Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 17:59:29

Чернігівці платять за "безкоштовну" медицину до 5 тисяч на рік

23.06.2015   17:11Агенцiя

"Інститут аналітики та адвокації" дослідив ставлення мешканців Чернігова до охорони здоров’я в Україні та у Чернігові зокрема.

На «безкоштовне» лікування чернігівці витрачають від 1000 до 3000 гривень, а часом і до 5 тисяч на рік.

Дослідження відбулось у формі соціологічного опитування, головним питанням якого було: «Чи погодитеся ви, що медицина у нашій країні безкоштовна?»
Виявилося, що 10% опитаних сумніваються у цьому, а 85% вважають, що медицина у місті безкоштовна лише на словах. Тобто, лише 5% згодні з тим, що медицина в Україні насправді є безкоштовною.

Щодо суми, яку чернігівці витрачають на своє лікування, експерти отримали такі цифри: 78% мешканців платять за лікування від 1000 до 3000 гривень, а часом суми доходять і до 5 тисяч на рік, але при цьому лише 36% задоволені послугами у державних лікарнях. Отже, виходить, що сума, яку ми платимо за лікування, ніяк не впливає на якість.
Через це виникає сумна тенденція: жителі прагнуть уникати походів у заклади охорони здоров’я і відвідують лікаря лише при необхідності. Тільки 55% опитаних час від часу з’являються у лікарнях, рідше, ніж раз на квартал. Зазвичай хворі лікуються самостійно.

Варто нагадати, що все світове товариство, у тому числі й українське, визнало життя і здоров’я найбільшою цінністю людства. Це говорить про те, що медицина є однією з головних галузей нашої країни. Але неналежне ставлення до медицини з боку управлінців в Україні породжує корупцію у цій сфері.
Одним із способів вирішення цієї проблеми є перехід на страхову медицину. Так, більшість — 74% — чернігівців підтримують ідею страхової медицини, 16% — проти переходу, а 10% взагалі байдуже це питання.

Тож чому б не перейти на страхову медицину? Адже за «безкоштовне» лікування населенню все одно доводиться платити, і у такий спосіб можна знищити корупцію в охороні здоров’я України.

Під час дослідження було опитано 800 респондентів методом особистого поквартирного інтерв’ю відповідно до квотної вибірки за демографічним показником Чернігова.


Наталя Гостило, «Інститут аналітики та адвокації»
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.