Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 22:10:41

Громади Чернігівщини опановують відкриті дані

18.07.2020   12:34Агенцiя

Що розуміється під поняттям «відкриті дані», яка різниця між відкритими даними та публічною інформацією, в чому полягає користь відкритих даних для держави, громади та пересічного громадянина, – саме про це йшлося під час вебінару «Впровадження відкритих даних в органах місцевого самоврядування.

Навчання організоване Чернігівським регіональним центром підвищення кваліфікації спільно з Фонд Східна Європа в межах швейцарсько-української програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)». До спілкування в режимі онлайн підключилися близько 80 представників об'єднаних територіальних громад Чернігівської області.

"Україна є одним з лідерів та інноваторів у міжнародних рейтингах, які показують найкращу динаміку у відкритті даних. Застосування відкритих даних має ряд ключових переваг. Спираючись на них, органи місцевого самоврядування приймають більш раціональні, економічно виважені рішення та стають більш ефективними. Громадяни будують т.зв. соціальний капітал і можливість взаємодіяти один з одним, вирішуючи проблеми, покращуючи комфорт та життя власних громад. Так само і бізнес, використовуючи відкриті дані, активно розвивається, будує правильну стратегію та стає більш конкурентним. Сфера відкритих даних містить величезний потенціал для розвитку країни", – наголосив президент Фонду Східна Європа Віктор Лях.

Павло Радченко, операційний менеджер Фонду Східна Європа, детально зупинився на питаннях впровадження відкритих даних в органах місцевого самоврядування (ОМС). Мова йшла про перелік наборів відкритих даних для ОМС (згідно з постановою КМУ від 21.10.2015 р. № 835); принципи та типи відкритих даних (структуровані та геопросторові дані), особливості їх оформлення та оприлюднення – передусім для коректного відображення та зручності у використанні. При цьому увага зверталася на найбільш поширені та оптимальні формати, які використовуються для передачі даних в Інтернеті.

Учасники навчання отримали практичні рекомендації щодо стратегії впровадження відкритих даних в ОМС, підготовки наборів даних, оформлення необхідних документів, визначення відповідальних за відкриті дані та ведення комунікації із зацікавленими сторонами (мешканцями громади, представниками громадського сектору, бізнесу тощо).

Михайло Корнєєв, державний експерт експертної групи розвитку відкритих даних Міністерства цифрової трансформації України, розповів про роботу єдиного державного порталу відкритих даних та порядок оприлюднення відкритих даних органами місцевого самоврядування. Він ознайомив учасників зустрічі з низкою стандартів до підготовки наборів даних, дотримання яких забезпечить швидку модерацію та публікацію на Порталі, а також полегшить доступ користувачам.Експерти надали відповіді на запитання слухачів щодо змісту та оновлення наборів відкритих даних, строків подачі та оприлюднення інформації на Порталі.

Чернігівський центр підвищення кваліфікації

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини