Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:15:53

Гряде гаряча транспортна осінь

23.08.2014   09:36Агенцiя

Те, що наша міська влада не тільки відверто нічого путнього не робить останнім часом, а ще й відкрито знущається над мешканцями міста, видно вже неозброєним оком. На жаль, далеко не всім.

Адже чернігівці переймаються війною, збирають кошти і продукти на підмогу своїм землякам, готуються до суворої зими на дачах та городах тощо. І поки що їм не до міськради. Але, без сумніву, «гаряча» осінь уже не за горами.

Певно, саме тому керівництво міста в пожежному порядку збирається на черговому засіданні виконкому «узаконити» нинішню вартість проїзду, а трохи згодом зробити її три гривні або й більше за одну поїздку. При цьому таке навряд чи зроблено на радість перевізникам. Швидше за все — для того, аби якось «обілити» керівництво Чернігова, в очах городян перед майбутніми виборами та уникнути, можливо, й кримінальної відповідальності за весняне незаконне підвищення вартості проїзду. А те, що воно було незаконним, уже не викликає жодного сумніву у контролюючих органів.

Фактично, порушення законодавства призвело до того, що жителі та гості Чернігова починаючи з 11 квітня їздять в автобусах за завищеними тарифами. Скільки сотень, а може, й мільйонів гривень переплатили пасажири в результаті зміни договорів із перевізниками — підрахувати, зрозуміло, досить складно. Але за великого бажання — можливо. Природно, виникає запитання: хто відповість за допущене порушення? І хто компенсує жителям Чернігова незаконно переплачені за проїзд гроші?

З історії питання

Управління транспорту та зв’язку перевело автобуси, що працюють у «звичайному» режимі, в режим «маршрутного таксі», тим самим фактично підвищивши вартість проїзду до 2,5 грн. Де-юре рішення було прийнято начальником управління Володимиром Вороніним, який поставив свої підписи під новими договорами з перевізниками. Де-факто всі прекрасно розуміють, що без схвалення (а швидше за все — команди) міського голови Олександра Соколова та його першого заступника Миколи Миргородського, котрий відповідає за питання транспортного забезпечення Чернігова, зміна умов договорів була би неможливою.

При цьому все відбувалося без перевірки розрахунків вартості перевезень на автобусних маршрутах Чернігова. Коли розрахунки перевізників почали перевіряти спочатку представники громадських організацій та журналісти, а згодом (вимушено) — й управління економіки міськ­ради, всі засумнівалися у справжності таких розрахунків собівартості. По-перше, кількість перевезених пасажирів різко відрізнялася в бік зменшення від даних підрахунку, проведених Чернігівським державним технологічним університетом. А по-друге — інформація про кількість співробітників підприємств-перевіз­ників не відповідала даним податкової інспекції. Незважаючи на такі великі сумніви, незаконне рішення було прийняте й викликало протести багатьох небайдужих чернігівців і окремих депутатів міськради.

«Стрілочника» призначено

Варто сказати, що спільними зусиллями громадськості, журналістів і кількох міських обранців удалося-таки досягти позитивного результату. Територіальним відділенням Антимонопольного комітету було розглянуто справу проти Управління транспорту та зв’язку міськради щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Зміна режиму руху «звичайний» на «маршрутне таксі» суперечить вимогам законодавства про автомобільний транспорт, що у свою чергу призвело до обмеження конкуренції на ринку пасажирських перевезень та зростання вартості проїзду. Пасажири змушені користуватися маршрутним таксі і платити за проїзд 2 грн. 50 коп. замість 1 грн. 75 коп.

Ще одне порушення полягало в тому, що в режимі «маршрутного таксі» використовувалися автобуси середньої місткості (більше 22 посадочних місць). А це, до речі, заборонено.

Карати чи нагороджувати чиновників — компетенція міського голови. Першого заступника Миколу Миргородського поки що не покарано. Адже, незважаючи на те, що за його призначення на цю посаду депутати проголосували у березні, офіційно він почав працювати тільки з 21 липня. До цього нібито стажувався.

По всьому виходить, що в ухваленні незаконного рішення винен Володимир Воронін. Хто б у цьому сумнівався! І міський голова вже його «покарав». Як? Достеменно невідомо. Пан Воронін нині — у черговій відпустці.

Черговий ультиматум перевізників

Нагадаємо: до 15 вересня міська рада має усунути порушення, виявлені АМКУ, тобто перевести автобуси у «звичайний режим» експлуатації. Таким чином, вартість проїзду повинна була би повернутися до 1,75 грн. Але перевізники, фактично в ультимативній формі, заявили, що в разі непідвищення вартості проїзду до 2,5 грн. автобуси на маршрути не вийдуть!

Перевізниками в черговий раз були надані розрахунки (яких знову ніхто достеменно й не перевіряв), і тепер у міськ­раді готують рішення виконкому про підвищення вартості проїзду в автобусах, що працюють у «звичайному режимі», до 2,5 грн. і в тролейбусах — до 1,5 грн. При цьому поліпшення роботи й комфорту транспорту не передбачається! Тобто перевізники взагалі нічого місту не обіцяють! Не буде ні покращення якості перевезень, ні зміни рухомого складу. За 2,5 грн. людей обіцяють возити в тих самих розбитих маршрутках. При цьому нова вартість проїзду — лише проміжний етап. Найближчим часом перевізники вимагатимуть підвищення до трьох гривень і більше.

Варто нагадати, що взагалі-то будь-яке підвищення цін повинно відбуватися лише після проведення громадських слухань. Зрозуміло, що цього нинішнє керівництво міста не може собі дозволити: люди будуть проти. Крім того, знову зробити стрілочником пана Вороніна не вийде — потрібно брати на себе відповідальність виконкому (10 осіб). Але ж це конкретні високопосадовці, котрі, у принципі, повинні відповідати за прийняте рішення. Особливо якщо розрахунки собівартості знову завищені й неправдиві.

І дуже хотілося би перед обговоренням нових тарифів спочатку з’ясувати, хто конкретно відповість за попереднє незаконне рішення? Хто буде покараний? Якщо такого не станеться, то подібні незаконні рішення прийматимуться й надалі.

І наостанок — іще одна непогана думка: нехай винні (не перевізники, а конкретні чиновники) повернуть нашу з вами переплату. За оцінками фахівців,незаконне підвищення проїзду коштує мешканцям Чернігова близько 67 тисяч гривень щодня. Тобто це вже більше восьми мільйонів гривень.

Добре було б, аби прокуратура чітко вказала винних, незважаючи на високі посади та попередні заслуги, та змусила їх заплатити. Упевнений: якщо це зробити хоча б один раз — був би гарний прецедент. І не нинішні керманичі, ні наступні такого відвертого беззаконня вже собі не дозволили б.

Олександр ШИЛО


http://www.hvilya.com/news/grjade_garjacha_transportna_osin_2014_go/2014-08-23-5032

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини