Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:33:07

Про перші кроки після виборів на консультації у Талалаївській ОТГ

24.01.2020   10:31Агенцiя

23 січня Ірина Кудрик, директорка Чернігівського регіонального офісу Програми "U-LEAD з Європою", та Людмила Чабак, радниця з децентралізації та місцевого самоврядування Чернігівського РО, провели виїзну консультацію у Талалаївській об'єднаній територіальній громаді (Ніжинського району).

На зустріч з експертами зібралися голова Талалаївської ОТГ, в.о. старост громади, бухгалтери та інші представники виконкому громади.

Ірина Кудрик розповіла про діяльність регіонального офісу та завдання, які він виконує за підтримки Програми "U-LEAD з Європою".

"Сьогодні основна наша робота спрямована на підтримку спроможності громад та надання консультацій в усіх питаннях повноважень рад, зокрема тих, де відбулись перші вибори. Ці громади тільки роблять перші кроки в своєму становленні та потребують допомоги фахівців, оскільки від ефективності та якості перших кроків залежить подальша доля громади", - зазначила вона.

До складу громади увійшли чотири сільські ради - Талалаївська, Безуглівська, Великодорізька та Ніжинська. На території громади проживає 5041 жителів. Площа громади - 251.96 кв.км.

Консультацію розпочали з фінансових питань, оскільки як і решта новостворених громад, Талалаївська громада не перейшла на прямі міжбюджетні відносини і, якщо не буде змін до Державного бюджету України на 2020 рік у частині встановлення відносин між державним бюджетом та бюджетами об’єднаних територіальних громад , впродовж 2020 року працюватиме в умовах чотирьох окремих бюджетів.

15 січня Талалаївська сільська рада провела першу установу сесію, на якій  розпочалися повноваження новообраних голови та депутатів,  виконуючих обов’язки старост, затверджено структуру апарату ради та її виконавчих органів та розглянуті інші питання.

"Ми стикнулися з купою проблем під час реорганізації. Конкурс чи не конкурс? Яка освіта? Як правильно все зробити?", - розповіла Людмила Циба, головний бухгалтер Талалаївської сільської ради.

Питання кадрів та організаційної структури викликали найбільше питань під час зустрічі. Експерти зробили аналіз документів та разом із представниками громади провели роботу над помилками та надали рекомендації щодо їх виправлення.
Людмила Чабак надала роз'яснення щодо посадових інструкцій, положень про відділи сільської ради та положення про повноваження та діяльність старост.

Також під час консультації були розглянуті питання подальшої діяльності новоствореної громади. Торкнулися питань створення освітньої мережі, забезпечення жителів громади якісними медичними послугами, подальшої передачі культурних закладів. Ірина Кудрик наголосила на важливості проведення інвентаризації закладів та активів, які знаходяться на території громади.

Старости та керівники громади налаштовані на розвиток громади. "Кожен переживає за нашу громаду. Ми об'єдналися в цю ОТГ, бо ми тут рівні і маємо спільну мету - зробити Талалаївську громаду сильною та самодостатньою", - сказав Володимир Орел, в.о. старости Ніжинського старостинського округу.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини