Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:21:50

Результати моніторингу стану довкілля в Чернігівської області за 3 квартал

23.10.2015   11:35Агенцiя

Результати проведених лабораторних досліджень за липень-вересень 2015 року свідчать, що стан забруднення навколишнього середовища залишається стабільним.

Фахівцями Держсанепідслужби області проводиться моніторинг стану об`єктів навколишнього середовища за показниками якості: води питної централізованого та децентралізованого водопостачання; води відкритих водойм, атмосферного повітря, ґрунту, фізичних факторів довкілля.

Питна вода централізованого та децентралізованого водопостачання. Вода поверхневих водоймищ для господарсько-питного водопостачання Чернігівської області не використовується. Для централізованого водопостачання області використовуються виключно підземні води, які продовжують залишатися надійним джерелом водокористування, особливо в сільській місцевості.

Якість питної води, що надходить до споживачів залежить від цілого ряду факторів, основними з яких є стан джерел водоспоживання, виконання технологічного режиму на станціях водопідготовки, санітарно-технічний стан централізованих систем водопідготовки та мереж водопостачання, рівень лабораторного контролю за якістю води на всіх етапах її підготовки і подання населенню.

Оцінка результатів досліджень проб води питної проведена відповідно до ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною».

За результатами моніторингових спостережень виявлено перевищення рівнів хімічних речовин в воді централізованого водопостачання:
- заліза - у воді окремих сільських водопроводів Щорського, Чернігівського районів; відомчих водопроводів Корюківського, Ніжинського, Ріпкинського, Чернігівського районів та комунальних водопроводів Ічнянського, Козелецького, Коропського, Прилуцького, Чернігівського, Талалаївського районів;
- фторидів - комунальних водопроводів Прилуцького районів та м. Прилуки; відомчого водопроводу Ніжинського району.
-марганцю - деяких комунальних та сільських водопроводах Ріпкинського та Чернігівського районів.

Підвищений вміст заліза та марганцю погіршує органолептичні властивості води. При концентрації фтору більше ніж 2 мг/дм3 збільшується ураженість населення флюорозом.

Вміст нітратів у водопровідній воді знаходиться в межах нормативів, окрім деяких сільських водопроводів Н-Сіверського р-ну.

За вмістом заліза вода з джерел децентралізованого водопостачання не відповідала нормативу в окремих населених пунктах Бахмацького, Козелецького, Носівського, Прилуцького, Чернігівського, Щорського районів.

Вміст нітратів в воді колодязній перевищував норматив в окремих населених пунктах Бахмацького, Борзнянського, Городянського, Варвинського, Козелецького, Корюківського, Куликівського, Коропського, Ніжинського, Н-Сіверського, Носівського, Прилуцького, Ріпкинського, Семенівського, Талалаївського, Чернігівського, Щорського районів, що свідчить про давнє органічне забруднення.

За мікробіологічними показниками не відповідала нормативу вода питна джерел децентралізованого водопостачання в деяких населених пунктів Бахмацького, Борзнянського, Городянського, Ічнянського, Козелецького, Корюківського, Менського, Ніжинського, Носівського, Прилуцького, Ріпкинського, Семенівського, Чернігівського районів.

Спалахів інфекційних захворювань, пов'язаних з водним фактором передачі, в області не зареєстровано.
Отже, якість води централізованого водопостачання населення області залишається стабільною. В основному вода не відповідає нормативу за рівнем хімічних речовин, що в більшості випадків обумовлене надлишковим їх вмістом у водоносних горизонтах, де формуються підземні води. Викликає занепокоєння незадовільна якість води колодязної за вмістом нітратів, що може сприяти виникненню водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей молодшої вікової категорії.

Вода відкритих водойм. Упродовж 3 кварталу поточного року проведені дослідження води відкритих водойм з 57 контрольних створів на відповідність вимогам СанПиНу 4630-88 «Санитарные правила и нормы охраны поверхностных вод от загрязнения».

За санітарно-хімічними показниками (залізо, марганець) не відповідали нормативу проби води річок Десна, Білоус, Шостка, Снов, Стрижень, Бреч, Остер, Удай, В`юниця, що протікають на території Н-Сіверського, Варвинського, Щорського, Ніжинського, Корюківського, Чернігівського районів, міст Чернігів, Ніжин, Прилуки. За бактеріологічним показником (індекс ЛКП) не відповідали нормативу зразки води річок Шостка, Білоус та Чибриж, що протікають на території м. Чернігів, Н- Сіверського та Городнянського районів.

Забрудненню води поверхневих водойм сприяють скиди неочищених, недостатньо очищених господарсько-побутових стічних вод та зливових вод.

Ґрунт. Проводилися систематичні моніторингові дослідження ґрунту по затверджених контрольних точках в межах житлової забудови (прибудинкова територія, дитячі майданчики, дошкільні дитячі заклади), в зоні впливу автомагістралей, полігонів твердих побутових відходів (ТПВ), в зоні пляжів.
За результатами досліджень вірусологічні показники, вміст залишкових кількостей пестицидів, солей важких металів знаходяться в межах норми. 2,3 % досліджених проб не відповідали нормативу за паразитологічними показниками. Незначне бактеріальне забруднення виявлено в ґрунті житлової зони деяких контрольних точок Бахмацького, Городянського, Ріпкинського районів, міст Ніжин та Чернігів; в зоні впливу полігонів ТПВ - Бахмацького, Коропського районів та м. Чернігів.

Атмосферне повітря. Лабораторні дослідження атмосферного повітря проводились на 26 підфакельних та 28 маршрутних постах. 0,9 % проб повітря, відібраних в контрольних точках в зоні впливу автотранспорту м. Чернігів у денний час доби, не відповідали «Гранично допустимим концентраціям хімічних і біологічних чинників в атмосферному повітрі населених місць», затверджених т.в.о. ГДСЛ України 3 березня 2015 р.

За результатами досліджень фізичних факторів довкілля перевищення еквівалентного та максимального рівнів шуму, щільності потоку енергії та напруженості електромагнітного поля в точках спостереження не виявлено.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини