Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:57:44

Чому треба піднімати тарифи на перевезення пасажирів якщо…

01.08.2013   14:49

З 1-го травня 2013 року одночасно, без попередження населення, усі перевізники підвищили вартість проїзду по маршруту Чернігів-Київ на 25% до рівня 50 грн. Попередній тариф у 40 грн. був встановлений у листопаді 2010 року. Тоді одноразове підвищення проїзду також склало 10 грн. або 33,3%.

Офіційних пояснень про причини різкого підвищення вартості проїзду від чиновників чернігівці досі не дочекалися. Тож доводиться обмежитися неофіційною версією самих перевізників: “у зв’язку зі змінами в законодавстві, підвищенням цін на паливно-мастильні матеріали та запчастини”.

Дещо інша ситуація склалася з проектом підвищенням тарифів на проїзд у громадському транспорті в місті Чернігові. Під тиском громадськості міський голова Соколов О.В. призначив на 1 серпня 2013 року громадські слухання на тему: “Перспективи розвитку транспортної галузі у м. Чернігові”. Одне з питань цих слухань: “Щодо вартості проїзду у міському пасажирському транспорті”.

Тож від організаторів і учасників цих вслухань бажано було б почути конкретну відповідь на питання: “Чому треба піднімати тарифи на перевезення пасажирів?” із врахування наступних фактів:

По-перше, якщо не відбулося значного підвищення цін на паливно-мастильні матеріали та запчастини, а більшість автоперевізників у Чернігова використовують в якості пального дешевий метан.

За період з листопада 2010 року по квітень 2013 року офіційний індекс інфляції споживчих цін склав 5,7%, а курс долара США стабільно тримався у цей період на рівні біля 8 грн.

По-друге, якщо місто Чернігів є одним з найбільш компактних міст в країні – відстань від околиць до центру міста складає біля 5 км.

Наприклад, вартість одного кілометру проїзду по маршруту №37 “Вокзал – вул. Єськова”, який має довжину біля 6,3 км, складає біля 40 коп.

По-третє, якщо власниками багатьох маршруток, якими здійснюються перевезення, є деякі чиновники та керівники комунальних закладів, звісно, через підставних осіб.

На нашу думку, у цих чиновників не має жодних підстав турбуватися за інтереси чернігівців, бо їх добробут і статки зростають від підвищення тарифів на проїзд.

Також не має підстав сподіватися, що інтереси звичайних жителів міста захистять народні обранці – члени постійної комісії з питань ЖКХ, транспорту і зв’язку Чернігівської міської ради. Це – представники правлячої Партії регіонів Вакуленко С.В. – директор ТОВ “Автоекспес”, Шкінь О.М. – директор КП “Чернігівводоканал”, Шкурат О.В. – директор ПП “Балтіка-трейд” та член КПУ – Клановець І.В. – завідувач Чернігівського районного сектору управління державної імміграційної служби України в області.

Не багато сподівань і на колишніх обранців від опозиційних партій ВО “Батьківщина” і “Фронт змін”, а зараз позафракційного Мельника О.Г. – заступника директора КП “Будинок книги” Чернігівської міської ради, а також членів депутатської групи “Рідне місто” Білогури В.О. – приватного підприємця, помічника-косультанта народного депутата Атрошенка В.А. і Ткаченко О.А. – директора ТОВ “Укртехмаш”.

І на сам кінець.

У місті Чернігові тільки приватні перевізники вже експлуатують біля 360 транспортних засобів для перевезення пасажирів замість, як вважає перший заступник міського перший заступник чернігівського міського голови Сергій Андрос, оптимальної кількості у 280-300.

Отже, діючі з 2011 року тарифи на проїзд, які вже сягають від 1,75 до 2,50 грн., забезпечують прибутковість роботи перевізників. Наприклад, на зупинці “Центральний ринок” в день можна одночасно побачити 10 і більше транспортних засобів для перевезення пасажирів, яким вже не має місця де притулитися.

Тож про яке підвищення тарифів може йти мова, панове перевізники?
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини