Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:19:58

Де і скільки можна заробити влітку

30.04.2013   11:49Агенцiя

З настанням тепла в українських студентів з’являється чимало можливостей заробити. Сезонний персонал стає настільки затребуваним, що до його підбору вже починають залучати великі рекрутингові агентства.

Рекрутери вже в активному пошуку сезонного персоналу. Кадрові агентства пропонують претендентам різні види діяльності в регіонах України (частіше в південних: Миколаївській, Херсонській, Одеській областях та в Криму), а також за її межами.


Хто потрібен

Найбільш затребувані зараз співробітники для сфери обслуговування. Додаткового персоналу потребують бари, ресторани, готелі, магазини, які шукають хостес, кухарів, покоївок, мангальщиків, касирів. У південних регіонах знадобляться також продавці напоїв, непродовольчих товарів, екскурсійних програм та туристичних послуг (на цій позиції можна працювати віддалено, особливо, якщо є власна клієнтська база).

Платити обслуговуючому персоналу обіцяють від 3 до 5 тис. грн на місяць. Для більшості вакансій передбачено проживання, рідше – харчування.

У списку основних літніх роботодавців також аграрні компанії. Примітно, що їхні потреби настільки зросли, що вони вже звертаються за допомогою до рекрутерів. “Минулого року до нас звернулося аграрне господарство зі Східної України з проханням надати їм на літо кілька сотень людей для збору полуниці. Довелося везти людей із західних областей. Зарплата становила близько 5 тис. гривень на місяць, що можна порівняти з рівнем окладів на фермерських господарствах Польщі”, – розповіла Delo.UA Тетяна Микитович, директор рекрутингової компанії Smart Solutions.

У дефіциті будуть дорожники і кваліфіковані будівельники. За попередніми оцінками Київавтодору, тільки на ремонт столичних доріг необхідно 20 млрд грн і кілька тисяч робітників.


Робота за кордоном

Українці, які не можуть знайти собі застосування на батьківщині, або хочуть поєднати приємне з корисним (заробити, подивитися світ, підучити іноземну мову, отримати унікальний досвід роботи у великій міжнародній компанії і т.д.) вирушають на літо за кордон.

Найчастіше мігранти їдуть за грошима в Росію, Чехію, Польщу, Італію, Португалію, де влітку так само, як і у нас, затребувані будівельники, збирачі врожаю, різноробочі та офіціанти. Наприклад, жителі Західної України масово прямують у найближчі Східноєвропейські країни на сільгоспроботи. Там платять 800-1300 євро на місяць – це в 3-4 більше, ніж можна отримати за аналогічну діяльність в Україні.

У країнах, які влітку активно відвідують російськомовні гості, теж чекають на персонал для готелів, ресторанів і ритейлу. Наприклад, одне з київських рекрутингових агентств зараз шукає співробітника на рецепцію в готель Анталії (Туреччина). Він має бути комунікабельним, мати приємну зовнішність, грамотно говорити російською та англійською мовами (знання турецької та німецької вітається). Оклад – $575 на місяць.

За словами менеджера зі зв’язків з громадськістю порталу rabota.ua Ольги Климової, ближче до червня помітно зростає попит на студентів. Їм пропонують не тільки сезонну роботу, а й стажування. Найчастіше імениті компанії таким чином плекають для себе перспективні кадри.

Експерт запевняє, що іноземні роботодавці, з якими доводилося співпрацювати rabota.ua, виконують всі свої обіцянки щодо оплати праці, проживання, можливості кар’єрного росту та ін. “Нещодавно ми підбирали персонал для Dubai Duty Free, потім спеціально зв’язувалися з людьми, щоб з’ясувати, як їм живеться і працюється. Всі підтвердили, що компанія виконує зобов’язання”, – розповідає пані Климова.

Тим, хто шукає тимчасову роботу, особливо за межами країни, експерти радять бути дуже уважними, щоб не потрапити в пастку до шахраїв, яких на ринку зараз досить багато.

Ольга Климова попереджає, що здобувача під час спілкування з рекрутерами повинні насторожити такі моменти: прохання передзвонити роботодавцю для призначення співбесіди по платному номеру або з переадресацією на такий; вислати копії документів, гроші, заплатити за навчання перед прийняттям на роботу, купити нібито необхідні матеріали або обладнання, список компаній-роботодавців. Також тривожним сигналом є обіцянки занадто високої для ринку зарплати за відсутності особливих вимог.

Інформацію, отриману на співбесіді, необхідно перевіряти через Інтернет, у спілкуванні з колишніми і нинішніми співробітниками компанії, в Єдиному державному реєстрі. Також вона рекомендує відвідувати профільні інтернет-сайти, переглядати на них “чорні списки”, куди потрапляють роботодавці, котрі обманюють людей, які шукають роботу.

За матеріалами сайту Delo.UA

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини