Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:13:12

Шах і мат від колишніх "Батьківщинщиків"

17.09.2014   10:17Агенцiя

До лютого 2014 року найвпливовішою партією в Чернігівській області вважалась Партія регіонів. Керівництво ради та адміністрації, голови РДА, численні фракції у місцевих радах... Майже абсолютний вплив на кадрові та фінансово-економічні процеси – все це закінчилось після втечі Януковича. Зараз фракція регіоналів залишились лише в 1-й районній раді, Бобровицькій, і то "схудла" майже наполовину.


Хто керує в області?

У кінці лютого – на початку березня переформатувались усі районні та міські ради. У частині з них керівниками та заступниками обрані представники Батьківщини.

Також у Чернігівській обласній раді головою обрано члена фракції Батьківщина Миколу Звєрєва, правда з мінімальною кількістю голосів. Також від Батьківщини обрано першого заступника голови обласної ради Олександра Кодолу.

Батьківщину представляє і голова Чернігівської ОДА Володимир Івашко, призначення кого відбулось за активного лобіювання народного депутата Дубіля.

Із 20 призначених голів районів 5 від Батьківщини: Городянська, Корюківська, Куликівська, Новгород-Сіверська та Ріпкинська РДА. Ще є 3-є заступників голів РДА.

Батьківщину представляє 4 голів районних рад, це Бобровицький, Козелецький, Коропський та Чернігівський райони. Також працюють 4 заступників голів райрад у Бахмацькому, Сосницькому, Срібнянському та Талалаївському районах.

І у містах обласного значення є заступники міських голів також від Батьківщини.

20 тисяч партійців — таку кількість членів ВО Батьківщина озвучив Олександр Кодола, до вересня цього року заступник голови обласної партійної організації. Хоча, навряд чи такою була справжня кількість членів цієї партії. Адже у кращі часи Партія регіонів не нараховувала більше 25-ти тисяч.

Отже, керувати є де. І є ким.

Про розкол

Однак, схоже що Батьківщина не переживе буремний 2014 рік.

Так, у кінці серпня від Юлі пішли навіть найдавніші її соратники, яких єднали багато років опозиційної діяльності.

Яценюк, Аваков, Денисова, Гриневич — ці люди завдяки Батьківщині потрапили до Верховної Ради у 2012 році. Тепер же планують стати депутати вже від іншої політичної сили. Кажуть, всьому виною особисті амбіції Юлії Тимошенко, яка, начебто, не хотіла поступитися першим місцем у списку тому ж Яценюку.

На прикладі столичної Батьківщини почало лихоманити і Батьківщину Чернігівщини.

Вже на з'їзді Народного фронту 14 вересня «засвітились» і чернігівці — Микола Звєрєв та Олександр Кодола.

Що змусило їх приєднатися до нового політичного проекту? Адже свої посади вони здобули саме як представники Батьківщини.

Причиною свого виходу з партії Олександр Кодола назвав узурпацію влади всередині партії.

«Керівництво партії було призначене у лютому, за два тижні до капітуляції режиму Януковича вищим керівним органом Батьківщини. Тоді мотивацією стало підсилення обласної організації, — сказав Олександр Кодола нещодавно в інтерв'ю одному з телеканалів. — «Однак, в останні півроку всі рішення у партії приймаються не так як колись, колегіально на бюро, а приймаються однією людиною. А значна частина моєї команди, а це депутати різних рівнів, голови районних організацій, усуваються від роботи і партійної діяльності».

Кодола не називає конкретних прізвищ, але, очевидно мова йде про народного депутата Валерія Дубіля, адже саме його у лютому призначили виконуючим обов'язки голови обласного осередку Батьківщини.

Так само вважає і голова обласної ради Микола Звєрєв, який більше критикую міську організацією за «непрозорий спосіб проведення політики у місті Чернігові».

Ходять чутки, що справжньою причиною виходу з Батьківщини Кодоли та Звєрєва стали їх амбіції щодо мажоритарних округів області.

Кодола сподівався отримати фінансування і партійну підтримку по 209 округу. До речі, більшість своїх поїздок у ранзі першого заступника голови облради він здійснив саме у райони і міста цього округу.

Звєрєв же, начебто, сподівався отримати 208 округ, у якому також провів левову частку всіх робочих виїзних днів.


Битва за владу

Міркуємо, які перспективи та плани нової політичної сили. Напевно, посадовці та депутати, які вийшли з Батьківщини та утворили Народний фронт, мають далекосяжні плани.

Очевидно, по проходженні у Верховну Раду, вони будуть формувати коаліцію з Блоком Петра Порошенка і торгуватимуться за посади. Більше депутатів — кращі стартові позиції для переговорів.

У даний час над завданням є залучення до Народного фронту якнайбільшої кількості колишніх партійців Батьківщини, у тому числі тих, хто у 2012 році разом з Яценюком та Фронтом змін влився у ряди Об'єднаної опозиції.

Для цього керівники Народного фронту не скупляться на обіцянки, у тому числі — щодо посад голів ОДА та інших «хлібних» місць.

І «затіяна» на наступну сесію обласної ради (18 вересня) гра у заслуховування звіту голови ОДА та подальшим внесенням до порядку денного питання про його відставку — це усе, схоже, подальші дії щодо розколу місцевої Батьківщини.

Голосування за недовіру губернатору не тільки послабить контрольованого Дубілем Івашка, а й покаже організаційну здатність керівників обласної ради до скеровування політичних процесів в області у відповідне, вигідне для себе русло.

Більшості депутатів обласної ради знову відводиться роль маріонеток, які голосуватимуть за недовіру голові Івашку, тим самим граючи роль пішаків у боротьбі за владу.


http://cntime.cn.ua/yellow-time/shakh-i-mat-vid-kolyshnikh-batkivshchynshchykiv.html
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини