Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:44:24

Стартували круглі столи з обговорення земельних питань в регіонах

06.05.2021   07:56Агенцiя

Всеукраїнська асоціація громад (ВАГ) за підтримки USAID АГРО провела онлайн-конференцію в форматі круглого столу в рамках реалізації першого етапу програми підтримки реформи Держгеокадастру сільськими громадами у Чернігівській області.

«Програма USAID АГРО підтримує розвиток земельної реформи та реформи децентралізації в Україні. Реформа сприятиме зменшенню рівню корупції в аграрній сфері та підвищить рівень життя у сільській місцевості. Перетворення, які відбуваються в земельному законодавстві, створюють умови для розвитку ринку землі та розвитку громад, проте громадам треба навчитися сучасним інструментам управління землею, щоб побороти нелегальний тіньовий ринок на своїй території. Ми маємо перейти від застарілої неефективної системи управління землями до сучасної публічної системи управління ресурсами», - зазначив Сергій Кубах, керівник напряму земельної реформи Програми USAID «АГРО».

Серед ключових питань, що піднімалися учасниками круглого столу у Чернігівській області, були:
    Що очікувати від нового земельного законодавства?
    Важливість налагодження комунікації між представниками Держгеокадастру та органами місцевого самоврядування
    Проведення земельних аукціонів щодо продажу права оренди та приватизації земель фермерських господарств, які перебувають у їх користуванні
    Охорона та раціональне використання земель громади (засмічення, розорювання, не цільове використання земельних ділянок)
    Забезпечення потреб соціально не захищених верств населення (учасники АТО)

У заході взяли участь Роман Лещенко, Міністр аграрної політики і продовольства України, Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі и сільського господарства України, Сергій Завадський, в. о. Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Сергій Кубах, керівника напряму земельної реформи Програми USAID «АГРО», Іван Фурсенко, Перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад.

На питання учасників круглого столу відповідали Олег Крапивний, заступник директора департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської ОДА, Андрій Мартин, старший проєктний менеджер Офісу реформ КМУ фахівець з питань земельної політики, землеустрою, оцінки земель, земельного кадастру, дозвільної системи та земельного права, Костянтин Самойленко, адвокат, експерт-консультант Всеукраїнської асоціації громад, Олександр Старченко, начальник Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області.

Пан Олег Крапивний презентував результати впровадження пілотного проєкту із проведення моніторингу ефективності використання земельних ресурсів, а саме п’ять напрямків, за допомогою яких можливо збільшити надходження до місцевих бюджетів, на прикладі однієї з територіальних громад. «За умови використання цих п’яти рекомендацій, що представлені у проєкті, а саме використання землі під польовими дорогами, землі сільськогосподарського призначення без правовстановлюючих документів, збільшення розміру орендної плати за невитребувані паї та за землі комунальної власності, а також від передачі в оренду земель комунальної власності, відсоток додаткових надходжень можна збільшити від 7% до 20%», розказав пан Крапивний.

«Всеукраїнська асоціація громад ставить собі на меті сприяти органам місцевого самоврядування у розширенні їх участі у формуванні державної політики у сфері земельних відносин, проведенні інституційної реформи Держгеокадастру, підтримці комплексної земельної реформи та децентралізації в Україні, а також захисті інтересів органів самоврядування у сфері землеустрою. Ми переконані, що контроль за цільовим використанням земель має відійти органам місцевого самоврядування», зауважив Іван Фурсенко.

Андрій Мартин провів презентацію присвячену новелам земельного законодавства та розповів, які основні заходи вживаються сьогодні для того, щоб покращити законодавче забезпечення земельної реформи і здійснити її успішне просування. «Тимчасовий характер користування землею у сільському господарстві позбавляє галузь довгострокових інвестицій, необхідних для розвитку галузей із високою доданою вартістю, здійснення меліорації земель, не дозволяє здійснювати консолідацію земель тощо. Орендарі не мають мотивації  піклуватися про родючість ґрунтів та виснажливо експлуатують землі. Кожний новий інвестиційний проєкт у промисловості, агробізнесі, будівництві, видобутку корисних копалин та багатьох інших сферах починається саме із одержання земельних ділянок або зміни їх призначення. Тому забезпечення безперешкодного доступу до земельних ресурсів для підприємців та громадян із мінімумом бюрократичних бар’єрів та відсутністю корупції дасть потужний поштовх зростанню економіки», - зазначив пан Мартин.

Учасники також отримали інформацію про особливості роботи Держгеокадастру – одного з головних учасників земельної реформи. Представник головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області розказав місцевим громадам про основні етапи трансформації  відомства, його нові можливості, цілі та перспективи.

Пан Олександр Старченко розказав громадам про зміни у структурі та функціоналі Держгеокадастру, роль відомства у формуванні Національної інфраструктури геопросторових даних, стан запуску національного геопорталу. Також пан Старченко презентував основні результати роботи та досягнення відомства.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини