Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:47:19

ВИБОРИ-2015: скільки коштував "найдорожчий" нардепівський мандат?

20.08.2015   09:15Агенцiя

Скандальні проміжні вибори народного депутата 26 липня 2015 року у 205 виборчому окрузі в місті Чернігові завершилися прогнозовано. Адже ще в жодному випадку на проміжних виборах в Україні не перемагав опозиційний до чинної владі кандидат.

Отже влада вкотре не змінила свою комуноригівську природу, а лише «передяглася у вишиванку».

Нагадаю, що депутатський мандат отримав висуванець партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ» Сергій Березенко, який народився 11 квiтня 1984 року в місті Вінниці, освіта вища, керівник Державного управління справами, член ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ», проживає в місті Києві.
Звісно, український загал, мабуть, ніколи не дізнається скільки насправді вартував цей найдорожчий за роки незалежності депутатський нардепівський мандат. Адже немає сумнівів, що офіційні виборчі фонди кандидатів це лише верхівка «інвестиційного» айсбергу, спрямованого на мобілізацію електорату з метою отримання депутатського мандату. Як відомо, верхівка крижаного айсбергу складає лише десяту частку його об'єму. Решта - схована від людського ока.

Однак навіть цю «верхівку айсбергу» намагаються приховати від широкого загалу. Тож досі на офіційному сайті ЦВК відсутні остаточні фінансові звіти про надходження і використання коштів виборчих фондів кандидатів у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 205.
Тож спробуємо дещо відкрити завісу щодо надходження і використання коштів виборчих фондів кандидатів у народні депутати на виборах 26 липня 2015 року в місті Чернігові.

Офіційний виборчий фонд Сергія Березенка було утворено за рахунок добровільних внесків 126 фізичних осіб, які мешкають в усіх регіонах України, крім Вінницької, Донецької, Кировоградської, Полтавської, Хмельницької, Чернівецької областей та АРК, у розмірі 2 млн. 514 тис. 100 грн. (від 5 тис. грн. до 100 тис. грн. кожний).
При цьому 52,7% (1 313 018,50 грн.) коштів виборчого фонду становили витрати на використання засобів масової інформації, в т. ч. 829 696,00 грн. - оплата ефірного часу на телебаченні на суму, 51 744,00 грн. - оплата ефірного часу на радіо, 494 684,50 грн. – публікування агітаційних матеріалів у друкованих засобах масової інформації.

Натомість офіційний виборчий фонд його головного конкурента Геннадія Корбана було сформовано за рахунок власних коштів кандидата у розмірі 3 млн. 400 тис. грн.
При цьому 50,6 % (1 720 632,00 грн.) виборчого фонду становили витрати на виготовлення матеріалів передвиборної агітації, у т. ч. 345 862,00 грн. – на виготовлення друкованих матеріалів (плакатів, листівок, буклетів та інших агітаційних матеріалів), 1 374 770,00 грн. – предметів, матеріалів (сувенірів, канцтоварів тощо) з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів.

Для порівняння.

Виборчий фонд самовисуванця, підриманого політичною партією «Самопоміч», Володимира Зуба, який посів третю позицію на цих перегонах, було утворено за рахунок добровільних внесків 48 фізичних осіб у розмірі 510 тис. 400 грн. (внески від 9 тис. 900 грн. до 14 тис. 800 грн. кожний).
При цьому 64,7 % (330 143,26 грн.) виборчого фонду становили витрати за використання засобів масової інформації, в т.ч. 185 792,00 грн. - оплата ефірного часу на телебаченні, 33 651,26 грн. – оплата ефірного часу на радіо; 110 700,00 грн. - публікування агітаційних матеріалів у друкованих засобах масової інформації – газеті «Самопоміч».
Однак потребує додаткової перевірки відповідними органами цільове використання коштів виборчого фонду у сумі 110 700,00 грн. цього кандидата за рекламу у газеті «Самопоміч» (засновник - підприємство «Інститут розвитку міста»), перераховані 24 липня 2015 року громадській організації «ОБ'ЄДНАННЯ «САМОПОМІЧ». Не виключено, що це було здійснено з метою уникнення перерахування невикористаних коштів (залишок) виборчого фонду до Державного бюджету України, як це передбачено пунктом 2 частини тринадцятої статті 50 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Для порівняння.

На виборах 26 жовтня 2014 року у виборчому окрузі № 205 висуванець політичної партії «Блок Петра Порошенка» тоді ще генеральний директор ТОВ «ФОРСАЖ» Валерій Куліч (зараз - голова Чернігівської обласної державної адміністрації) звітував про витрати у сумі 807,5 тис. грн., а його однопартієць Владислав Атрошенко у виборчому окрузі № 206 у сумі 1 млн. 239 тис. грн.

На жаль, офіційно звітувати ні перед ЦВК, ні перед податківцям, ні перед виборцям за кошти, що були інвестовані кандидатами у так звані «добрі справи» для виборців, виборчі штаби, агітаторів, «преміювання» членів виборчих комісій та офіційних спостерігачів поки що чинним законодавством взагалі не передбачено.

Отже, немає сумнівів, що «найдорожчий» в історії українського парламентаризму депутатський мандат на проміжних виборах народних депутатів України 26 липня 2015 року у одномандатному виборчому окрузі № 205 отримав представник партії влади і великого бізнесу, якому влада не тільки не перешкоджала «інвестувати» грубі кошти у виборчі перегони, але й через пряме втручання у виборчий процес силових структур була безпосереднім гравцем на них.


Сергій Соломаха


ДОВІДКА

Остаточні фінансові звіти про надходження і використання коштів виборчих фондів кандидатів у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 205 до ОВК №205 надали лише 13 кандидатів у народні депутати України, а проміжний фінансовий звіт – 18.
Зареєстровано – 127 кандидатів, взяло участь в голосуванні – 91, відкрили рахунок виборчого фонду – 54, отримано ОВК № 205 повідомлення від банківських установ про рух коштів на рахунку виборчого фонду – 19. Не надали відповідно до вимог Закону до ОВК №205 фінансові звіти кандидати у народні депутати України Дем’яненко О.О. та Барбарич М.А.
Аналіз остаточного фінансового звіту про надходження і використання коштів виборчого фонду кандидата у народні депутати України Дем’яненка О.О. («Опозиційний блок») було здійснено на підставі виписок про рух коштів на рахунку його виборчого фонду, наданих згідно Закону ОВК № 205 ПАТ КБ «Приватбанк».

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини