Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:06:52

У Чернігові презентували інструменти швидкого відновлення зруйнованих війною шкіл

11.05.2023   17:45Агенцiя

У Чернігові три громадські організації - партнери Програми «U-LEAD з Європою» - презентували своє бачення швидкого відновлення доступу до освіти для дітей деокупованих або постраждалих від російської агресії територій.

Про це йшлося на організованому «U-LEAD з Європою» семінарі «Відновлення доступу до освіти: діалог щодо ролі українських громад у ремонті, відновленні та відбудові», повідомляє кореспондент Укрінформу.
На початку заходу директор Програми «U-LEAD з Європою» Бастіан Файгель наголосив на важливості співпраці у справі відбудови.


"Українські громади використовують доступні ресурси, такі як субвенції на освіту, але й допомогу різних громадських організацій, зокрема благодійних фондів, наприклад SavED. У співпраці з місцевими органами влади стає можливим відновити доступ до освіти, а також до позашкільних заходів, які дуже сприяють розвитку дітей", - зазначив він.

Свої проєкти представили організації «Сміливі відновлювати», SavED та «Pro.svit».

Представник ГО «Сміливі відновлювати» Віталій Селик розповів, що з 25 відвіданих ними шкіл відібрали 12, в яких до 1 вересня 2023 р. планується провести швидкі ремонти. З обраних шкіл сім розташовані на Харківщині, дві - на Київщині, три - на Чернігівщині. Серед останніх, зокрема, Новобиківський ліцей, у безпосередній близькості до якого навесні 2022-го йшли бої з російськими загарбниками.

До початку повномасштабного вторгнення в цих школах навчалося 1913 дітей, цієї ж осені до них піде 3289 школярів. За словами Селика, ці школи мають стати опорними, частково замінивши ті, в яких навчання наразі неможливе.

Ремонти включатимуть лагодження дахів, вікон, вхідних і внутрішніх дверей, 112 загальних приміщень і 41 туалетної кімнат, відновлення пошкодженої електрики. Здешевити і пришвидшити їх проведення дасть змогу широке залучення волонтерів, зокрема професійних будівельників. Селик наголосив, що до відбудови долучаться люди з 20 країн світу, але у проєкті розраховують і на активну участь місцевих мешканців.

Анна Пуцова, керівниця регіонального розвитку благодійного фонду SavED, який опікується відновленням доступу до освіти для дітей з деокупованих і постраждалих від війни громад, розповіла про розвиток цифрових освітніх центрів (DCL). Вони створюються з метою надати принаймні мінімальний доступ до освіти для дітей в громадах, які постраждали від війни, розв'язаної росією проти України. Це громади, де освітня інфраструктура зруйнована або пошкоджена, ті, де багато дітей-переселенців, а також розташовані в зонах, де офлайн-навчання заборонене з міркувань безпеки.

Для допомоги дітям організація облаштовує індивідуальні місця для роботи учнів і вчителів (доступ до комп'ютерного обладнання, за допомогою якого здійснюється навчання), надає підтримку у вигляді індивідуальних і групових консультацій, допомогу в засвоєнні раніше недоопрацьованого матеріалу, доступ до позашкільних активностей, роботу з психологами тощо.

За словами Пуцової, наразі діє 30 цифрових освітніх центрів у Київській, Чернігівській і Миколаївській областях. У рамках співпраці з Програмою «U-LEAD з Європою» кількість центрів до кінця року планується збільшити на 25, розширивши географію і на Харківську область.

Голова ГО «Pro.svit» Олександра Пєтушкова презентувала розроблений за підтримки «U-LEAD з Європою» проєкт "Про.Спільноти". Він передбачає створення не лише безпечного, а й сприятливого для навчання дітей середовища. Велику роль у цьому Пєтушкова бачить у роботі менеджерів освіти, тож саме їхній підготовці буде приділено особливу увагу. Ще одна мета проєкту - формування навичок безпечної поведінки під час війни в учасників освітнього процесу. А крім того - створення міцної мережі менеджерів освіти для підтримки і обміну досвідом.

У підсумку, зазначає Пєтушкова, планується отримати 50 громад, які стануть прикладами безпечного освітнього середовища.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: Програма «U-LEAD з Європою»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини