Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 20:07:18

Понад 230 українських дітей здобувають українську освіту у Варшавській школі

26.05.2022   14:43Агенцiя

У Варшаві з середині квітня відкрилася унікальна школа – Варшавська українська школа (ВШколУ) – в ній навчаються українські діти, родини яких знайшли прихисток у Польщі.

Днями дружина Президента Республіки Польщі Агата Корнгаузер-Дуда разом із дружиною Посла України в Республіці Польща Іриною Дещицею завітали до школи, де зустрілися з учнями, педагогами та засновниками навчального закладу.

Як зазначила Агата Корнгаузер-Дуда, створення Варшавської Української школи свідчить про велике розуміння ситуації та є перспективною допомогою українським дітям. Адже вони не втратять дорогоцінний час для отримання знань і зможуть продовжити навчання, повернувшись додому в Україну.

Перша леді висловила сподівання, що для учнів навчання в цій школі допоможе зменшити стрес, який є наслідком пережитого страху через війну, підсилюється розлукою з рідними та друзями, переїздом до іншої країни. Цей досвід є надзвичайно важким для дітей.

– Для нас дуже важливо, щоб ви тут почувалися як вдома. Школа – це місце не лише для навчання, а й для дружби. Я хотіла б, щоб ви використали цей час з користю. Щоб налагодили стосунки один з одним та знайшли друзів серед своїх польських однолітків. Ви – майбутнє України, і ви, горді українці, дбатимете не лише про свою Батьківщину, яка буде вільною, незалежною та суверенною, а і будете підтримувати  відносини між Польщею та Україною. Найсильніші зв’язки – це зв’язки між людьми: не на дипломатичному, а на міжособистісному рівні. Так будуються «мости дружби», – сказала Агата Корнгаузер-Дуда. Вона висловила надію, що перебування у Польщі  залишить по собі хороші спогади і що українські гості «у кращі часи, з радістю приїдуть до своїх друзів».

За словами Ірини Дещиці, українська молодь є найкращими послами своєї країни в Польщі та інших країнах. Вона передала підручники, які надав Інститут модернізації змісту освіти з резервного фонду Міністерства освіти та науки України.

Варшавська Українська школа була створена завдяки ініціативі Клубу католицької інтелігенції у Варшаві, фонду «Наш вибір/Український дім», Польської шкільної фундації та Асоціації «Альянс сімей» у співпраці з Міністерством освіти і науки України. Ініціативу підтримує «Save the Children» у Польщі.

Думку першої леді підтримали і інші учасники зустрічі.

- Діти випромінюють надію та віру в майбутнє. Для нашої організації велика честь допомагати вам, бути з вами, ми будемо продовжувати працювати далі, і ми будемо допомагати вам, українці, - зазначила голова офісу Save the Children в Польщі Дебора Беррі.

Під час зустрічі з першою леді Польщі батьки учнів подякували за допомогу та підтримку, а також на згадку подарували українські обереги.

Директорка Варшавської української школи Оксана Колесник розповіла, що у закладі навчаються 236 учнів та працюють 22 педагоги. І діти, і вчителі – це переселенці з України, які рятуючись від війни приїхали до Польщі.

- Завдяки наполегливій роботі українських і польських волонтерів, друзів та однодумців, спонсорів та партнерів, які підтримали ідею створення української школи, нам вдалося в короткий термін організувати навчальний процес та набрати дітей до всіх 11 класів. І  вже 11 квітня у нас пройшли перші уроки. І зараз майже щодня до нас йдуть нові діти з України. На мою думку, це дуже вчасна і необхідна підтримка як українських родин з дітьми, так і українських вчителів, - зазначила Оксана Колесник.

Директорка розповіла, що вже зараз за результатами опитування, є запит на продовження роботи школи у 2022/2023 навчальному році.

Варшавська українська школа - це можливість учням українських шкіл продовжити навчання за освітніми програмами МОН України, здобути освітньо-кваліфікаційний рівень відповідно до націанальної рамки кваліфікацій та вступити до університетів як в Україні так і в Польщі та інших країнах Європейського Союзу.

 

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.