Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 17 червня, 11:38:24

Як студенти вивчають інновації для сталого відновлення міста?

24.05.2024   15:16Агенцiя

Студенти НУ “Чернігівська політехніка” відвідали 3 практичних курси на базі Центру стартапів та інновацій “Перемога”, де отримали навички з 3D моделювання та друку, роботи з CNC верстатами (з числовим комп’ютерним програмуванням) та ресайклінгу пластику типу HDPE та LDPE

Ці компетенції допоможуть майбутнім урбаністам, архітекторам та будівельникам створювати інноваційні рішення для сталого відновлення Чернігова.

Курси, які відвідали понад 40 студентів, були реалізовані громадською організацією “Еко Місто Чернігів” у рамках проєкту “Активізація молоді в Чернігові заради сталого відновлення”.

Курс з 3D моделювання

Організація відібрала 15 найбільш вмотивованих учасників, які відвідали 6 практичних занять. Усі тонкощі роботи для студентів розкрив Тимур Ганєєв - доцент кафедри технологій зварювання та будівництва НУ “Чернігівська політехніка”. На курсі студенти:
познайомилися з принципами видів моделювання;
розглянули різне програмне забезпечення;
створили дизайн-моделі;
навчилися працювати з ПО Blender та розглянули всі деталі дизайн-моделі.

Ось що говорить одна з учасниць практичного курсу:
“Я би хотіла займатися проєктами, що мають відношення до реконструкції нашого міста, полегшення життя в ньому, тобто до сфери урбаністики. Так само якимись проєктами, пов'язаними не лише з середовищем та архітектурою. Мене цікавить допомога Центру в реконструкції його будівлі”.

Курс з ресайклінгу

Пластик — матеріал, що можна переробляти безліч разів, і саме цьому мистецтву навчалися учасники практичного курсу. У сучасному світі пластик вже давно використовується, як інструмент для творчості та створення функціональних об’єктів, що зменшує рівень забруднення навколишнього середовища.

У рамках занять усі учасники отримали можливість попрацювати з обладнанням майстерні “Plastic Fantastic”.
Викладачами курсу були:
Іван Нестеренко — засновник майстерні ресайклінгу “Zelenew”,
Настя Лопатюк — засновниця апсайклінг-бренду “Metafora”,
Сергій Безбородько — керівник ГО “Еко Місто”.


Сергій Безбородько:
“Курс було побудовано таким чином, що ми починали його з глобального усвідомлення проблеми, яку становить пластик, а потім вивчали його маркування, типи й види, як його розрізняти, який можна переробляти, а який краще уникати”.

Іван Нестеренко:
“Ми працювали з трьома видами переробки пластику: за допомогою екструдера, термопреса та інжектора. Це обладнання дає найдоступніше розуміння на що годиться пластик та які є можливі способи його переробки”.

Настя Лопатюк:
“Ми займалися технікою ф’юзингу: переплавляли звичайні поліетиленові пакетики на надзвичайні артоб’єкти, що можуть слугувати як декором, так і виконувати якусь функцію”.

Що говорять про курс учасниці:

Катерина, студентка:
“Я вирішила подати заявку на курс із ресайклінгу, оскільки вважаю, що це дуже потрібно для нашого майбутнього, і хотілось би робити щось корисне з того, що ми зараз вже застосовуємо”.

Враження ще однієї учасниці:
“Було дуже цікаво послухати про маркування і тепер помічати, що оточує мене в магазинах і вдома. Тепер я почала сортувати, оскільки інформація була подана максимально зрозуміло, за допомогою презентації. Сподобалося працювати з обладнанням Центру, дуже здивували своїми можливостями сучасні технології. Вдячна за зустрічі з майстрами, що вже мають досвід. Під їхнім наглядом вийшли дійсно круті роботи, а далі — ще більше! Дякую!”


Курс із роботи з CNC верстатами

Під час серії занять студенти познайомились з видами CNC верстатів, принципами їх дії та сферами застосування. Ця технологія дає можливість детальної обробки матеріалів та створення інноваційних виробів. Учасники курсу отримали можливість попрацювати з 3D принтерами та змоделювати невеликі предмети, навчились оперувати лазерним різаком (різка та гравіюванням матеріалів), а також CNC фрезером (фрезерування фанери та дерева, робота з ландшафтом та 2D / 3D моделями).

Викладачами курсу були:
Сергій Безбородько — керівник ГО “Еко Місто”.
Костянтин Леоненко — засновник проєкту Tolocar.
Сергій Бойко — доцент кафедри деревообробки НУ “Чернігівська політехніка”.
Тимур Ганєєв — доцент кафедри технологій зварювання та будівництва НУ “Чернігівська політехніка”.

Всі курси є взаємодоповнюючими та націлені на розкриття можливостей майстерні Peremoha Lab у контексті виготовлення макетів, прототипів, концептів з відбудови та архітектурних проєктів для студентів-будівельників й архітекторів, а також активістів-урбаністів, які працюють з містом. Після курсів студенти підготують концепти міських просторів, архітектурних рішень, об’єкти предметного дизайну та ресайклінгу, що будуть представлені на форумі “City Makers”, який відбудеться наприкінці червня в НУ “Чернігівська політехніка”.

Проєкт “Активізація молоді в Чернігові заради сталого відновлення” організований ГО “Еко Місто Чернігів” за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Зміцнення громадської довіри в Україні (UCBI)”.
 

Останні новини Чернігівщини

Псевдобанкір заволодів коштами жінки у сумі майже 22 тисячі гривень: поліція застерігає громадян від шахраїв 18:15

Поліцейські закликають мешканців Чернігівщини не передавати стороннім особам жодних відомостей про свої банківські картки.

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області відзначили сумлінних платників податків 17:04

У податковій службі області відбулось нагородження переможців регіонального етапу Всеукраїнського рейтингу «Сумлінні платники податків - 2023».

Мешканцю м.Чернігова повідомлено про підозру у жорстокому поводженні з твариною 16:22

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури погоджено повідомлення про підозру жителю м.Чернігова у жорстокому поводженні з твариною, що належить до хребетних, яке призвело до тілесних ушкоджень(ч.1 ст.299 КК України).

Розпочато демонтаж будівель двох чернігівських шкіл у мікрорайоні Подусівка – №18 та 21 15:47

Їх було зруйновано 3 березня 2022 року внаслідок авіаударів армії рф.

До суду скеровано обвинувальний акт відносно мешканця одного з сіл Чернігівського району та області запорушення правил безпеки дорожнього руху 15:02

Прокурором Чернігівськоїокружної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт відносно жителя одного з сіл Чернігівського району та області запорушення правил дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що заподіяло тяжке тілесне ушкодження (ч.2 ст.286 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини