці газети "Весть" №24 (700) виходить публікація про кандидата в народні депутати Лідію Гаєвську ("Опозиційний блок"). Про наявність угоди і оплату статті свідчить її вихід під рубрикою "Позиція". Також матеріал агітаційного характеру, промаркований як рекламний, в якому висвілюється діяльність Лідії Гаєвської як кандидата в народні депутати, вийшов у газеті "Наш край" №49-50 (9502-9503).

Кандидат в народні депутати Юрій Власенко опинився на другому місті за кількістю друкованої площі, зайнятої в ЗМІ. Всього на цьому тижні опубліковано 11 статей на підтримку кандидата та партії "Батьківщина", загальною площею 6 газетних сторінок. В усіх газетах, окрім "Деснянки" зазначено, що публікації про нього мають рекламний характер.

Юрій Власенко минулого тижня намагався продемонструвати досягнення своєї команди в 206 окрузі та оголосив про початок кампанії за зниження тарифів. Зокрема, "7 Дней" №24 (762) публікує статтю "Робота команди Юрія Власенка", в якій йде мова про його діяльність разом з народним депутатом України Валерієм Дубілем та партійним осередком ВО "Батьківщина". У тому ж номері - заява кандидата в депутати про наміри ініціювати збір підписів у колективному зверненні до Президента з вимогою скасувати "грабіжницікі тарифи" (маючи на увазі рішення НКРЕКП від 9 червня про підвищення тарифів на теплову енергію та послуги центрального опалення). Аналогічні парні публікації виходять в газетах "Гарт" №25 (2777), "Деснянка" №25 (605), "Наш край" №49-50 (9502-9503). Цікаво, що матеріали взяті з офіційного сайту ВО "Батьківщина" (розділ "Місцеві партійні новини"). Усі згадані ЗМІ розмістили публікації як передвиборну агітацію, окрім газети "Деснянка" (немає жодного маркування).

Також як передвиборна агітація розміщена стаття в газеті "7 Дней" №24 (762) про кандидата в народні депутати від "Українського об’єднання патріотів – "УКРОП"  під заголовком "Ярослав Гирич – человек, который действует". У статті політична партія офіційно презентує свого кандидата в народні депутати в 206 мажоритарному окрузі. Публікація вийшла після офіційної реєстрації Ярослава Гірича в кандидати в народні депутати в 206 окрузі.

У міській газеті "Дитинець" кількість матеріалів та їх зміст свідчать про намагання подати у позитивному світлі лише одного кандидата – Максима Микитася. Зокрема, у номері 7 (101) опубліковано характеристику сімох кандидатів у 206 окрузі на кілька сторінок. Слід зауважити, що зміст аналізу діяльності кандидатів спрямований на формування їх негативного іміджу. Позитивно у публікації оцінено лише діяльність кандидата Максима Микитася.


Крім того, 27,6% від площі, відведеної для публікацій, займають статті про Максима Микитася іміджевого характеру. В них кандидат не тільки проводить громадські слухання, але й у вже традиційних "рубриках" дає рекомендації з будівництва та радить, який фільм подивитися. 11,8% від загального обсягу публікацій – це матеріали про досягнення благодійного фонду "Поліський оберіг" на території, що збігається із межами 206 виборчого округу. У попередніх публікаціях діяльність Максима Микитася в окрузі висвітлювалась як діяльність партнера або голови цього благодійного фонду. У жодній з публікацій не вказано про те, що матеріал є політичною рекламою.

Як зауважив координатор громадського спотереження ОПОРИ в Чернігівській області Святослав Бабіля, Закон України "Про вибори народних депутатів України" передбачає спеціальний порядок використання засобів масової інформації у передвиборній агітації. "Стаття 73 Закону регулює порядок використання друкованих ЗМІ. Зокрема, частиа 7 цієї статті передбачає: матеріали передвиборної агітації, передбачені в частині шостій цієї статті, публікуються на підставі угоди, що укладається від імені кандидата у депутати в одномандатному окрузі розпорядником поточного рахунку відповідного виборчого фонду партії, кандидатом у депутати з редакцією (видавцем) друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції (видавця) друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється. Слід звернути увагу, що передвиборна агітація з використанням ЗМІ може проводитись виключно за рахунок коштів у межах виборчих фондів кандидатів, при цьому обов’язковою є передоплата за розміщення агітаційних матеріалів, а недотримання обмежень щодо ведення передвиборної агітації тягне за собою відповідальність не лише для кандидатів, а й для засобів масової інформації", – зазначив Святослав Бабіля. 

Також зауважимо, що станом на 21 червня 2016 року в ОВК № 206 наявна інформація про відкриті виборчі фонди лише у восьми кандидатів: І. Андрійченка, Д. Блауша, Ю. Власенка, Я. Гіріча, О. Кириндася, Г. Ткаченка, В. Федорка, Є. Фірсова. Таким чином, закон забороняє розміщувати у ЗМІ матеріали передвиборної агітації інших кандидатів, виборчі фонди яких ще не відкрито.

За коментарями звертайтеся:
Святослав Бабіля,
координатор громадського спостереження ОПОРИ у Чернігівській області
тел. +38 050 100 24 69, e-mail: babilja@gmail.com

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.