Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:17:30

Результати здійснення соціально-гігієнічного моніторингу в області за 1 квартал 2014 р.

22.04.2014   08:23Агенцiя

Моніторинг стану об`єктів навколишнього середовища за показниками якості: води питної централізованого та децентралізованого водопостачання; води відкритих водойм, атмосферного повітря, ґрунту, фізичних факторів довкілля, а також моніторинг якості харчових продуктів та продовольчої сировини.

Результати проведених лабораторних досліджень за січень-березень місяці поточного року свідчать, що стан забруднення навколишнього середовища залишається стабільним. 

Питна вода централізованого та децентралізованого водопостачання. Серед досліджених проб води джерел централізованого водопостачання не відповідали вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною» 3,8 % за санітарно-хімічними та 0,8 % за мікробіологічними показниками.

Згідно моніторингових спостережень виявлено перевищення рівнів хімічних речовин в воді централізованого водопостачання:
- заліза - вода окремих сільських водопроводів Бахмацького, Варвинського, Корюківського, Прилуцького, Ріпкинського, Талалаївського, Чернігівського районів; відомчих водопроводів Корюківського, Ріпкинського, Чернігівського районів, м. Чернігів та комунальних водопроводів - Прилуцького, Козелецького, Чернігівського районів;
- фторидів - комунальних водопроводів Прилуцького та Щорського районів;
- марганцю - сільських водопроводів Ріпкинського, Талалаївського, Чернігівського районів та відомчого водопроводу Ріпкинського району.

Виявлена наступна невідповідність рівня хімічних речовин, що обумовлюють фізіологічну повноцінність мінерального складу води: підвищений вміст кальцію в воді сільських водопроводів Варвинського, Ніжинського, Чернігівського районів; магнію - відомчого водопроводу Ніжинського району.

Знижений вміст хімічних речовин, що обумовлюють фізіологічну повноцінність мінерального складу води, визначено в воді водопроводів Городянського, Корюківського, Щорського районів, м. Прилуки та м. Ніжин (кальцій, магній) та окремих сільських водопроводів Ніжинського, Чернігівського районів (магній).

Вміст нітритів та нітратів у водопровідній воді знаходиться в межах нормативів.
Серед досліджених проб води джерел децентралізованого водопостачання не відповідали вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною» 32,0 % за санітарно-хімічними показниками та 18,8 % за мікробіологічними.

За результатами моніторингових спостережень рівень нітратів в джерелах децентралізованого водопостачання перевищував норматив в ряді населених пунктів Бахмацького, Борзнянського, Варвинського, Козелецького, Корюківського, Куликівського, Менського, Ніжинського, Н-Сіверського, Носівського, Прилуцького, Ріпкинського, Семенівського, Талалаївського, Чернігівського, Щорського районів та м. Ніжин, що свідчить про давнє органічне забруднення.

Підвищена жорсткість води визначена в колодязях сіл Прилуцького, Менського районів.
За вмістом заліза вода колодязна не відповідала нормативу в населених пунктах Корюківського, Прилуцького, Талалаївського, Ніжинського, Чернігівського районів; за вмістом марганцю - в Ніжинському районі. Підвищений вміст заліза та марганцю в питній воді погіршує тільки її органолептичні властивості.

За мікробіологічними показниками не відповідала нормативу вода колодязів населених пунктів Борзнянського, Городянського, Козелецького, Корюківського, Куликівського, Коропського, Менського, Ніжинського, Сосницького, Ріпкинського, Щорського районів.

Отже, якість води централізованого водопостачання населення області залишається стабільною. В основному вода не відповідає нормативу за рівнем хімічних речовин, що в більшості випадків обумовлене надлишковим їх вмістом у водоносних горизонтах, де формуються підземні води.

Викликає занепокоєння незадовільна якість води колодязної за вмістом нітратів, що може сприяти виникненню водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей молодшої вікової категорії.

Вода відкритих водойм. Упродовж 1 кварталу поточного року проведені дослідження води відкритих водойм 58-ми контрольних створів. Серед водойм I-ї категорії не відповідали вимогам СанПиНу 4630-88 «Санитарные правила и нормы охраны поверхностных вод от загрязнения» 36,0 % проб за санітарно-хімічними показниками та 25,0 % за мікробіологічними. Серед водойм II-ї категорії - 68,9 % та 13,6 % проб відповідно.

За результатами моніторингових досліджень в створах постійного спостереження виявлено перевищення вмісту заліза загального в воді річок Десна, Судость, Шостка, Сейм, Снов, Білоус, Дніпро, Удай, Бреч, що протікають на території Новгород-Сіверського, Сосницького, Щорського, Чернігівського, Корюківського районів, міст Чернігів та Прилуки (26 контрольних створів). Також виявлено перевищення по марганцю в 3-х створах річок Стрижень та Білоус, що протікають на території міста Чернігів. Біохімічна потреба кисню не значно підвищена в воді 8-ми створів водойм першої категорії (Десна, Остер) та п`яти створах водойм другої категорії (Снов, Білоус, Ревна) на територіях Козелецького, Семенівського, Щорського районів, м. Чернігів, що може свідчити про незначне забруднення органічними речовинами.

За бактеріологічним показником (кількість ЛКП) не відповідає нормативу вода річок Десна, Снов, Стрижень, Білоус (по 4 створи першої та другої категорії водойм), що протікають на територіях Чернігівського району та м. Чернігів.

Вміст радіонуклідів у воді річок Десна, Судость, Снов, Дніпро характеризується як стабільний (не перевищує нормативів).

Забрудненню води поверхневих водойм сприяють скиди неочищених, недостатньо очищених господарсько-побутових стічних вод та зливових вод.

Серед досліджених проб ґрунту та атмосферного повітря в моніторингових точках за звітний період відхилень від нормативних показників не виявлено.

За результатами досліджень фізичних факторів довкілля перевищення еквівалентного та максимального рівнів шуму, щільності потоку енергії та напруженості електромагнітного поля в точках спостереження не виявлено.

За результатами моніторингових досліджень харчових продуктів та продовольчої сировини перевищень вмісту нітратів, важких металів, залишкових кількостей пестицидів, рівнів цезію137 не виявлено. 0,4 % досліджених проб не відповідали вимогам нормативних документів за мікробіологічними показниками.
 

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини