Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:26:16

Як провести сесію онлайн та дистанційні засідання органів місцевого самоврядування

10.04.2020   13:05Агенцiя

В умовах карантинних обмежень постало питання, як безпечно для здоров‘я учасників і оперативно проводити сесії місцевих рад та інші засідання органів місцевого самоврядування

Адже місцеві ради мають виконувати свої основні та додаткові обов’язки, передбачені Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. (Закон України №1645-III), реалізація яких неможлива без своєчасного проведення сесій сільських, селищних, міських рад та подібних заходів.

З 2 квітня 2020 року вступив в дію Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» (№№ 540-IX). Цим документом внесені зміни у Прикінцеві та перехідні положення ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». Відповідно до яких сесії місцевих рад, засідання виконавчих комітетів та постійних депутатських комісій можуть проводитися в режимі відеоконференції або аудіоконференцій, крім питань, що потребують таємного голосування.

«Отримуючи велику кількість запитань та попит на роз’яснення Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)», особливо в частині імплементації положень про організацію дистанційних засідань місцевих рад різних рівнів,  експерти Програми «U-LEAD з Європою», враховуючи всі вимоги Закону № 540-IX, розробили зразок такого порядку (Завантажити за посиланням https://cutt.ly/NtLBENM). Його можна використовувати, адаптувавши до потреб та можливостей вашої громади та органу місцевого самоврядування. Крім того, він може бути застосований і для організації дистанційних засідань постійних комісій та виконавчих комітетів за умови внесення відповідних зміни у відповідні положення та регламент», - зазначила Ірина Кудрик, директорка Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою»

Експертка звернула увагу, що проведення дистанційних засідань вимагає виконання таких умов, зазначених у Законі № 540-IX:
-    порядок  визначається сільським, селищним, міським головою, а у випадках, передбаченим цим Законом, особою, яка виконує ці повноваження  чи головує на засіданні колегіального органу, до внесення змін у відповідний регламент чи положення;
-    порядок проведення дистанційних засідань обов’язково повинен забезпечувати можливість реалізації прав депутатів місцевих рад, членів виконавчого комітету ради; ідентифікацію особи, яка бере участь у засіданні колегіального органу; а також встановлення та фіксацію результатів голосування  стосовно кожного питання.
-    до порядку денного дистанційного засідання може вноситися вичерпне коло питань, а саме: питання невідкладного внесення змін до місцевого бюджету, інші питання щодо невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або якнайшвидша ліквідація особливо тяжких надзвичайних ситуацій, спричинених спалахами епідемій та пандемій чи реалізація повноважень, пов'язаних з такими обставинами, а також процедурні питання.
-    рішення про дистанційне засідання доводиться до відома депутатів, членів виконавчого комітету і населення не пізніше, ніж за 24 години до його початку  із зазначенням порядку денного та порядку відкритого доступу до трансляції дистанційного засідання місцевої ради;
-    запис дистанційного засідання є невід’ємною частиною протоколу засідання.

Експертка також наголосила на тому, що згідно із Законом №540-IX на проекти рішень та рішення органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб з перелічених вище питань не поширюються вимоги Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", частини 3 статті 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації", Закону України "Про державну допомогу суб'єктам господарювання".

«Команда Чернігівського регіонального офісу працює дистанційно в звичайному робочому режимі. Тому в разі необхідності додаткових роз’яснень щодо порядку проведення дистанційних засідань, внесення змін до регламенту сільської, селищної або міської ради, виконкому, положення про постійні комісії звертайтеся до регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою». Працівники офісів завжди на зв’язку та готові вам допомогти», - зазначила Ірина Кудрик.

Чернігівський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою»
                         
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.