Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:13:40

Освітня субвенція у 2020 році для Чернігівщини збільшена на 36,66 млн. грн

19.02.2020   10:44Агенцiя

Уряд спрямував місцевим бюджетам кошти на освіту та підтримав позицію Асоціації міст України щодо врахування реального контингенту учнів.

«Мінфін та Міносвіти нарешті підтримали пропозицію органів місцевого самоврядування та врахували саме реальний контингент учнів під час обрахунку обсягів освітньої субвенції на 2020 рік. Завдяки уточненому розподілу освітня субвенція для органів місцевого самоврядування Чернігівщини буде додатково збільшена на 36,66 млн. грн.

Крім того, безумовно позитивним є затвердження порядку та умов надання субвенції на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» та вдосконалення порядку за програмою “Нова українська школаˮ.

При цьому наразі не знайшла відображення пропозиція Асоціації міст України щодо вдосконалення механізму закупівлі обладнання для навчальних кабінетів та STEM-лабораторій, який би передбачав розподіл коштів між громадами та самостійну закупівлю органами місцевого самоврядування. Тож найбільш імовірно, що придбання даного обладнання будуть здійснювати обласні державні адміністрації централізовано", - зазначив Микола Силенко, консультант з бюджетних питань Чернігівського РВ АМУ.

За інформацією сайту АМУ, серед схвалених Урядом рішень у сфері освіти:

1. Визначається порядок та умови надання субвенції на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів», що складає 3,5 млрд гривень. Ці кошти спрямовуватимуться на реалізацію проєктів, пов’язаних із завершенням розпочатих у попередніх періодах будівельних робіт з будівництва нових будівель і споруд комунальних закладів загальної середньої освіти, реконструкцією, капітальним ремонтом існуючих будівель, споруд закладів освіти та формуванням нового освітнього простору у закладах освіти. Використання субвенції здійснюватиметься на засадах співфінансування з місцевими бюджетами.

2. Вносяться зміни до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа». Так, понад 1 млдр грн буде спрямовано на закупівлю засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів початкової школи (або структурних підрозділів інших закладів освіти, що забезпечують здобуття початкової освіти), на закупівлю обладнання, інвентарю для фізкультурно-спортивних приміщень, засобів навчання, у тому числі навчально-методичної та навчальної літератури, зошитів з друкованою основою для закладів загальної середньої освіти, що беруть участь в експерименті з реалізації Державного стандарту початкової освіти, виділено 25 млн грн; на підвищення кваліфікації педагогічних працівників та проведення супервізії буде спрямовано 361 млн гривень.

3. Визначаються особливості використання залишків коштів за освітньою субвенцією на оснащення закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти. Йдеться про придбання обладнання для навчальних кабінетів та STEM-лабораторій. На ці потреби буде спрямовано у 2020 році 802 млн гривень. Закупівля обладнання здійснюватиметься централізовано й контролюватиметься Міністерством освіти і науки України.

4. Збільшено освітню субвенцію шляхом розподілу коштів між місцевими бюджетами з урахуванням уточненого параметра кількості учнів усіх типів закладів загальної середньої освіти становить на 5 вересня 2019 року. Усього бюджетам громад буде додано 2,5 млрд гривень.

Офіс реформ у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини