Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 08:54:14

Національний мультипредметний тест: на що варто звернути увагу цьогорічним учасникам

06.03.2024   10:33Агенцiя

Незабаром, 14 березня, стартує реєстрація для участі в основній сесії національного мультипредметного тесту (НМТ). Вона триватиме до 11 квітня включно. Упродовж декількох днів, до 15 квітня, можна буде внести зміни в персональному кабінеті. Передбачена й додаткова сесія (реєстрація – 10-15 травня), участь у якій зможуть взяти ті особи, які з поважних причин не пройшли тестування під час основної.


Тож уже зараз можна підготувати сканкопії чи фотокопії документів, які потрібно буде завантажити в персональному кабінеті, зокрема паспортного документа та довідки з місця навчання або свідоцтва про повну загальну середню освіту для випускників минулих років. Другий рік поспіль потрібно надавати і реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі відсутності – документ з поясненням).

Учасникам, які цьогоріч не планують вступати до закладів вищої освіти, реєструватися не варто. Адже наразі невідомо, чи будуть результати-2024 дійсними наступного року. На цьому наголосила сьогодні під час брифінгу в ОВА директорка Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

Загалом, за словами спікерки, на Чернігівщині очікується близько 7,5 тисячі учасників. Тестування відбуватиметься у тимчасових екзаменаційних центрах – спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях визначених закладів освіти на територіях 11 населених пунктів області. Цього року НМТ мають провести в укриттях.

    «Безпека дітей – на першому місці. По-друге, неперервність процесу: не буде тих моментів, що змусять перенести сесію, – учасники один раз приїдуть, підготуються, переживуть певний стрес (а ми пам’ятаємо, що це переживання). Тому зараз ведеться робота зі створення близько 20 тимчасових екзаменаційних центрів в закладах освіти. Днями цей перелік буде затверджено, після чого перейдемо до безпосереднього їх облаштування для забезпечення всіх необхідних умов», – розповів начальник Управління освіти і науки ОДА Юрій Музика.

Про дату, час і місце проведення НМТ зареєстровані учасники основних сесій дізнаються з 8 травня, отримавши запрошення у персональні кабінети. Така інформація для учасників додаткових сесій буде доступною з 8 липня.

Тестування відбудеться у період з 14 травня до 19 липня. Тоді ж триватиме і вступна кампанія (єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) та єдиний вступний іспит (ЄВІ)).

    «Ми не говоримо, в які дні ці тестування відбуваються, ми не оголошуємо місце проведення. Просимо і самих учасників не розголошувати інформацію, адже від цього залежить і їхня безпека, і організаторів процесу», – зауважила Світлана Сакаєва. Вона звернула увагу на ще одну особливість – формат проведення: змінено кількість предметів (три – обов’язкові) і тривалість тестування.

Так, виконання сертифікаційної роботи триватиме 240 хв (було 180) в один день – двома блоками по 120 хв з перервою 20 хв: І блок – українська мова та математика, ІІ блок – історія України та один предмет на вибір (іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська), українська література, біологія, географія, фізика та хімія). В межах блоку учасник тестування може самостійно розподіляти час між предметами. Повертатися до завдань з попереднього блоку – не можна.

Серед заборон – користування будь-якими гаджетами та паперовими посібниками, калькуляторами. Під час допуску учасників до аудиторії застосовуватимуть металошукач. Планується використання і вебкамер (вбудованих або зовнішніх на комп’ютері).

    «Хотілося б, щоб учасники правильно зрозуміли наші кроки: результати НМТ,  ЄВІ/ ЄФВВ мають бути «чистими». Кожному – свій результат, а в того, хто знає, він повинен бути кращим», – зазначила Світлана Сакаєва.

Щоб результати дійсно не розчарували, учасники можуть готуватися на визначених платформах.

Детальніша інформація про національний мультипредметний тест – на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.