Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:12:57

Субсидії на оплату "комуналки": коло претендентів розширилося

12.06.2014   08:27Агенцiя

З 1 травня 2014 року на 50-70% піднялися ціни на природний газ, з 1 червня - на електрику, в липні очікується подорожчання води і опалення. За розрахунками експертів, до 1 липня комунальні тарифи мають піднятися приблизно на 40%.

Уряд України аргументує процес підвищення житлово-комунальних послуг необхідністю приведення тарифів до економічно обгрунтованих показників. Окрім цього, Міжнародний валютний фонд висунув вимогу перегляду комунальних тарифів як умову для надання фінансової допомоги Україні.

Для мінімізації негативних наслідків таких непопулярних заходів в Україні давно діє система адресної допомоги. Соціально незахищені верстви населення - пенсіонери, малозабезпечені сім'ї - можуть розраховувати на надання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.


Нові правила нарахування субсидії

У квітні цього року Кабінет Міністрів України затвердив нові правила надання субсидії на оплату комунальних послуг. Раніше субсидія нараховувалася сім'ям, які платили за комуналку більше 15% доходу, а для непрацездатних громадян - більше 10%. При цьому, дохід на одну людину в сім'ї не повинен був перевищувати 50% прожиткового мінімуму.
За даними Мінсоцполітики, нині претендувати на субсидію можуть близько 4,5 млн сімей. З них 3,5 млн отримували компенсації і раніше, а один мільйон добавиться після усіх підвищень тарифів. У державному бюджеті на ці цілі передбачено 4 мільярди гривень.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів №83, отримати такі субсидії можуть тепер і сім'ї, у яких загальний дохід на кожного члена за останні півроку не перевищував прожиткового мінімуму. Зараз він становить 1176 грн, з 1 липня підвищиться до 1207 грн.
Для таких сімей держава оплачуватиме різницю в новій вартості газу і опалення. Наприклад, навіть якщо сім'я раніше платила за комуналку 150 грн, а після підвищення тарифів - 300 грн, то сім'я все одно платитиме 150, а різницю доплачуватиме держава.
Важливо відзначити, що нові правила не міняють механізм звернення за субсидіями. Для цього треба звернутися до районного управління соціальної політики за місцем проживання. Там треба написати заяву і надати паспорт. У заяві вказується, скільки прописано людей у квартирі або у будинку, надаються їх ідентифікаційні коди, а також дані про прибутки за останні півроку і список послуг ЖКГ, якими користується сім'я.
Заяву на отримання субсидій розглядають впродовж 10 днів, а субсидії починають виплачуватися до 25 числа місяця, що йде за ухваленням позитивного рішення. Тобто краще за субсидіями звертатися на початку місяця.


Як розрахувати свій дохід?

Щоб самостійно розрахувати, чи є право на отримання субсидії, треба зробити три кроки.
1. Складіть прибутки усіх членів сім'ї за останні 6 місяців і розділіть цю суму на 6 - це буде середньомісячний дохід сім'ї.
2. За квитанціями (у межах норм споживання) порахуйте розмір плати за житлово-комунальні послуги (окрім телефону і радіо), який платиться щомісяця.
3. Суму з пункту 1 розділіть на 100 і помножте на 10 (15)%. Якщо ця сума буде менше суми, розрахованої в п.2, то ви маєте право на отримання житлової субсидії.
До речі, до сукупного доходу не включаються:
- аліменти;
- частина допомоги при народженні або усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово;
- допомога на поховання;
- одноразова допомога, яка надається за рішенням органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, підприємств, організацій, незалежно від форм власності;
- грошове забезпечення військовослужбовців строкової служби;
- розрахункова сума доходу від земельної частки (паю), виділеної в результаті розпаювання землі, яка не використовується з поважних причин;
- суми, що виплачуються підприємствами, установами і організаціями за договорами добровільного медичного страхування;
- допомога громадських і благодійних організацій;
- одноразова винагорода жінкам, яким присвоєно почесне звання України "Мати-героїня".


Кому субсидія "не світить"

Щоб отримати допомогу в оплаті житлово-комунальних послуг, мало надати довідку про поточні прибутки. Такий низький рівень забезпеченості має бути зафіксований впродовж 6 місяців перед оформленням субсидії. Ряд громадян, проте, тільки з квітня цього року може долучитися до числа тих, хто потребують державної допомоги. Наприклад, це стосується держслужбовців, які перестали отримувати надбавки і доплати, як і деякі категорії бюджетників.
Це обмеження, проте, не торкнеться працівників, які одержують зарплату в конверті. Офіційно вони залишаються біднішими за "церковних мишей" і, звичайно ж, можуть претендувати на державну доплату комунальних тарифів.


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/subsidiii_na_oplatu_komunalki_kolo_pretendentiv_rozshirilosya_1946139
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини