Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:53:21

Де ми слабкі і сильні? Стратегія розвитку Чернігівщини

21.03.2015   11:09Агенцiя

"Дивитися з оптимізмом у майбутнє" – під таким гаслом відбулося спільне засідання координаційної ради та робочої групи із розробки Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року.

Заступник директора Департаменту економічного розвитку Олександра Хомик, презентуючи учасникам засідання проект Стратегії, навела цікаві дані соціально-економічного аналізу регіону, його рейтингові показники. Так, зокрема, зазначалося, що за індексом людського розвитку у 2013 році наша область посідала 17-те місце, а в Національному рейтингу конкурентоспроможності-2013 була на 23-му місці. Бал нашої області відповідає 93-му місцю у глобальному рейтингу 148 країн світу. Регіон отримав такий же бал, як Молдова, але значно нижчий, ніж Росія та Грузія. За результатами рейтингу інвестиційної привабливості Чернігівщина у 2013 році посіла 9-те місце, піднявшись із 21-го за 2012 рік.

Нині Чернігівщина належить до регіонів промислово-аграрного типу, який змінила із сільськогосподарського в 1997 році. У структурі валової доданої вартості майже 25% становить промисловість, сільське господарство перевищує 20%, а решта припадає на послуги. Область забезпечує 1,6% валового регіо­нального продукту країни. У розрахунку на одну особу за 2012 рік валового регіонального продукту в області вироблено на суму понад 22 тисячі гривень, що на 31% менше, ніж у середньому по Україні. Це відповідає 16-му місцю серед регіонів.

Серед сильних сторін регіону відзначено його географічне положення. Це і близькість до столиці – як адміністративного центру й досить місткого ринку збуту продукції, і наявність розвинутої транспортної мережі. Ще однією сильною стороною області є природні умови й ресурси. Чернігівщина має значні запаси води та лісу, понад 300 родовищ корисних копалин, серед яких поклади нафти, газу, торфу, цегельно-черепичної, цементної сировини, будівельних і кварцових пісків, бішофіту та інші. Розташування в межах двох агрокліматичних зон – полісся й лісостепу — значної кількості сільськогосподарських угідь, наукової та селекційної бази, потужностей для переробки формує значний потенціал для розвитку агропромислового комплексу. Серед економічних переваг також багатогалузевий промисловий комплекс, що об’єднує близько 250 підприємств, багато з яких займаються впровадженням власних наукових розробок. Трудові ресурси мають високу економічну активність та освітній рівень. Так, більше половини найманих працівників – із вищою освітою.

Потужний історико-культурний потенціал, значна кількість природно-заповідних територій, досить непоганий екологічний стан порівняно з іншими регіонами роблять територію області сприятливою для розвитку туризму й відпочинку.

Слабкою стороною Чернігівщини є демографічна ситуація – найскладніша в Україні. Чисельність населення області щорічно зменшується в середньому майже на 1%. Смертність удвічі перевищує народжуваність. Тоді як по країні це співвідношення становить 1,3 разу. Ми маємо найвищий у країні рівень демографічної старості: середній вік жителів – 43 роки (по країні – 40,6). Частка осіб у віці старше 65 років є найбільша в країні і становить 18,7% від загальної чисельності населення. Область — серед найбільших за територією та має найменшу щільність населення серед регіонів – 33 особи на квадратний кілометр, що вдвічі менше від середнього по Україні. Це призводить до збільшення вартості освітніх, медичних та інших послуг.

Серед екологічних проблем варто відзначити радіоактивну забрудненість окремих територій області, а також знижений рівень природної родючості ґрунтів. Серед слабких сторін області в економічній сфері – концентрація земельних ресурсів в одних руках, дефіцит інвестицій, високий рівень безробіття, дуже низький рівень оплати праці.

В ході стратегічного планування сформульовано складові регіонального бренду Чернігівщини, місію та бачення розвитку області. Реалізація Стратегії має сприяти підвищенню якості й добробуту населення на основі зростання конкурентоспроможності економіки регіону, комплексного розвитку територіальних громад, максимального використання ресурсного та історико-культурного потенціалу.

У недалекій перспективі Чернігівщина відповідно до Стратегії бачиться як економічно самодостатній, екологічно чистий і туристично-привабливий регіон європейської держави з високорозвиненим промислово-аграрним комплексом, гідним рівнем життя населення, зі щасливими, патріотичними та працьовитими жителями. «Чернігівщина – край для праці, життя та відпочинку!» – таке гасло запропоноване для розвитку регіону.

Визначено три стратегічні цілі: «Конкурентоспроможний регіон» – підвищення конкурентоспроможності області й забезпечення стійкого економічного зростання; «Регіон рівних можливостей» – розвиток сільських територій; «Людина понад усе» – розвиток людського потенціалу.

Фінансове забезпечення реалізації Стратегії планується здійснювати за рахунок коштів Державного й місцевих бюджетів, благодійних внесків, коштів міжнародних організацій, та інших джерел, не заборонених законодавством. На даному етапі складається план реалізації стратегії.

Під час обговорення презентованого проекту доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту та державного управління ЧНТУ Микола Бутко зауважив, що підхід до розробки Стратегії правильний, бо до нього вперше запрошені науковці. Це є фактором відкритості влади та участі інститутів громадянського суспільства у життєдіяльності області. Від цього має виграти зміст Стратегії. Як позитив і наближення до європейської практики Микола Бутко відзначив відхід регіону від поняття соціально-економічного й перехід до сталого розвитку. Він запропонував визначити основні конкретні пріоритети людиноцентристської Стратегії, котрі мають вплинути на підвищення рівня та якості життя жителів Чернігівщини до 2020 року. Необхідно також акцентувати увагу у проекті на формуванні регіональних сегментів національної економіки, виписати парадигму сільського розвитку, перевести гасла на прагматичні рейки. У складових Стратегії, вважає Микола Бутко, ми приречені чітко виписати логістичний потенціал нашого регіону як транзитної області.

У засіданні також узяв участь голова обласної ради Микола Звєрєв, який у своєму виступі наголосив, що на перше місце в реалізації Стратегії необхідно поставити людину, яка є найдорожчим капіталом регіону. Там, де є людина, є громада, є місцеве самоврядування. Саме через реформи останнього запроваджує зміни європейська спільнота. І альтернативи цьому процесу в Україні немає. Як наголосив Микола Звєрєв, у розробку Стратегії краю повинні активно включатися самоврядні інституції – об’єднані громади. Це у свою чергу наближає адміністративні послуги до людини.

За словами голови обласної ради, головними у Стратегії мають бути Людина і розвиток. Він також запропонував прописати у Програмі кластерну систему, яка повинна включати енергетичний, туристичний та аграрний кластери. У проекті Стратегії обов’язково треба врахувати унікальний логістичний потенціал Чернігівщини, який необхідно переорієнтувати на Польщу та Балтійські країни.

Після обговорення в. о. голови обл­держадміністрації Сергій Журман, котрий вів це засідання, зазначив, що всі пропозиції та зауваження будуть враховані у проекті Стратегії. Затим він буде винесений на громадське обговорення, а після остаточного доопрацювання — направлений на розгляд сесії обласної ради.


Ярослав КАРАНДА

http://www.hvilya.com/news/de_mi_slabki_i_silni_strategija_rozvitku_chernigivshhini/2015-03-21-6388

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини