Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:06:41

Зі школи до військового ліцею йде найсвідоміша молодь

23.03.2021   12:08Агенцiя

В умовах російської агресії свідома молодь в Україні все частіше обирає для себе навчання за військовим профілем. Зокрема, це стосується ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою, де юнаки мають змогу отримати, окрім повної середньої освіти, ще й спеціалізовану.

Слід підкреслити, що багато з них в подальшому йдуть служити до Збройних Сил України. Виконувач обов’язків начальника Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою підполковник Євген Казанін детальніше розповів про особливості навчання, побуту та дозвілля ліцеїстів.

Ліцей як соціальний ліфт для дітей зі складними долями

За словами підполковника Євгена Казаніна, ліцей дає юнакам знання та навички з військової і фізичної підготовки, виховує у них високі моральні якості, дисциплінованість, любов до військової служби, готує їх фізично здоровими та вольовими. Щорічно ліцеїсти виконують практичні стрільби із АК-74.
– Хочу додати, що ліцей також є, так би мовити, соціальним ліфтом для дітей із сімей, які опинилися в складних життєвих ситуаціях. В нас навчається 5 дітей сиріт, 9 дітей позбавлених батьківського піклування, 35 – із багатодітних сімей, 50 – із малозабезпечених сімей і 96 (фактично кожен третій) – з неповної сім’ї, – розповів офіцер і додав, – На сьогодні в нас навчається 43 здобувача освіти, чиї батьки є учасниками бойових дій.
Євген Казанін відзначає, що ліцеїсти беруть активну участь у спортивних змаганнях. Кожного року команда ліцею представляє Чернігівську область на Всеукраїнській спартакіаді допризовної молоді, спартакіаді військових ліцеїв та ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою виборюючи призові місця. У закладі підготовлено 6 майстрів спорту, 42 кандидати у майстри спорту, 87 першорозрядників.
За роки існування із ліцею випущено 3955 ліцеїстів. При цьому, більшість з них продовжили подальше навчання у вищих військових навчальних закладах. Так, у 2019 році така частка становила 62% від випускників ліцею, у 2020 – 56%. Загалом із стін закладу до ВВНЗ вступило 2404 юнаки.

Семеро випускників загинули за Україну

Євген Казанін розповів, що сьогодні 1878 випускників проходять службу на офіцерських посадах в Збройних Силах та інших силових структурах. Серед них багато офіцерів, які брали участь в АТО/ООС і продовжують боронити нашу державу в зоні бойових дій.
У 2020-2021 навчальному році в ліцеї функціонує 10 класів у яких навчаються 303 ліцеїсти. При цьому освітній процес забезпечують 52 педагогічні працівники.
Життя і побут ліцеїстів організовано таким чином, що військовий порядок допомагає юнакам краще навчатися, розвиватись фізично і духовно, сприймати військову справу не просто, як службу, а як служіння Батьківщині, удосконалювати свої інтелектуальні, культурні, фізичні і моральні якості, їх адаптації до життя в суспільстві, відкриття для себе військових традицій і ритуалів.
Разом з тим, у ліцеїстів є відповідні суворі правила військового життя, які вони виконують незважаючи на те, що не є військовослужбовцями. Так, необхідно постійно підтримувати охайність військової форми одягу, виконувати військові вітання, нести службу в нарядах по роті і їдальні, брати участь в паркогосподарських днях тощо.
За словами заступника начальника ліцею з виховної роботи – начальника відділення виховної роботи підполковника Андрія Заносієнка, в закладі функціонує їдальня на 600 посадкових місць, в якій учні харчуються за посиленим раціоном. В меню входять традиційні страви української та європейської кухні, свіжі овочі та фрукти, шоколад тощо.
Також в активі закладу є все необхідне для навчання: кабінети з різних предметів, бібліотека, актова зала, кіноконцертна зала, спортзал, стадіон, стрілецький тир тощо.
Наостанок Євген Казанін розповів про трагічну сторінку в історії закладу ― випускників ліцею, які загинули, захищаючи державу на східних рубежах. Загалом їх семеро: підполковник Ігор Горбенко ( Спецпідрозділ СБУ «Альфа»), підполковник Олександр Сабада (16-а окрема бригада армійської авіації), капітан Юрій Бутусов (3-й окремий полк спецпризначення), старший лейтенант Олександр Стельмах (95-а окрема аеромобільна бригада), старший солдат Олександр Півень (55-а окрема артилерійська бригада), солдати Станіслав Ковтун (25-а окрема повітряно-десантна бригада), Вадим Жеребило (24-й батальйон тероборони «Айдар»). Всі вони посмертно нагороджені орденами «Богдана Хмельницького» та «За мужність» і навіки залишаться в серцях рідних та побратимів з ліцею.

Довідково:
Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою – заклад спеціалізованої освіти, який забезпечує освіту військового профілю разом з професійною та повною загальною середньою освітою, створений на базі Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків.
Заклад забезпечує надання вихованцям повної середньої освіти, визначеної державним стандартом. Діти вступають в нього після 9 класу. Це єдиний ліцей в Україні, де 38 ліцеїстів виконали мотиваційні польоти на реактивному літаку Л-39. Це перший в світовій історії приклад масового виконання польотів на реактивних літаках. Також, Ліцей має великий досвід підготовки і виконання парашутних стрибків.

Микола Федорків, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform
Ігор Березинський, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform

Фото: Дмитра Юрченка та з архіву ліцею
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини