Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:08:42

ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВИБОРІВ У 205 ОКРУЗІ

12.06.2015   15:53Агенцiя

Офіційна виборча кампанія розпочалася. Почалося висування перших кандидатів. І вже сьогодні можна окреслити основні тенденції і певним чином прогнозувати результати виборів.


Основні тенденції виборчої кампанії:

 

1. Основними гравцями є Сергій Березенко та Геннадій Корбан.
Якби це не подобалася місцевим політикам, але принципове протистояння президента Порошенко та олігарха Коломойського частково перенесено на Чернігів.

Для Петра Порошенка Березенко – власна людина у парламенті, там, де коаліції часто не вистачає голосів та і пропрезидентська фракція потребує “нової крови”.

Для Ігоря Коломойського Корбан також посилює його позиції та дає можливість розпочати розбудову нового політичного проекту під назвою “УКРОП”.


2. Лінія “варяг – місцевий” стає лише технологічною.

Ряд місцевих кандидатів вирішили головним гаслом обрати боротьбу з так званими “варягами”. Саме вони нагадують чернігівцям про так звані “вибори Ярославського” у 2003 році, коли олігарх обіцяючи багато, фактично “кинув” виборців Чернігова.

Але серед місцевих кандидатів навіть боротьба з “варягами” лише гасло. Основна мета їх участі у виборчій кампанії – або власна “розкрутка”, або очікування фінансування від базових кандидатів.


3. Парламентська кампанія, як початок місцевої.

Вже зараз ряд політичних сил будуть висувати кандидатів, а також брати участь у формуванні виборчих комісій, як підготовчій фазі до місцевих виборів.

І “Самопоміч”, і “Демальянс”, і ряд інших політичних сил будуть висувати власних кандидатів. Дехто вже провів свої партійців до окружної комісії з метою навчання та набуття досвіду. Більшості з цих політичних сил недоцільно підтримувати ні провладного, ні олігархічного кандидата, так як це може значно зменшити їх рейтинги у регіоні.

Деякі політичні та громадські об’єднання вже використовують виборчу кампанію для практичного заробітчанства. Або на самих себе, або на майбутню місцеву кампанію.

Висока ймовірність, що ряд місцевих політиків, які зараз активні у літній парламентській кампанії будуть робити спробу балотуватися на міського голову Чернігова.


4. Кампанія буде однією з самих “брудних” на Чернігівщині

Ще не розпочалися офіційно вибори, і навіть про них не оголосила ЦВК, а майбутні кандидати почали обливати один одного брудом.

Основні кандидати вирішили, що “бруд” – це найефективніша технологія. Заклеювання агітації, розповсюджування “чорного піару” в Інтернеті, навішування ярликів – це все ми вже бачимо.

Вже сьогодні для звичайного виборця намагаються організувати шоу, наприклад “укроп – редиска”, замість конструктивної боротьби кандидатів.
А що ще придумають? Важко навіть себе уявити. Особливо, коли активізуються на повну так звані “технологічні” кандидати.


5. Мілітаризація політичних процесів.

Досвід парламентської виборчої кампанії 2014 року на Дніпропетровщині показує, що напередодні дня виборів і, насамперед, 26 липня можна чекати людей у балаклавах, яким не подобається, як працюють члени комісій.
Їх і привозити не потрібно.

Якщо поглянути на акції деяких місцевих політичних сил, то знайти багатьох бажаючих показати силу буде неважко.

Місцевій міліції доведеться жорстко контролювати ситуацію на більшості виборчих дільницях та ОВК. Бо останнім часом вона або пасивно спостерігає за діями осіб у масках, або потім “просинається”. Фактів, що когось, хоча б адміністративно покарано майже немає, а це породжує безкарність.


6. Одними з головних у цій кампанії будуть юристи

Після офіційної реєстрації кандидатів їх фахові юридичні служби будуть грати провідну роль у кампанії. Брудні технології, образи кандидатів, якщо це не попередити або не почати виповідати на них у судах і стануть нецивілізованою основою виборчого процесу.

Наявність двох базових кандидатів та принциповість їх перемоги припускає те, що той, хто програє, буде обов’язково оскаржувати результати виборів. Особливо, якщо кількість голосів між першим та другим буде невеликою.


Деякі результати виборів 26 липня вже зараз можна спрогнозувати:

– по-перше, локальні політичні сили будуть більше підготовлені до місцевих виборчих перегонів;

– по-друге, від результатів виборів буде залежати хто, Петро Порошенко або Ігор Коломойський, будуть більше впливати на події в обласному центрі;

– по-третє, якщо брудні технології дозволять перемогти, то і на місцевих виборах на них і будуть будувати виборчі кампанії.

І останнє. Чи будуть ці вибори кроком вперед для чернігівської громади – час покаже.

 

 

Юрій Паперний
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини